Nicolae Ciucă a vizitat compania de stat Cupru Min Abrud, considerată cea mai profitabilă exploatare minieră din România.
„Am fost azi împreună cu autorităţile locale din judeţul Alba în vizită la Cupru Min şi am dorit să încep vizita de lucru cu această întreprindere pentru că, din analizele pe care le-am efectuat la nivelul Guvernului, a reieşit că avem nevoie să acordăm atenţia cuvenită exploatării resurselor minerale. Am vrut să văd la faţa locului împreună cu ceilalţi membri ai Guvernului ce avem de făcut astfel încât resursele respective să poată fi prelucrate în ţară şi să putem să beneficiem de valoare adăugată mai mare.
Am constatat că o companie de stat a reuşit printr-un management cât se poate de eficient să reuşească să realizeze profit, să reuşească să retehnologizeze în măsura în care au putut să aloce o parte profitul dobândit pentru retehnologizare. Au nevoie de predictibilitate şi de certitudine că vor beneficia de banii respectivi.
Am decis ca într-un timp foarte scurt să aprobăm un memorandum în Guvern astfel încât 50% din profit să meargă la bugetul statului, iar 50% să poată fi folosit de către companie pentru investiţii. Discutăm de 43 de milioane pe care conducerea companiei îi va folosi după un plan foarte bine articulat”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
„Există posibilitatea ca această carieră de cupru să fie exploatată mai eficient. Există resurse şi minereu pentru ca ea să poată fi exploatat. Ar fi absolut neiertat ca noi să nu fim în măsură să sprijinim investiţii astfel încât minereul de cupru să fie prelucrat în ţară.
Există la nivel european un proiect prin care se urmăreşte dezvoltarea acestei industrii şi folosirea materiei prime finale pentru dezvoltarea de semiconductori şi microcipuri. Vom veni cu un proiect astfel încât minereul de cupru să fie prelucrat în ţară”, a afirmat premierul României.
De asemenea, Nicolae Ciucă a amintit că la iniţiativa PNL s-a modificat Codul Administrativ şi Legea minelor.
„Guvernul pe care-l conduc, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, a descentalizat alocările financiare şi în felul acesta o parte din profitul realizat de companii se duce către autorităţilor locale. Am discutat cu autorităţile din Alba. Este o decizie care îi sprijinim să poată să acumuleze mai mulţi bani la bugetul local”, a concluzionat Ciucă.
Potrivit Adevărul, Cupru Min Abrud este o companie din domeniul mineritului neferos ce are ca acţionar unic statul român. Societatea a obţinut rezultate pozitive în ultimii ani, în care a realizat investiţii doar prin finanţare proprie.
Minerul explotatat din cariera de la Roşia Poieni are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%.
Exploatarea minieră continua şi în 2022 relaţia de afaceri cu compania Trafigura Group Pte. Ltd din Singapore, una dintre cele mai mari pe plan mondial în domeniul tranzacţiilor de metale şi energie. Concentratul de cupru exploatat la cariera de la Roşia Poieni, judeţul Alba, va ajunge să fie prelucrat şi în acest an, tot în China. În România nu mai există de peste 15 ani un combinat care să prelucreze minereul de cupru. În 2021, Cupru Min SA a înregistrat un profit net de aproximativ 10 ori mai mare decât în 2020, an în care raportase un profit net de aproape 7 milioane de lei, la o cifră de afaceri de peste 255,5 milioane de lei.
Citeşte şi: Preţul carburanţilor îi face pe români să treacă pe GPL. Avantaje şi dezavantaje