Procesul de prăjire reduce conținutul de apă și concentrează nutrienții, dar vine cu un cost: pâinea prăjită devine mai calorică, cu un conținut mai mare de zaharuri, grăsimi, sare și conservanți. Aceste schimbări pot afecta sănătatea, mai ales dacă este consumată frecvent. În ciuda faptului că unele persoane consideră pâinea prăjită din comerț ca o opțiune sănătoasă pentru menținerea unui colesterol scăzut, este important să fie consumată cu moderație, iar alternativa mai bună ar fi prăjirea pâinii acasă.
Un alt motiv pentru care pâinea albă este adesea evitată în dietele sănătoase este indicele glicemic ridicat. Pâinea albă este digerată rapid, iar carbohidrații din ea se transformă rapid în glucoză, ceea ce provoacă creșteri bruște ale zahărului din sânge. Asta poate duce la un exces de insulină, urmat de o scădere rapidă a glicemiei, putând provoca oboseală și iritabilitate. Dacă procesul se repetă frecvent, poate contribui la dezvoltarea rezistenței la insulină și chiar la diabetul de tip 2.
Vezi și Ce conține pâinea feliată de la Vel Pitar. Dragoș Pătraru a dezvăluit ce consumă, de fapt, românii
De asemenea, pâinea albă este realizată din făină rafinată, proces care elimină mulți dintre nutrienții esențiali, cum ar fi fibrele, vitaminele B și mineralele. Astfel, pâinea albă devine o sursă de carbohidrați „goi”, care nu adaugă valoare nutrițională și nu sprijină o digestie sănătoasă. În schimb, pâinea integrală este o alegere mai bună pentru o alimentație echilibrată.
Un alt factor de luat în considerare este conținutul ridicat de carbohidrați. Pâinea albă contribuie semnificativ la aportul caloric zilnic, iar dacă nu este urmată de activitate fizică, excesul de calorii se poate depozita sub formă de grăsime corporală, ducând la creșterea în greutate. De asemenea, carbohidrații din pâinea albă pot stimula apetitul și consumul excesiv de alimente.
Pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau boala celiacă, consumul de pâine poate fi problematic, deoarece glutenul cauzează inflamații și deteriorarea intestinului subțire, cu efecte negative asupra digestiei și sănătății pe termen lung. În plus, consumul frecvent de gluten creează disfuncții ale sistemului imunitar.
Alimentația bogată în carbohidrați rafinați, precum pâinea albă, este asociată cu inflamații cronice în organism. Inflamația cronică este un factor de risc pentru diverse afecțiuni grave, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer. Alegerea unor alimente cu indice glicemic scăzut și bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală, ajută la reducerea acestui risc.