Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră privind consolidarea clădirilor cu risc seismic: ”Este nevoie de o prioritizare foarte clară în funcţie de nivelul de risc seismic”

Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, să elaboreze un instrument de monitorizare a punerii în practică a tuturor proiectelor privind consolidarea clădirilor cu risc seismic din țară și în special din București.
Alina Costache
21 feb. 2023, 16:14
Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră privind consolidarea clădirilor cu risc seismic: ”Este nevoie de o prioritizare foarte clară în funcţie de nivelul de risc seismic”

Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră privind consolidarea clădirilor cu risc seismic. Primul ministru a subliniat marți că este nevoie de o prioritizare „foarte clară” a acestora, dar și de o coordonare cu autorităţile locale în vederea implementării lor.

Citește și O altă companie refuză să plătească taxa de solidaritate după modelul Petrom. Întâlnire de urgenţă cu Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră privind consolidarea clădirilor cu risc seismic

Comitetului inter-instituţional pentru analiza de risc seismic s-a întâlnit marți la Palatul Victoria, pentru prima dată de la începutul șirurilor de cutremure care au avut loc în Oltenia, o zonă care nu este cunoscută ca fiind una cu activitate seismică intensă.

„Ceea ce vă rog pleacă de la premisele pe care le-am avut atunci când am luat decizia să constituim acest comitet inter-instituţional, şi anume, constituirea acelui instrument prin care putem să monitorizăm realizarea în practică a tuturor acestor proiecte. Nu ne putem plânge de planuri şi proiecte, ce putem să constatăm este faptul că ele suferă din punct de vedere al punerii în aplicare. Şi, atunci, vă rog să avem un instrument la nivelul comitetului prin care să monitorizăm evoluţia punerii în aplicare a tuturor acestor proiecte. Dumneavoastră le veţi aproba, ele sunt în coordonare la nivelul ministerului, dar aş dori foarte mult să avem contribuţia de responsabilitate a autorităţilor locale, pentru că la nivelul lor există responsabilitatea faţă de tot ceea ce se realizează în comunităţi. Şi, atunci, vă rog să veniţi cu propuneri concrete, luăm decizia în comitet şi o transmitem ca atare”, a spus Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

De asemenea, premierul a subliniat importanţa implementării programelor finanţate din fonduri externe.

„Este important ca, pe lângă aceste programe care sunt finanţate de la bugetul de stat, să avem în vedere programele şi proiectele care sunt în derulare pe fonduri europene, atât fonduri de coeziune, cât şi cele din PNRR, precum şi celelalte programe care sunt finanţate de diverse instituţii, cum ar fi programul derulat prin finanţare de la Banca Mondială, care, de asemenea, este o oportunitate foarte bună, care nu are ritmul pe care noi l-am aşteptat în vederea punerii lui în practică. Acestea toate sunt elemente de monitorizare la nivelul comitetului, şi, desigur, pentru măsuri concrete, astfel încât să avem certitudinea că se vor îndeplini”, a spus Nicolae Ciucă.

Șeful Executivului a subliniat faptul că în prezent, este esențială consolidarea elementelor de infrastructură care ţin de Ministerul Educaţiei – unităţile şcolare şi celelalte clădiri unde se desfăşoară procesul de învăţământ, precum şi spitalele şi clădirile publice unde îşi desfăşoară activitatea un număr mare de persoane.

„Pentru că avem în acest moment stabilite priorităţile şi, practic, identificate o parte din fonduri, acolo unde nu vom avea resursa financiară asigurată, de la Fondul de rezervă va trebui să ne coordonăm cu Ministerul de Finanţe şi să identificăm soluţiile de asigurare a finanţării. Cert este că avem nevoie de prioritizare foarte clară în funcţie de nivelul de risc seismic şi, de asemenea, să ne coordonăm cu posibilităţile financiare ale autorităţilor locale, pentru că, încă o dată, este asumarea la nivelul Guvernului, dar, în deplină coordonare, complementaritate cu autorităţile locale”, a mai spus prim-ministrul.

Citește și Nicolae Ciucă cere negocieri pe tema rotativei guvernamentale. Marcel Ciolacu: „Exclus! Nu suntem la talcioc”

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Vacanța i s-a transformat într-un coșmar. Ce a pățit o româncă într-un hotel din cea mai cunoscută stațiune din Bulgaria. “Se auzeau 2-3 voci. Am așteptat dimineața să pot ieși din cameră”
Capital.ro
Interzis total pentru românii de la bloc. Ordin Raed Arafat. Nu mai faceți asta noaptea
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Din iulie, ne așteaptă scumpiri MARI. Care sunt produsele pentru care vei plăti MAI MULT
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Record de conturi șterse. Mulți utilizatori rămân fără Instagram și Facebook
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată se întoarce canicula în România
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum a reacționat mama suspectului crimei din Brăila, după ce anchetatorii au găsit în casa ei o posibilă armă a crimei: „Un briceag cu care îşi tăia..”
Capital.ro
Amendă de 825 lei dacă nu ai asta în mașină. Legea obligă toți șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Ismael „El Mayo” Zambada și fiul lui „El Chapo” arestați în Texas
MediaFlux
ROMEO de la Insula Iubirii e ÎNDRĂGOSTIT! Bruneta e CELEBRĂ în TOATĂ LUMEA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!