„Guvernul este pregătit să pună în aplicare viziunea educației centrate pe elev”, a declarat Nicolae Ciucă. Premierul a transmis acest mesaj după ce Senatul a adoptat legile educației, pe care opoziția a anunțat că le atacă la Curtea Constituțională.
Nicolae Ciucă a salutat aprobarea noilor legi ale educației de către Senat și a spus că ele „includ soluții de creștere a accesului la educație fiecărui copil și susțin performanțele celor meritorii”.
Citește și Monica Anisie, gafă de proporții despre legile educației: ”Aceste legi este despre viitor”
„Guvernul României este pregătit să pună în aplicare viziunea educației centrate pe elev. Măsurile aflate deja în implementare pentru prevenirea abandonului școlar vor fi completate de altele noi precum „O carte pentru fiecare”, dar și de soluții pentru combaterea analfabetismului funcțional, asigurarea siguranței în unitățile de învățământ și combaterea violenței în școli, o mai bună pregătire a cadrelor didactice.
Guvernul pe care îl conduc înțelege importanța Educației pentru întreaga societate. Dincolo de modificările și reformele în plan legislativ, asigurăm resersele necesare și avem determinarea să găsim soluții la toate problemele acumulate de-a lungul timpului. Rămânem deschiși dialogului pentru ca împreună cu reprezentanții sindicatelor să găsim soluțiile care să reflecte importanța pe care o acordăm, și de o parte și de cealaltă, elevilor, personalului din învățământ și calității actului educational.
Fac apel la cadrele didactice și la întreg personalul din educație să revină la catedră mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi, în care au nevoie de susținerea și încurajarea noastră!
La nivelul Guvernului și ministerelor lucrăm la noua lege a salarizării, pentru care am stabilit un calendar strâns de elaborare și promovare în Parlament, dar și la celelalte proiecte de acte normative pe care le-am asumat.
Am mărit cu șase miliarde de lei bugetul Educației în acest an și avem 3,6 miliarde euro alocați din PNRR pentru școli și universități, pentru finanțarea modernizării sistemului educațional.
Consultările pe care le avem cu sindicatele din educație arată, încă o dată, asumarea responsabilităţii la nivelul Guvernului și al Coaliției de Guvernare că putem găsi soluţii prin dialog și deschidere”, a declarat Nicolae Ciucă, însă fără a preciza despre ce consultări este vorba, în condițiile în care sindicatele au anunțat că după eșecul negocierilor de duminică nu au fost chemate de guvern la noi discuții.
Sindicatele din educație au declanșat o grevă generală în școli, luni, după negocierile eșuate de duminică cu Guvernul Ciucă. Sindicaliștii au spus că greva va continua până când va veni o soluție din partea Guvernului privind revendicările salariale. Aceștia vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.