Niciun aeroport nu este perfect securizat. Vor exista întotdeauna puncte slabe

Aeroportul Ataturk din Istanbul este ultrasecurizat și proceduri de acces mai restrictive ar putea reduce riscurile atacurilor, dar oricâte măsuri ar fi luate, există riscul ca eventuali atacatori să găsească puncte slabe și își vor adapta modul de operare, estimează Robert Haddon, expert în aeronautică și apărare în cabinetul american de consultanță Frost&Sullivan, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Iulian Tudor
30 iun. 2016, 08:12
Niciun aeroport nu este perfect securizat. Vor exista întotdeauna puncte slabe

Astfel, aeroportul Ataturk din Istanbul este reputat pentru că a instituit un important sistem de securitate constând într-un control încă de la intrarea în terminalul internațional, suplimentar față de controalele înaintea accesului la sălile de îmbarcare. Există, de asemenea, inspecții ale mașinilor de către gărzi, dar se pare că acestea se fac doar în mod aleatoriu, afirmă Haddon.

În ceea ce privește recentul atentat triplu, anchetatorii nu au stabilit clar încă țintele potențiale ale atacatorilor și le este deci dificil să afle până în ce punct măsurile instituite au contribuit la diminuarea impactului. Totuși, faptul că două dintre cele trei explozii s-au produs în afara terminalului sau aproape de intrarea în terminal ar putea însemna că sistemele de securitate au reușit să împiedice atacatorii să acceadă la zonele cele mai frecventate, cum sunt zonele de control al pașapoartelor și de înregistrare, observă expertul.

Explozia care s-a produs în interiorul terminalului a avut loc în zona sosirilor, unde mijloacele de supraveghere tehnologică și umană sunt mai lejere. Potrivit lui Robert Haddon, pentru ameliorarea securității aeroporturilor, ar putea fi luate măsuri complementare precum sisteme de control cu proceduri mai complexe, în special utilizarea scanerelor corporale și instalarea acestui tip de sisteme la distanțe mai mari de terminal, informează Agerpres.

De asemenea, o mai bună utilizare a informațiilor asupra pasagerilor este posibilă cu scopul de a supraveghea persoanele care au acces în aeroport și a reduce astfel riscurile.

Controale mai riguroase în afara aeroportului ar putea fi de asemenea utile pentru a limita atacurile împotriva zonelor aglomerate la nivelul terminalelor.

Citeşte şi ATENTAT TERORIST în TURCIA: Jihadiştii nu au ales la întâmplare data comiterii atacului. Au aşteptat o ZI FASTĂ

Totuși, fie că posturile de inspecție sunt la nivelul terminalului sau la câțiva kilometri de el, va exista întotdeauna riscul de a se crea puncte aglomerate în care oamenii vor fi blocați și pot deveni ținte. Trebuie găsit deci un echilibru între întărirea măsurilor de securitate și fluidizarea deplasării pasagerilor, afirmă Haddon.

Fără instituirea unor restricții drastice în accesul la aeroporturi, este practic imposibil să se atenueze orice formă de amenințare pe un sit aeroportuar, dar aceste măsuri sunt dificil de aplicat și ele nu vor împiedica niciodată complet un atac, opinează el.

Deși pot fi instituite măsuri suplimentare, ele nu vor reglementa în mod obligatoriu problema amenințărilor, ci nu vor face decât să modifice metodologia acestor indivizi, observă expertul american, subliniind că niveluri suplimentare de securitate nu înseamnă neapărat o restricționare a liberei circulații, dar desigur că vor încetini fluxul pasagerilor în aeroporturi.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată pe 1 ianuarie dacă vrei să ai noroc. Tradiții și obiceiuri în prima zi din an
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost idolul care ne-a făcut campioni. 2024, an de doliu național
Playtech.ro
Secretul pentru cel mai bun macrou prăjit. Ce să presari peste el la final pentru un gust mult mai bun
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Ion Țiriac, numit reprezentant al vechilor securiști. Magnatul, învins în instanță în ultimele ore din 2024
wowbiz.ro
El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului. Părinții au cedat când și-au văzut băiatul fără viață și s-au prăbușit pe asfalt, lângă trupul neînsuflețit al acestuia. Scene dramatice după tragedie
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Românii nu mai pot arunca aceste obiecte. Se dau amenzi uriașe
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
kanald.ro
Ce se va întâmpla cu cutiile negre ale aeronavei prăbușite în Kazahstan. Autoritățile au făcut anunțul oficial!
Cancan.ro
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine stă în spatele lui Călin Georgescu. A vrut chiar el să fie președinte: V-am studiat 10 ani
StirileBZI
Farmaciile cu program non stop de Revelion. Unde veți găsi deschis
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
stirilekanald.ro
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de la moartea sa! Părinții fetei, devastați în cimitir
substantial.ro
Mario Balotelli și mesajul puternic înainte de anul nou: o referință la incendiul din 2011
MediaFlux
Cel mai GREU REVELION din ISTORIA României.
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ultimul mesaj de An Nou al lui Nicolae Ceaușescu: imagini de arhivă (VIDEO)