Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat joi la Mioveni dacă s-a stabilit clar cu ce procent vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2023. Acesta a spus că procentul trebuie să țină cont de posibilitățile bugetare, dar că nu poate să fie mai mare de 11%.
„În ceea ce privește procentul am să continui să afirm că trebuie să se încadreze în posibilitățile bugetare, dar undeva nu mai mult de 11%, pentru că orice procent dincolo de 11% impactează pe deficitul la bugetul de pensii.”, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Dacia Mioveni. Premierul a spus că mai întâi trebuie aprobat proiectul de buget pe anul 2023, care ar trebui să se întmple cât mai curând.
Indicele ROBOR, un nou record. Românii cer masiv suspendarea ratelor la credite
„Procentul cu care putem crește pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%. Propuneri au venit din mai multe direcții, noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea și să venim cu acele propuneri care sunt sustenabile pe bugetul de stat,” a declarat Nicolae Ciucă şi la finalul ședinței conducerii PNL din această lună.
Întrebat despre eliminarea pensiilor speciale, premierul a răspuns că nu a fost luată o decizie, pentru că cifrele sunt încă verificate la Ministerul Muncii: „Nu am finalizat acest proces pentru că în continuare la Ministerul Muncii există grupul de lucru care trebuie să vină cu propunere concretă pe cifre, ca să nu vorbim despre tot felul de ipoteze care în final nu fac altceva decât induc așteptări și amăgire ulterior când nu se pot realiza”. Luna trecută, premierul Nicolae Ciucă a spus că există voința politică din partea coaliției de guvernare să fie crescute salariul minim și pensiile în 2023.
„Există posibilitatea ca începând cu anul 2023, așa cum am discutat în Coaliție și am afirmat de fiecare dată, să susținem creșterea salariului minim și a pensiei, doar că aceste date, așa cum este și normal și responsabil, vor fi făcute public după ce avem proiecția de buget pe anul 2023. Este cât se poate de posibil, există voința politică atât a PNL cât și a PSD, astfel încât să putem să luăm o astfel de decizie”, a spus el.
Iohannis, despre procentul de 11% pentru majorarea pensiilor avansat de premier: Atâta vreme cât pensiile de stat au un anumit buget, creşterea trebuie să se încadreze în acest buget
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat cu privire la procentul de 11% avansat de premierul Nicolae Ciucă pentru majorarea pensiilor, că această creştere trebuie să se încadreze în bugetul pentru pensii, atât timp cât există un anumit buget pentru acestea. „Solicitarea mea către Executiv a fost să creştem pensiile şi salariile şi să nu lăsăm oamenii să poarte singuri povara inflaţiei, dar cu cât se realizează această creştere, trebuie să se calculeze la finanţe şi la modul mai general în Guvern”, a adăugat şeful statului.
„Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt în realitate, atâta vreme cât pensiile de stat au un anumit buget, creşterea trebuie să se încadreze în acest buget. Ori datele acestea sunt la Ministerul Finanţelor şi la Guvern. Solicitarea mea către Guvern a fost să creştem pensiile şi salariile şi să nu lăsăm oamenii să poarte singuri povara inflaţiei, dar cu cât se realizează această creştere, trebuie să se calculeze la finanţe şi la modul mai general în Guvern”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat joi la Praga dacă e îndestulător procentul de 11% pentru creşterea pensiilor avansat de premierul Ciucă, în condiţiile în care inflaţia e cu mult peste 11%.