Primul ministru scoțian a făcut aceste remarci după ce premierul britanic Theresa May a declarat într-un așteptat discurs că Marea Britanie va părăsi piața unică și va impune limite imigrației.
Sturgeon a subliniat că scoțienii, care au votat cu o majoritate clară împotriva ieșirii din Uniunea Europeană la referendumul din iunie anul trecut, vor fi probabil și mai favorabili independenței. Ea a precizat că a prezentat guvernului britanic o serie de propuneri cu privire la poziția Scoției, inclusiv cu opțiunea menținerii de către aceasta a legăturilor cu piața unică europeană din interiorul Marii Britanii. Mulți consideră că așa ceva ar fi greu de pus în practică, însă guvernul scoțian susține că, în condițiile în care Brexit-ul este un fapt fără precedent, este nevoie de o abordare creativă.
Nicola Sturgeon a insistat că dorește dovezi că guvernul de la Londra ia în seamă vocea Scoției. „Guvernul britanic nu poate fi lăsat să ne scoată din UE și de pe piața unică, fără a ține cont de impactul asupra economiei noastre, a locurilor noastre de muncă, nivelului de trai și reputației noastre de țară deschisă, tolerantă, fără ca Scoția să poată alege între aceasta și un alt fel de viitor”, a declarat șefa guvernului scoțian, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Guvernul de la Londra doreşte un acord pentru Brexit valabil pentru toate regiunile Regatului Unit
În ce o privește, Ruth Davidson, lidera din Scoția a Partidului Conservator, din care face parte și Theresa May, a apreciat că Sturgeon ar trebui să revizuiască tonul amenințărilor cu independența. „Partidul național scoțian (al Nicolei Sturgeon) ar trebui să aibă eleganța de a accepta faptul că multe dintre propriile sale solicitări — inclusiv protecția drepturilor muncitorilor, protecția drepturilor cetățenilor UE în Marea Britanie și cooperarea transfrontalieră pentru combaterea crimei organizate — au fost recunoscute de guvernul britanic”, a notat Davidson.