Liderul liberal Nicolae Ciucă a fost întrebat când va rupe coaliția cu PSD. ”Se va face în momentul în care va fi încheiat anul electoral 2024. Vom vedea rezultatele și, în baza lor, vom decide, ce fel de coaliție realizăm. Așa cum arată lucrurile acum, este clar că va fi nevoie de o nouă asumare politică pentru constituirea unei majorități parlamentare și unei coaliții de guvernare” a spus Nicolae Ciucă, președinte al PNL, întrebat de Ludovic Orban când va rupe coaliția du PSD.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marți, la Jurnalul de Seară de la Digi24, că este exclus un candidat comun PNL-PSD la alegerile prezidențiale din 2024, adăugând că „în toate fazele electorale de anul viitor PNL va merge pe cont propriu”.
„Prin noi înșine înseamnă că strategia, planul de campanie și direcțiile de acțiune ale PNL vizează toate fazele electorale din anul 2024. Vom merge pe cont propriu”, a declarat liderul PNL.
Ciucă a mai adăugat că varianta unui candidat comun PNL-PSD la alegerile prezidențiale de anul viitor nu este luată în calcul. „Nu. Cum putem vorbi de noi înșine când ne gândim la o astfel de construcție. Nu există acest plan sau această ipoteză la PNL acum, când vorbim”, a mai spus el.
De asemenea, întrebat dacă în toate momentele dificile de alegeri și de campanie PNL va continua să fie la guvernare cu cei de la PSD, el a spus că da, dar că nu va fi ușor.
„Din moment ce ne-am asumat această responsabilitate, cum ar fi să ne ducem în fața cetățenilor să le zicem că urmează alegerile și noi nu mai guvernăm țara, că până la urmă aici se ajunge”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Coaliția s-a înțeles pe bani! Nicolae Ciucă: Într-o oră avem bugetul în trasparență
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus, marți seară, la Digi 24, că bugetul este finalizat, iar în curând va fi pus în transparență decizională. „Bugetul este ca și finalizat. Într-o oră avem bugetul în trasparență. Am putut citi prognozele de la instituțiile financiare și este o prognoză pozitivă, mai mare decât în 2023.
Este un buget chibzuit. Investițiile sunt motorul de dezvoltare economică. Am alocat cea mai mare sumă din PIB pentru educație. La s[n[ptate avem cre;tere”, a spus Nicolae Ciucă.
Ce se întâmnplă cu conducerea ANAF și a Vămii. Nicolae Ciucă: „E o măsură care trebuie luată”
Proiectul bugetului pentru anul 2024 şi perspectivele de creştere ale salariului de bază minim brut pe economie garantat în plată au fost principalele teme ale reuniunii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, prezidată de premierul Marcel Ciolacu. O decizie cu privire la nivelul salariului lunar minim brut pe ţară garantat în plată va fi luată la nivelul Guvernului după ce vor fi analizate propunerile patronatelor şi sindicatelor.
„Prin bugetul pentru anul viitor continuăm măsurile noastre guvernamentale de creştere a puterii de cumpărare, susţinere a investiţiilor şi întărire a disciplinei cheltuielilor publice. Asigurăm resursele necesare pentru punerea în aplicare a noii legi a pensiilor, majorarea salariilor din educaţie, aşa cum ne-am angajat, şi susţinerea tuturor drepturilor sociale. Fondurile alocate pentru investiţii vor fi mai mari decât cele din 2023, ajungând la 7,2% din PIB. Bugetul pentru anul viitor va fi orientat spre dezvoltare, dar cu o importantă componentă economică”, a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.
Prim-ministrului a mai spus că la consultări, ministrul Finanţelor Marcel Boloş a prezentat proiectul de buget pentru 2024, fundamentat pe o creştere economică de 3,4% din PIB şi având în vedere o rată a inflaţiei la sfârşitul anului de 4,6%.
Ciolacu și Ciucă, discuții despre proiectul pentru bugetul pe 2024. Ministrul de Finanţe: Banii pentru pensii au fost cuprinşi în buget, urmează o decizie pe majorarea salariilor profesorilor. Va fi anul cu zero creşteri de taxe şi impozite
„Creşterea estimată a veniturilor se bazează pe aplicarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, a aplicării soluţiilor de digitalizare şi îmbunătăţirea colectării. ”Aşa cum am asigurat în repetate rânduri, nu vom creşte taxe sau impozite”, a subliniat Ciolacu.
Reprezentanţii Guvernului, sindicatelor şi patronatelor au avut consultări şi cu privire la creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
„Avem în vedere majorarea salariului minim pe economie cu un procent care să se reflecte în creşterea puterii de cumpărare a oamenilor, mai ales în contextul reducerii inflaţiei”, a precizat şeful Executivului, conform sursei citate.
Guvernul a propus partenerilor sociali creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, inclusiv pentru salariaţii din agricultură şi industria alimentară, şi menţinerea nivelului de 4.582 de lei pentru angajaţii din sectorul construcţiilor.
O decizie cu privire la nivelul salariului lunar minim brut pe ţară garantat în plată va fi luată la nivelul Guvernului.