Nicolae Ciucă a vorbit joi seară despre pensiilor militarilor și despre modificările legislative necesare pentru a elimina inechitățile din sistemul actual.
Preşedintele Senatului a recunoscut că Legea 223, în forma sa actuală, a generat inechități între cei care s-au pensionat înainte și cei care au ieșit la pensie ulterior. „Este o problemă legată de aplicarea Legii 223, care a produs inechități între cei care au ieșit înainte și cei de după”, a explicat el.
Pe lângă aceste diferențe, Ciucă a subliniat și discrepanțele legate de soldă și grad, subliniind faptul că gradul militar rămâne un drept personal pe durata vieții unui ofițer sau subofițer. „Este discrepanță între cei care au trecut în rezervă și cei care o vor face”, a adăugat el.
Nicolae Ciucă a afirmat că a discutat problema cu premierul Marcel Ciolacu, care i-a promis că se va interveni pentru a elimina aceste inechități. „Am înțeles rațiunea lui Marcel Ciolacu și mi-a promis că va face ceva ca să elimine aceste inechități. E obligatoriu să rezolvăm”, a spus liderul PNL.
El a dezvăluit că există deja un proiect de lege depus în Parlament și că discuțiile din coaliție vor continua pentru a se asigura că este adoptată o soluție justă. „Am discutat și cu premierul, pentru că e nevoie de majoritate. Am convenit ca până săptămâna viitoare să venim cu o variantă”, a adăugat Ciucă, la Realitatea TV.
Nicolae Ciucă a asigurat că se va implica personal pentru a urgenta soluționarea acestei probleme și că săptămâna viitoare vor avea loc noi discuții în coaliția de guvernare. „Săptămâna viitoare în coaliție vom discuta acest proiect de lege. Final, care va fi depus, semnat de mine și de Marcel Ciolacu”, a conchis fostul premier.
Senatori şi deputaţi PNL au depus la Senat o propunere legislativă vizând modul în care se face actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat. Parlamentarii liberali cer dezbaterea propunerii în procedură de urgenţă. ”Considerăm că această idee transpusă legislativ la solicitarea Preşedintelui Senatului, dl. Nicolae Ciucă, aduce echitate în sistemul de pensii militare”, a explicat deputatul Gabriel Andronache, unul dintre iniţiatori. La rândul său, senatorul Nicoleta Pauliuc afirmă că astfel vor fi recalculate toate pensiile militarilor în funcţie de evoluţiile soldei de grad şi soldei de funcţie.
Parlamentarii liberali propun ca actualizarea să fie raportată la media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie ”îndeplinite în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii”.
De asemenea, propun ca, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Casa de pensii sectorială să reactualizeze toate pensiile aflate în plată.
Aceste prevederi nu se aplică pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, cât şi celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii.
Iniţiatorii invocă faptul că numeroasele completării aduse legii încalcă mai multe principii, printre care cele ale unicităţii, imprescribilităţii, egalităţii, autonomiei, incesibilidărţii – prin care dreptul la pensie nu poate fi cedat total sau parţial, al recunoştinţei faţă de loialitiatea, sacrificiile şi privaţiunile suferit de militari şi poliţişti, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi de familiiile acestora, pe timpul carierei.
De asemenea, invocă şi numeroasele dosare aflate pe rolul instanţelor cu privire la tratamentul discriminatoriu aplicat militarilor pensionari.