Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre aderarea la Schengen. Premierul Nicolae Ciucă a efectuat o vineri o vizită oficială la Stockholm, unde s-a întâlnit cu omologul său suedez.
Cu această ocazie, premierul Ciucă a abordat printre altele subiectul aderării României la spațiul Schengen, dar și cel al aderării Suediei la NATO.
”România contează în continuare pe sprijinul Suediei în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen”, a scris premierul Nicolae Ciucă, pe pagina de Twitter a Guvernului.
Mai mult, Nicolae Ciucă a dezvăluit că a avut discuţii excelente şi cu preşedintele Parlamentului suedez, Andreas Norlen, cu care a abordat inclusiv problema privind securitatea la Marea Neagră.
Premierul suedez Ulf Kristersson a precizat, după ce s-a întâlnit cu o zi în urmă cu omologul austriac, Karl Nehammer, că poziția Vienei pe tema Schengen nu s-a schimba, fiind tot împotriva primirii României în Schengen.
Poziţia Guvernului suedez este că România îndeplineşte condiţiile de aderare la spaţiul Schengen, a declarat, vineri, premierul regatului, Ulf Kristersson, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Stockholm.
Ulf Kristersson a amintit că joi s-a întâlnit cu cancelarul Austriei, ţară care a votat împotriva aderării României la Schengen. „Cred cu tărie că trebuie să consolidăm încrederea în graniţele externe ale Europei şi să creştem numărul persoanelor care pleacă după ce le sunt refuzate cererile de azil. Acest lucru ar face ca extinderea spaţiului Schengen să fie mai uşoară”, a spus şeful Guvernului suedez.
El a mulţumit României pentru misiunile de poliţie aeriană planificate în regiunea ţărilor baltice.
„Ca viitori aliaţi, vă asigur de faptul că suntem pregătiţi pentru misiuni de poliţie aeriană în Marea Neagră odată ce vom fi membri deplini NATO”, a transmis prim-ministrul suedez.
Întrebat dacă, potrivit discuţiilor de joi, cancelarul Karl Nehammer şi-a schimbat opinia privind aderarea României la Schengen, şeful Executivului suedez a afirmat: „Răspunsul simplu este că nu, nu şi-a schimbat părerea”.
De asemenea, Ulf Kristersson a reiterat că tema Schengen rămâne pe agenda Preşedinţiei suedeze a Consiliului UE, care se încheie la jumătatea acestui an.
„Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a media aceste discuţii şi, repet, noi, partea suedeză, suntem în favoarea (aderării României la Schengen – n.r.). Cred că există o aşteptare din partea Consiliului European ca această chestiune să fie rezolvată în decursul acestui an. Dar, toţi suntem conştienţi că fiecare ţară ia propria decizie, individual. Dar, este pe agendă”, a adăugat premierul Suediei.