Nicolae Bănicioiu a subliniat că pachetul de bază pune mare accent pe prevenţie, iar serviciile oferite de spital şi ambulator sunt bine reglate prin acest act, ducând la reducerea listelor de aşteptare, informează Agerpres.
„Forma pachetului de bază este una echilibrată, însă pachetul este perfectibil. Orice neajuns va putea fi corectat prin norme şi prin ordine comune semnate de ministrul Sănătăţii şi reprezentantul CNAS pe parcurs. Serviciile de spital sau ambulator sunt bine reglate. S-au redus elementele ce ţineau de birocraţie actului medical şi pune mare accent pe partea de prevenţie. A fost realizat în scopul de a avea o atitudine preventivă şi de a forma acest obicei încă din copilărie şi până la vârsta adultă. Prin pachet se vor gestiona corect resursele şi se va face un diagnostic a tot ce se întâmplă în sistem. Pachetul va duce la îmbunătăţirea tratării pacientului. (…) În momentul de faţă, prin implementarea pachetului de servicii medicale de bază se vor reduce listele de aşteptare”, a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, printre schimbările aduse de pachetul de bază se numără oferirea mai multor consultaţii gravidelor, testare HIV, sifilis, hepatită B şi C şi consiliere după aceste testări, o mai lungă valabilitate a a biletelor de trimitere, de la o lună cât era înainte la 60-90 de zile, dar şi posibilitatea eliberării fracţionate a reţetelor.
Referindu-se la medici, Bănicioiu a spus că există un grup de lucru format din reprezentaţi ai ministerului şi din cei ai medicilor pentru a se găsi formula cea mai bună pentru stimularea acestora şi şi-a manifestat speranţa ca proiectul de lege referitor la creşterea veniturilor să intre în dezbaterea Parlamentului în luna septembrie.
Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că şi Legea malpraxisului va intra în dezbaterea Parlamentului.
În ceea ce priveşte Cardul Naţional de Sănătate, Bănicioiu a spus că acestea va fi tipărit şi distribuit în acest an. „Cardul naţional de sănătate anul acesta reuşim să îl tipărim şi să îl distribuim. Dosarul electronic este funcţional. Când toate aceste lucruri vor fi puse la punct va fi mult mai greu să se producă fraude în sistem. Sper ca de la 1 ianuarie 2015 toate sistemele să devină funcţionale”, a spus ministrul.
Numărul de internări a scăzut în unele unităţi medicale odată cu începerea verificărilor efectuate de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a menţionat ministrul Nicolae Bănicioiu.
„Controalele în cele 77 de spitale sunt aproape de final. Este foarte bine că acest controale au coincis cu perioada precontractuală. Am văzut că pe anumite unităţi a mai scăzut numărul de internări. Concluziile controlului vor fi făcute publice în două sau trei săptămâni, după finalizarea acestuia”, a afirmat ministrul Sănătăţii într-o dezbatere.
Reprezentaţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai CNAS efectuează începând de la începutul lunii mai controale în 77 de spitale.
Controlul vizează respectarea criteriilor de internare, întocmirea şi eliberarea decontului de cheltuieli, întocmirea, respectarea şi raportarea listelor de prioritate pentru cazurile programabile, potrivit Contractului-cadru.
„Acest control va verifica în special secţiile de chirurgie ale spitalelor, urmând să fie extins şi la alte secţii”, preciza anterior Ministerul Sănătăţii.