Instanța a decis că fapta de luare de mită nu există, astfel că Bănicioiu nu a fost găsit vinovat pentru această infracțiune.
În ceea ce privește acuzația de trafic de influență, instanța a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Bănicioiu, pe motiv că fapta s-a prescris. Deși a fost achitat, judecătorii au dispus confiscarea unor sume de bani de la fostul ministru, în valoare de 895.127 lei, provenite din dividendele de la SC Hemos Med SRL, și 396.994 lei de la SC Disan Ortomed SRL. Aceste sume, conform anchetatorilor, ar fi fost încasate de Bănicioiu în perioada februarie-octombrie 2014 în schimbul influenței sale asupra managerilor spitalelor.
În același dosar, Cătălina Alexandra Furtună, complicea lui Bănicioiu, a fost de asemenea achitată. Totuși, a existat o opinie separată din partea unui judecător care considera că atât Bănicioiu, cât și Cătălina Furtună ar fi trebuit condamnați pentru corupție.
Cazul a fost complex, având în vedere scoaterea de la dosar a unor probe, cum ar fi ordonanțele care autorizau folosirea colaboratorilor cu identitate protejată, precum și interceptările, ceea ce a influențat desfășurarea procesului. Bănicioiu a fost trimis în judecată în decembrie 2021, iar faptele presupuse au avut loc în perioada în care acesta deținea funcția de ministru al Tineretului și Sporturilor, între 2012 și 2015.
Potrivit DNA, Bănicioiu ar fi acceptat promisiuni din partea a doi oameni de afaceri, de la care a primit ulterior suma de 1.292.122 lei, echivalentă cu dividendele distribuite de cele două societăți comerciale. În schimbul acestor sume, Bănicioiu ar fi promis că își va exercita influența asupra ministrului Sănătății pentru a menține în funcție sau a numi manageri la cinci spitale din București și Ilfov.
Deși instanța l-a achitat, cazul a evidențiat mai multe nereguli și controverse legate de activitatea fostului ministru și de modul în care s-au desfășurat relațiile dintre sectorul public și cel privat în domeniul sănătății.