Premierul Ciucă a declarat că a format un grup de lucru la nivelul Guvernului care să ţină legătura cu toate instituţiile non-guvernamentale implicate şi a dat asigurări că sunt făcute toate eforturile pentru ca România să poată primi în condiţii bune refugiaţii din Ucraina.
„Am analizat măsurile luate până azi. Am coordonat, de asemenea, o serie de măsuri care au implicat mai multe ministere. În acest sens am considerat că e foarte mare nevoie să ne coordonăm cu autoritățile locale și instituțile din fiecare minister.
La nivelul cancelariei am constituit un grup de lucru, care a luat legătura cu toate forțele nonguvernametale. Le mulțumesc pentru voluntariat. În acest moment am putut să constatăm că există partea administrativă, unde pot fi cazați.
Traficul nu e atât de mare. Locația e pregătită. Toate instituțiile care deservesc acea locație își au punctele deja stabilite.
Am văzut tineri, copii, oameni de toate vârstele care au venit, au fost voluntari, care se implică. Au arătat că le pasă și românii sunt în măsură să-și sprijine vecinul”, a spus Ciucă.
Citeşte şi: Forţele ruse au bombardat un orfelinat din Vorzel, Ucraina
„Nu m-aş fi aşteptat să mai văd astfel de situaţii, de-a lungul carierei profesionale am văzut nenumărate locuri unde era foarte multă suferinţă, iar acum ce am văzut este multă suferinţă, oamenii care sunt năpăstuiţi de ororile unui război, iar faptul că cetăţenii românii alături de instituţiile statului s-au mobilizat şi….”, a declarat Ciucă, vineri seara, la Vama Siret.
„Am fost şi am văzut pe stadionul din Siret locaţia unde se poate instala o tabără de corturi, există toate facilităţile şi utilităţile necesare să poată să funcţioneze. Am considerat că dincolo de măsurile luate la nivelul ministerelor e nevoie să ne coordonăm cu autorităţile locale şi cu instituţiile care reprezintă fiecare minister în parte pentru a putea să fim cât de poate de organizaţi pentru a fi cât se poate de eficienţi în acest demers pe care îl facem. S-a discutat despre măsurile pe care le-au luat la nivelul ministerului de Interne, Poliţia de Frontieră, jandarmii, DSU, ulterior la nivelul Cancelariei, în subordinea unui consilier de stat, am constituit un grup de lucru care împreună cu DSU a luat legătura cu societatea civilă şi ONG-urile care doresc să participe la acest efort”, a detaliat Ciucă.
Premierul a afirmat că deocamdată traficul nu este „atât de mare”.
„Există partea administrativă unde pot fi cazaţi. Nu este instalată pentru că nu este nevoie, nu este traficul atât de mare, locaţia este stabilită, toate echipamentele sunt duse la locaţia respectivă. Toate instituţiile care deservesc locaţia au punctele de lucru deja stabilite: partea de situaţii de urgenţă, partea care se ocupă de asistenţa medicală, inclusiv partea psihologică. Am văzut mame cu copii care au nevoie de toată atenţia pe care putem să o acordăm, inclusiv asistenţa psihologică. Este un punct care funcţionează 24 de ore şi asigură asistenţă mamelor şi copiilor”, a arătat el.
Nicolae Ciucă a afirmat că 19.000 de cetăţeni ucrainieni au intrat în România de la începutul agresiunii militare, iar dintre aceştia 11.000 au rămas în ţara noastră, 40 au cerut statut de refugiat.
„Nu putem să nu facem analizele la fiecare minister de linie, acolo unde se produc consecințe. Am identificat soluțiile pentru data de după 1 parilie, am discutat cu instituțiile care sunt responsabile de tot ceea ce înseamnă gaze și distribuția de gaze. Am fost asigurat și că dacă se oprește importul de gaze din Federația Rusă, nu vom avea probleme”, a spus premierul.