Premierul Nicolae Ciucă a declarat că există toate premisele ca România să încheie acest an pe creştere economică, astfel încât construcţia bugetului pe anul viitor să permită Guvernului să continue implementarea politicilor publice pe care şi le-a asumat.
„Putem să vorbim de rezultate în ceea ce priveşte credibilitatea dobândită de instituţiile statului, de mediul de afaceri din România, recunoaştere care se concretizează în cifre. Ieri am putut să ne bucurăm de cifrele pe care Banca Naţională a României le-a furnizat în ceea ce priveşte valoarea investiţiilor străine directe în economia României şi procentul este unul cât se poate de semnificativ: 43,7%, comparat cu anul trecut. În valoare nominală discutăm de 5,5 miliarde de euro. Sunt bani care se adaugă eforturilor care se întreprind la nivelul Guvernului pentru a atrage cât mai mulţi bani europeni. Este singura noastră şansă în actuala situaţie de criză să putem să menţinem echilibrul socio-economic şi să putem, de ce nu, să ne propunem obiective de continuare a procesului de dezvoltare economică. Avem toate premisele să putem să închidem anul pe o creştere economică şi să avem o perspectivă a construcţiei bugetului pentru anul viitor care să ne permită să continuăm politicile pe care noi ni le-am asumat”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în şedinţa de Guvern.
Premierul Ciucă bate cu pumnul şi schimbă becurile în ministere: „Mai aveţi termen până la şedinţa viitoare, pe 21 septembrie”
În context, premierul a reiterat şi importanţa obiectivului privind procesul de aderare a României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică şi a anunţat aprobarea unui memorandum în Guvern privind colaborarea interinstituţională pe acest subiect.
„Ieri am putut să ne bucurăm de cifrele pe care Banca Națională a României le-a furnizat în ceea ce privește valoarea investițiilor străine directe în economia României și procentul este unul cât se poate de semnificativ: 43.7% comparat cu anul trecut. În valoare nominală discutăm de 5,5 miliarde de euro. Sunt bani care se adaugă eforturilor care se întreprind la nivelul guvernului pentru a atrage cât mai mulți bani europeni. Este singura noastră șansă în actuala situație de criză să putem să menținem echilibrul socio-economic și să putem, de ce nu, să ne propunem obiective de continuare a procesului de dezvoltare economică. Avem toate premisele să putem să închidem anul pe o creștere economică și să avem o perspectivă a construcției bugetului pentru anul viitor care să ne permită să continuăm politicile pe care noi ni le-am asumat”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri, în şedinţa de Guvern, ca în două săptămâni ministerele să vină cu un plan de măsuri astfel încât să putem să fim un exemplu în ceea ce priveşte reducerea risipei la nivelul instituţiilor statului.
”În urmă cu o săptămână am adoptat modificarea Ordonanţei 27 pe măsurile energetice. A avut loc reuniunea miniştrilor energiei şi ministrul Popescu a participat la această activitate. De asemenea, sunt semnale şi avem astăzi un mesaj transmis de preşedintele Consiliului Europei, legat de măsurile care se întreprind la nivelul UE, astfel încât să putem să gestionăm situaţia legată de criza preţul energie. Sunt măsuri care trebuie coordonate”, a spus premierul în deschiderea şedinţei Executivului.
El a precizat că pot să constate că măsurile luate în OUG sunt aliniate la intenţiile pe care Comisia le-a prezentat şi pe care le vor concretiza într-o decizie în viitorul apropiat.
”Aşa cum am discutat în şedinţeie de guvern anterioare, dincolo de aceste măsuri este nevoie să luăm măsuri la nivel guvernamental, instituţional, pentru reducerea risipei. Au fost şi sunt discucţii pe măsuri concrete pentru a eficientiza consumul de energie electrică şi a reduce risipa”, a arătat şedul Executivului.
Ciucă i-a spus ministurlui Energiei, Virgil Popescu, că vrea la şedinţa de Guvern de peste două săptămâni „un plan la nivelul Guvernului şi fiecare minister să-şi ia măsuri astfel încât să putem să fim un exemplu în ceea ce priveşte reducerea risipei la nivelul instituţiilor statului”.
Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu o delegaţie a companiei Nokian Tyres
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit miercuri, la Palatul Victoria, o delegaţie a companiei Nokian Tyres, cu această ocazie fiind prezentată viziunea Guvernului privind importanţa acordată investiţiilor pentru dezvoltarea economică a României şi sprijinul acordat mediului de afaceri. Premierul a transmis că România a demonstrat că frontierele externe ale Uniunii Europene sunt bine păzite de România şi astfel am arătat că suntem capabili să ne asumăm şi protejarea frontierelor Spaţiului Schengen, ceea ce reprezintă cu siguranţă un atu suplimentar în atractivitatea noastră pentru investitori.
Produse şi servicii de tip antivirus de la firme cu legături cu Rusia, pe lista neagră în România. Proiectul ajunge pe masa Guvernului
Potrivit unui comunicat al Guvernului, dialogul a vizat pachetele de ajutor de stat disponibile pentru marile investiţii şi deschiderea manifestată faţă de nevoile de relocare a capacităţilor industriale de producţie ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina, dar şi din zona Asiei. Guvernul este angajat în accelerarea demersurilor de aderare la OCDE, cea mai puternică organizaţie care reuneşte economii reprezentând 90 la sută din investiţiile străine directe la nivel global, transmite premierul.
“România a început deja procesul de adoptare a standardelor OCDE, care, alături de implementarea reformelor din PNRR, vor transforma administraţia publică şi vor facilita funcţionarea mediului de afaceri la un nivel optimizat. Am demonstrat că frontierele externe ale Uniunii Europene sunt bine păzite de România şi astfel am arătat că suntem capabili să ne asumăm şi protejarea frontierelor Spaţiului Schengen, ceea ce reprezintă cu siguranţă un atu suplimentar în atractivitatea noastră pentru investitori”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.