Până când se amână rotativa guvernamentală. Șeful Executivului a subliniat că în aceste momente, prioritară este greva profesorilor și ajungerea la un acord cu liderii sindicatelor din Educație privind eradicarea haosului din școli.
Surse din cadrul coaliției de guvernare spun că rotativa s-ar putea amâna cel mult până la finalul acestei sesiuni parlamentare care urmează să aibă loc la finalul lunii iunie.
Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că își va depune mandatul atunci când va fi soluționată greva profesorilor, urmând ca rotativa să aibă loc în cel mai scurt timp.
”În aceste condiții, am convenit ca până la soluționarea acestor probleme să nu îmi depun mandatul și să îmi asum în continuare responsabilitatea funcției de premier. Sper ca astfel, într-o perioadă de timp cât mai scurtă, să putem să punem în aplicare planul de rocadă la nivelul coaliției”, a declarat Nicolae Ciucă.
Varianta provizorie actuală a calendarului este:
Vineri, 26 mai: Premierul Nicolae Ciucă își depune mandatul de premier.
Sâmbătă, 27 mai: Președintele Klaus Iohannis se consultă cu partidele la Cotroceni și îl desemnează premier pe liderul PSD Marcel Ciolacu.
Duminică, 28 mai: Coaliția de guvernare stabilește alocarea portofoliilor pe partide și programul de guvernare
Luni, 29 mai: PSD, PNL și eventual UDMR dacă rămâne în Guvern, validează în ședințe interne separate propriii miniștri care vor ocupa portofoliile care revine fiecărei formațiuni.
Marți, 30 mai: Audierea miniștrilor, votul de învestitură în plenul reunit al Parlamentului și depunerea jurământului la Cotroceni de către noii miniștri.
Miercuri 31 mai: Prima ședință de Guvern a noului cabinet.
Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, care va deveni premier al României a anunțat că la PSD s-a decis ca niciun beneficiar de pensii speciale sau cei care cumulează pensie plus salariu să nu mai aibă voie în Guvern.
”Pentru nicio funcție de secretar de stat, pentru niciun cabinet să nu mai fie nicio persoană care are cumul de venituri pensie plus salariu. Este o decizie politică asumată de PSD. Este o decizie politică care se aplică indiferent dacă ai fost sau vei fi în Guvern”, a spus Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a mai spus că își dorește să aibă la Guvern cei mai buni oameni din fiecare partid.
”Eu îmi doresc să am un Guvern cu oameni potriviți, la locul potrivit. Îmi doresc ca cei mai buni oameni pe care îi are fiecare partid să vină în cele mai potrivite funcții. România merită acest lucru!”, a mai spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu anunţă mai puţine ministere în viitorul Guvern. Liderul PSD a făcut declaraţii de presă după ședința de marţi a social-democraților.
„Colegii mei mi-au dat un vot și un mandat pentru constituirea noului guvern, o discuție cu fiecare ministru în parte, pentru a face o analiză în parte în funcție de fiecare minister, împreună cu președintele PNL Nicolae Ciucă în ceea ce privește componența și numărul secretarilor de stat la fiecare minister în parte, în funcție de importanța ministerului și de oamenii care au făcut față până acum la aceste funcții. Deci, categoric, colegii mi-au dat un mandat pentru reducerea numărului de ministere din viitorul Guvern, reducerea numărului de secretari de stat, reducerea numărului de agenții guvernamentale”, a spus Marcel Ciolacu.
„Vorbim de Guvernul României, nu de guvernul vreunui partid politic sau al vreunei coaliții și de aceea negocierile pe care le vom avea cu ceilalți co-președinți ai acestei coaliții vor fi axate pe oamenii care vor ocupa aceste poziții, respectiv de miniștri în viitorul Guvern al României. Vă spun fără nicio reținere: nu m-am născut nici președinte al PSD, nici politician, nici președinte al Camerei. Eu când m-am născut, m-am născut român. Cred că această datorie trebuie să o avem cu toții”, a mai spus Marcel Ciolacu.