Nicolae Ciucă a declarat că este absolut necesar ca Guvernul să identifice sursele de finanţare pentru creşterile de pensii programate anul viitor şi crede că fonduri substanțiale ar putea veni din măsurile de combare a evaziunii la colectarea de TVA, estimată la peste 30 de miliarde de lei.
„În toată această dezbatere, eu nu cred că trebuie să venim în faţa cetăţenilor şi să facem un joc politic pe o problemă foarte serioasă şi foarte mult aşteptată de români, pentru că e vorba de responsabilitatea noastră pentru a asigura sustenabilitatea acestei noi legi a pensiilor”, a completat Ciucă.
Liderul PNL a subliniat că este absolut necesar ca Guvernul să identifice sursele de finanţare, deoarece de anul viitor să fie asigurată o anvelopă bugetară de circa 15 miliarde lei, în contextul creşterii pensiilor cu rata inflaţiei.
„Ţinând cont de impact, este absolut necesar ca, la nivelul Guvernului, sa se identifice sursele de finanţare pentru ca în anul 2024 pentru creşterea cu rata inflaţiei să asigurăm o anvelopă de aproximativ 15 miliarde lei, iar de la 1 septembrie valoarea necesară este de aproximativ 10 miliarde de lei. În total, în 2024, avem nevoie de 25 de miliarde şi pentru anul 2025, din calculele efectuate la Ministerul Muncii, avem nevoie de 33 de miliarde”, a punctat Nicolae Ciucă.
El a subliniat şi că toate aceste sume trebuie să fie colectate la bugetul de stat.
„În analiza noastră şi în perspectiva discuţiilor avute cu premierul, ministrul Muncii şi Finanţelor este clar că avem nevoie, în continuare, să luăm acele măsuri prin care să combatem evaziunea fiscală. Avem o evaziune pe colectarea de TVA de aproximativ 30 de miliarde, dacă nu mai mult. Am încercat de fiecare dată şi ne-am angajat să ducem în aplicare această decizie a noastră şi anul trecut am reglementat Radarul mărfurilor, am reglementat factura electronică şi, de asemenea, am luat măsuri astfel încât să înceapă digitalizarea ANAF”, a concluzionat liderul liberalilor.
Ministerul Muncii a transmis, joi seară, după aprobarea noii legi a pensiilor, că vor fi recalculate pensiile tututor celor peste 4,7 milioane de beneficiari. Noua lege corectează „inechităţile dintre cei care au muncit la fel dar au ieşit la pensie în ani diferiţi”.
„Guvernul României a aprobat, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă. Noua lege vine să corecteze inechităţile dintre cei care au muncit la fel dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, dintre bărbaţi şi femei, între cei care încasează indemnizaţia minimă socială”, a transmis, joi seară, Ministerul Muncii.
Potrivit instituţiei, „eliminarea plafonului de 9,4% din PIB, care îngheţa pensiile românilor până în 2070, este în mod direct legată de adoptare legii în Parlament până pe data de 20 noiembrie”
„Noua lege respectă drepturile românilor care au muncit şi care merită pensii decente după o viaţă de muncă, Pensiile vor creşte, anul viitor, de două ori. Prima dată, la 1 ianuarie, prin majorarea cu 13,8% şi a doua oară, la 1 septembrie, în urma procesului de recalculare, conform legii. Suntem primul Guvern care face şi majorarea şi recalcularea pensiilor în acelaşi an”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministra Muncii şi Solidarităţii Sociale.