Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră despre legea pensiilor speciale. Oficialul a subliniat că abia atunci vor fi făcute modificările în linie cu ceea ce a decis CCR.
„Urmează ca, în momentul în care vom avea motivarea (CCR), să avem o convocare extraordinară a Parlamentului şi să producem modificările în linie cu ceea ce a decis Curtea Constituţională”, a declarat Nicolae Ciucă.
Săptămâna trecută, CCR a decis să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.
Președintele CCR, Marian Enache, a afirmat la momentul respectiv că legea este constituţională în ansamblul său, dar există şi aspecte de neconstituţionalitate.
„Curtea, într-un cvorum de opt judecători, fiind absent motivat un judecător, a decis că Legea pensiilor de serviciu este constituţională în ansamblul său, dar Curtea a constatat neconstituţionalitatea unor critici intrinseci privind unele dispoziţii ale legii. (…) Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţie”, a spus Enache.
Pe de altă parte, Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), a spus că legea pensiilor speciale ale magistraţilor, este neclară, scrisă cu multe probleme și greu de aplicat.
Augustin Zegrean a subliniat că actul normativ a fost scris de oameni care nu sunt profesionişti și a precizat că reducerea pensiilor speciale ale magistraţilor este posibilă.
„Legea este foarte neclară, scrisă cu multe probleme, greu de aplicat, e greu de înţeles, în primul rând, ce se urmăreşte prin legea asta. Să spui aşa, per total, că se taie pensii, e una, dar să scrii în lege lucrul ăsta este altceva. Acolo au avut probleme. Chiar cred că nu sunt specialişti şi eu am spus de multe ori: se poate rezolva problema asta, dar trebuie rezolvată conform legii şi cu respectarea legii şi a Constituţiei. Nu e destul să vrei să scrii o lege, trebuie să ştii să scrii o lege, adică eu, care sunt beneficiarul legii, să înţeleg ce îmi spune acolo”, a declarat Augustin Zegrean, la Prima News.
Augustin Zegrean a afirmat că nicăieri în lume nu este acceptat ca un act normativ să aibă dispoziţii aplicabile retroactiv, iar în acest caz ar fi o catastrofă, nu numai cu pensiile.