Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, se află miercuri într-o vizită oficială la București, în cadrul căreia s-a întâlnit cu omologul său, Nicolae Ciucă.
Cei doi oficiali s-au întâlnit în Holul de Onoare al Palatului Victoria, iar după această întâlnire au discutat tete-a-tete.
Ulterior, Mitsotakis și Ciucă au vizitat o expoziție referitoare la relațiile diplomatice româno-elene și au participat la înmânarea albumului dedicat primului ministru de externe al României Moderne, Apostol Arsache.
Tot la Palatul Victoria a avut loc o întrevedere în plen a celor două delegaţii. Cei doi premieri au semnat o declaraţie comună.
„Având în vedere contextul de securitate complicat din imediata noastră vecinătate, nu putea lipsi de pe agenda situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi de la frontierele Ucrainei, subiect important şi de mare actualitate. Am condamnat ferm noua încălcare de către Rusia a dreptului internaţional a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, prin recunoaşterea aşa zisei independenţe a regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk şi agresiunea la adresa Ucrainei prin pătrunderea altor trupe ruse pe teritoriul aceastui stat.
Aceste acţiuni contribuie la deteriorarea suplimentară a securităţii şi stabilităţii regionale, europene şi autoatlantice şi au un potenţial de escaladare.
În context, am discutat şi despre continuarea coordonării pentru consolidarea securităţii Flancului Estic la NATO, precum şi despre măsurile de răspuns potrivite Am reafirmat în acest context susţinerea puternică pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Eforturile diplomatice sunt intense, iar atât România, cât şi Grecia le susţin cu toate mijloacele şi în toate formatele disponibile”.
„Vizita mea are loc la două zile după ce Federaţia Rusă a recunoscut în mod unilateral aşa zisa independenţă autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk. Din păcate, Rusia a trimis şi trupe pe teritoriul Ucrainei. Sunt acţiuni care încalcă evident dreptul internaţional, integritatea teritorială a Ucrainei şi acordurile de la Minsk. Sunt expresii ale revizonismului care pun în pericol siguranţa şi stabilitatea la nivel mondial.
Aş vrea să repet că un principiu fundamental al politicii externe al Greciei este respectul pentru integritatea teritorială, pentru suveranitatea şi independenţa tuturor statelor. Prin urmare, condamnăm fără drept de apel, la fel cum face domnul prim-ministru, prietenul nostru, acţiunile care contravin acestor valori.
Ca stat membru al UE şi NATO, ne coordonăm eforturile alături de partnerii noştri astfel încât reacţia noastră să fie comună şi substanţială. Grecia are un motiv în plus de urmări cu nelinişte ce se întâmplă în estul Ucrainei. Aşa cum ştiţi, în această zonă trăieşte o comunitate greacă a cărei istorie depăşeşte 20 de veacuri. Preocuparea noastră principală este să-i sprijinim pe grecii din Ucraina. Ministerul de Externe este în permanentă legătură cu ei”, a declarat Mitsotakis.
„În Europa ştim că pe nimeni nu au ajutat violenţa şi instabilitatea. De asemenea, se adaugă şi provocări suplimentare, cum este cea a autosuficienţei energetice. În Grecia am luat toate măsurile necesare astfel încât alimentarea cu gaz natural să se facă în mod sigur şi să continue neîntrerupt.
Trebuie să tragem trei concluzii din această criză. Prima este cea că trecerea la economia verde nu trebuie să întârzie, astfel încât să putem ajuta familiile cele mai sărace să aibă acces la energie verde. Energia viitorului este energia verde şi este datoria noastră să diversificăm sursele de energie, să reducem dependenţa noastră de gazul natural din Rusia. România are o situaţie privilegiată pentru că produce gaz natural”.