Nicolae Ciucă anunţă decizii cruciale. Guvernul aplică TVA de 5% pentru energie

Sunt cele mai dure măsuri pentru români pe care Guvernul le adoptă azi. Salariile şi sporurile bugetarilor vor fi îngheţate, iar acum se discută şi despre reducerea TVA-ului pentru energia termică.
Filip Stan
17 dec. 2021, 09:20
Nicolae Ciucă anunţă decizii cruciale. Guvernul aplică TVA de 5% pentru energie
România a primit prima tranşă de bani din PNNR. Nicolae Ciucă: "Începem imediat reformele şi investiţiile la care ne-am angajat. Nu voi accepta întârzieri"
Nicolae Ciucă, declaraţii live înainte de şedinţa de Guvern :

„Avem astăzi pe agenda şedinţei de Guvern două proiecte importante care fac parte din pachetul legislativ ce va sta la fundamentarea bugetului pe anul 2022. În şedinţa precedentă am am adoptat şi aprobat măsurile sociale pentru creşterea alocaţiilor, pensiilor şi indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi.

Astăzi avem pe masa de lucru OUG privind principalele măsuri bugetare şi proiectul de lege privind plafoanele de cheltuieli. Din discuţiile pe care le-am avut şi dezbaterile la nivelul fiecărui Minister, a reieşit angajamentul ferm al Guvernului României pentru a pregăti şi elabora un buget echilibrat şi responsabil, fundamentat pe trei coordonate: protejarea veniturilor populaţiei şi sprijinirea persoanelor cu venituri mici ce aparţin unor categorii vulnerabile care au cea mai mare nevoie de susţinere.

În şedinţa de astăzi vom stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cotă a TVA de 5% pentru livrarea de energie termică atât pentru populaţie, cât şi pentru şcoli, spitale şi alte instituţii publice.

Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă pentru atenuarea impactului creşterii preţurilor”

Nicolae Ciucă, schimbări pentru programul „Prima Casă”

„În completarea programului „Prima Casă” stabilim o cotă redusă de TVA de 5% a unei singure locuinţe a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 de lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 de lei”

Guvernul aplică noi măsuri de susţinere a mediului de afaceri

„A doua coordonată este susţinerea mediului de afaceri şi alocarea celui mai mare buget pentru investiţii din ultimii 32 de ani din perspectiva sumelor alocate. Prin OUG pe care o adoptăm azi vom introduce o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale din TVA.

Investitorii sunt încurajaţi să dezvolte afacerile prin asigurarea unui mediu concurenţial corect, echitabil şi transparent între toţi participanţii din piaţă.

De asemenea, va fi reincriminată fapta constând în reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă. Este important să reintroducem aceste sancţiuni pentru ca banii prin care angajatorii îi reţin din salariile angajaţilor pentru a fi viraţi la stat către bugetele de sănătate şi pensii”

Guvernul nu schimbă plafonul pentru încadrarea IMM-urilor. Anunţul lui Nicolae Ciucă

„Pentru că am văzut o serie de dezbateri generate pe tema coborârii începând cu 1 ianuarie 2022, a plafonului de încadrare a microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, aş dori să clarific de pe acum acest lucru.

Guvernul nu va aproba o astfel de iniţiativă. Antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil şi prietenos pentru a-şi dezvolta şi consolida afacerile cinstit.

Nu trebuie taxaţi suplimentar şi am discutat şi analizat. Vom respecta prevederile aplicării Codului Fiscal. Suntem preocupaţi de păstrarea echilibrului bugetar, fapt ce se va reflecta în performanţele fiscale şi externe ale României”.

Nicolae Ciucă vrea ca deficitul României să scadă sub 6% din PIB

„Guvernul respectă angajamentele luate în relaţia cu Comisia Europeană, acela de a avea în anul viitor un deficit de 6,2% din PIB pe metodologia ESA, ceea ce este echivalentul unui deficit de 5,84% din PIB pe metodologia cache.

De asemenea, un alt punct foarte important pe agenda de azi este strategia naţională anticorupţie, strategie care vizează perioada de timp 2021 – 2025.

România are nevoie de un set solid de măsuri pentru prevenirea corupţiei, consolidarea climatului de integritate, creşterea transparenţei instituţiilor publice şi creşterea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului”

Guvernul Ciucă aplică măsurile pentru a atrage banii din PNRR

„Răspundem astfel nevoilor reale ale societăţii româneşti şi totodată atingem una dintre ţintele importante asumate de România prin PNRR în domeniul Justiţiei. Am aprobat mecanismele de folosire a acelor aproape 30 de miliarde de euro din PNRR şi azi vom pregăti instrumentele de lucru pentru a atrage cele aproape 50 de miliarde de euro din cadrul financiar multianual 2021 – 2027.

Vom discuta gestiunea financiară a banilor europeni alocaţi pentru perioada menţionată anterior, fondurile europene dezvoltare regională, fondurile de coeziune şi fondul social european, precum şi fondul de tranziţie justă.

Acest Guvern va pune la lucru toate resursele naţionale şi europene disponibile pentru a moderniza România şi a le oferi românilor bunăstare”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, în direct la România TV, ce îi aşteaptă pe români de anul viitor şi a explicat de ce se întârzie adoptarea bugetului. Liderul PSD a recunoscut, miercuri seară, că bugetarii nu vor avea salarii mărite. Liderul social-democrat a precizat că aproape toate salariile bugetarilor vor fi înghețate, alături de pensiile speciale și veniturile demnitarilor. Șeful Camerei Deputaților a explicat și motivul pentru care Guvernul a luat o astfel de decizie. „Avem un grad de îndatorare de 50% din PIB. Să vedem cât e PIB-ul, căci e posibil să fi depășit.”, a spus Ciolacu.

Citeşte şi: EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „Nu există negociere pe pachetul social. Nicolae Ciucă ar putea rămâne premier până în 2024”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, în cadrul unei întâlniri cu antreprenorii, că guvernul va aloca cel mai mare buget de investiții din ultimii 30 de ani.

Citeşte şi: Premierul Ciucă face promisiuni: Vom aloca cel mai mare buget de investiții din ultimii 30 de ani!

 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Doi români ajunși la all-inclusive în Turcia au avut parte de o experiență neașteptată. „Nu mi-am imaginat că vom primi așa ceva”. Cât au plătit pentru patru zile
Capital.ro
Devine obligatoriu în țară. Ordin semnat și parafat azi, 29 iulie: O nouă etapă pentru drepturile românilor
Playtech.ro
De ce este ziua de 29 iulie foarte importantă pentru români. Are legătură directă cu „Deșteaptă-te, române!”
DailyBusiness
Se dau bani GRATIS pentru români! Cardurile vor fi încărcate în august
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Vremea se schimbă brusc. Vești de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
O fetiță de 3 ani din județul Olt a pus în alertă autoritățile printr-un apel la 112
MediaFlux
ROMÂNII primesc 1.281 de LEI de la STAT. DREPT GARANTAT pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!