Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri dimineaţa, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii pe tema măsurilor luate în timpul caniculei, că debitul Dunării a scăzut cu peste 50% şi că în unele zone este nevoie de intervenţie pentru asigurarea navigabilităţii.
“Este foarte clar că pe fluviul Dunărea avem o scădere a debitului cu peste 50 la sută şi de aceea în decizia CNSU de ieri după amiază, am stabilit ca pe o porţiune să se intervină astfel încât să se asigure navigabilitatea în sectorul respectiv, ţinând cont de faptul că mai abitir ca anii precedenţi se înregistrează un flux ridicat de trafic pe Dunăre şi avem nevoie să degajăm şi să asigurăm dragarea astfel încât să fie asigurată fluiditatea traficului”, a spus Nicolae Ciucă.
De asemenea, şeful Executivului le-a cerut prefecţilor să organizeze de câte ori este nevoie şedinţele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să existe la nivelul fiecărei localităţi puncte unde poate fi asigurată asistenţa medicală şi unde poate fi distribuită apă gratuit.
“Vă rog să nu trataţi evenimentele ca fiind de natură minoră, pentru că, aşa cum arată situaţia în momentul de faţă, orice eveniment care este minor, care ni s-ar părea nouă că este minor, poate să crească şi să devină unul cât se poate de grav. Seriozitate maximă, coordonare sunt chestiunile pe care dumneavoastră le ştiţi foarte bine. Există oameni care au experienţă, există echipe de conducere care ştiu ce au de făcut. Responsabilitate şi activitate 24 cu 7”, a mai declarat Nicolae Ciucă.
Şi veştile hidrologilor nu sunt deloc bune. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a anunţat că debitul Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, va fi în scădere, precizând că în privinţa gradului de umplere a barajelor acesta este puţin peste 77%.
„În ceea ce priveşte debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, acesta va fi în scădere, având valoarea de 2.200 de metri cubi pe secundă, practic sub media multianuală a lunii iunie, care se situează undeva pe la 5.350 de metri cubi pe secundă. În ceea ce priveşte gradul de de umplere a barajelor, avem o situaţie într-o scădere uşoară faţă de ziua precedentă, pe undeva pe la un grad de umplere pe la 77,3%. Încă nu sunt probleme, dar sperăm ca, cu un consum responsabil, să putem să menţinem aceste rezerve”, a explicat reprezentantul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.