Nicolae Ciucă, despre influenţa lui Iohannis în rândul liberalilor: „Preşedintele României pentru PNL este reprezentantul PNL şi PNL a fost, este şi va rămâne alături de preşedintele României”

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a participat marţi seară la un amplu interviu cu jurnalistul Cosmin Prelipceanu, în care a fost abordată şi tema unei eventuale destrămări a coliţiei de guvernare înainte de alegerile din 2024.
Filip Stan
12 dec. 2023, 22:13
Nicolae Ciucă, despre influenţa lui Iohannis în rândul liberalilor:

Întrebat de unde va avea România bani pentru majorările de pensii şi salarii, plus multe creşteri istorice în bugetele unor ministere ca cel al Educaţiei sau Sănătăţii, Nicolae Ciucă a explicat sursele de finanţare ale acestor creşteri.

„Vorbim de intrarea in vigoare a legii care vizeaza reducerea evaziunii fiscale, si aici discutam de o estimare a unui plus de aproximativ 16 miliarde la buget. Apoi am propus o lege de inasprirea rigorilor pentru colectare, de unde avem un plus de 10 miliarde, plus cresterea economica, ceea ce inseamna aproximativ 35 miliarde de lei.

8% din PIB este asigurat de domeniul IT. O singura facilitate le-a fost retrasa, o masura absolut echitabila, anume plata contributiilor de sanatate, pentru ca fiecare dintre noi trebuie sa plateasca aceasta taxa. Apoi plata impozitului pe venit, de la o anumita suma in sus.”, a spus fostul premier.

Despre majorarea contribuţiei la Pilonul 2

„Am discutat cu Marcel Ciolacu si discutam in fiecare zi. Ati vazut ca am reusit sa ne impunem aceasta asumare, care este normala pentru orice om politic. Pilonul 2 va fi neatins, este o asumare la nivel de coalitie. Plus cresterea contributiei cu 1%. A fost o intrebare absolut ajutatoare. Probabil tonul nu a fost unul care sa fie interpretat de maniera cum a fost gandita intrebarea. Dar am discutat cu domnul Ciolacu si am ramas acelasi Nicolae Ciuca, la fel de natural.”, a mai precizat preşedintele PNL.

Întrebarea lui Ciolacu pentru Ciucă: „Credeti ca a fost decizia corecta formarea coalitiei PSD-PNL?”

„Este un raspuns foarte simplu. A fost o decizie cat se poate de corecta in ansamblul situatiei de la finele anului 2021. A fost o masura de asumare, care nu a avut foarte multa credibiliutate atunci, au fost voci care nu ne dadeau mai mult de 3-4 luni. Iata ca am depasit doi ani si au fost doi ani de stabilitate, pe langa unuele nerealizari pe care ni le asumam. Orice ii trebuia Romaniei in contextul actual, cu conflictele din Ucraina si Orientul Mijlociu, crizele economice si energetice, numai instabilitate nu.

Nu cu mult timp in  urma ne asumam participarea la alegerile din 2024 prin forte proprii. In continuare suntem preocupati de asigurarea stabilitatii politice.

Pana in 2024 mai este putin, coalitia trebuie sa reziste.”, a punctat Ciucă.

Întrebare din partea lui Drulă: „Cum e să luaţi ordine de la PSD?”

„Nu trebuie sa ducem institutia militara in discutia politica. Cred ca va intelege si domnul presedinte Drula ca intr-o coalitie este vorba de negociere, de capacitatea de a-ti prezenta punctele de vedere si nu a fost vorba niciodata de ordine. Probabil cand ma voi vedea cu domnul Drula ii voi explica diferenta.”, a explicat preşedintele PNL.

Despre impozitul progresiv versus cota unică

„Noi continuam sa spunem ce am spus intotdeauna. Avem taxa unica si, cum demonstreaza mediul economic din tara noastra, cota unica inca nu si-a spus ultimul cuvant. Daca stam sa analizam care sunt cotele de impozit, vedem ca taxa nu este chiar unica, are cel putin doua niveluri mari, apoi cotele pentru IMM-uri, deci inca nu putem evalua ultimele efecte pe care le-ar fi avut impozitarea unica, pentru a trece la cea progresiva.

Apoi, nu avem sistemul tehnic pentru a trece la impozitarea progresiva. Asa cum am sustinut mentinerea impozitarii unice, mentinerea cotelor la TVA si tot ce este necesar pentru mediul de afaceri, la fel o vom face si in continuare, in orice fel de coalitie.

Un stat social, ca sa poata da ceva, trebuie inainte sa aiba ce sa colecteze. Statul liberal, cu o interventie minimala in economie, inseamna sa lasi oamenii de afaceri sa se miste liber si sa isi creasca veniturile. Banii aduc bani si din banii aceia se pot rezolva si problemele sociale. Banii nu vin decat din mediul de afaceri.”, crede Nicolae Ciucă.

Întrebare din partea lui Ludovic Orban: „Când veţi rupe alianţa cu PSD?”

„Ruperea aliantei se va face cand se va fi incheiat anul electoral 2024. In baza rezultatelor vom decide ce fel de coalitie realizam, pentru ca asa cum arata lucrurile acum este clar ca va fi nevoie de o noua coalitie pentru a asigura majoritatea parlamentara si guvernarea.

Nu spun ca va fi usor, dar din moment ce ne-am asumat aceasta responsabilitate, coalitia va rezista pana dupa ultima runda de alegeri.”, a adăugat preşedintele Senatului.

Cum vi se pare intenţia lui Geoană de a candida la preşedinţie?

„Il cunosc foarte bine, pot spune ca am lucrat impreuna. Pot spune ca este dreptul dansului sa candideze si nu vad nicio problema. Din perspectiva mea, toate aceste sondaje sunt facute prea devreme pentru a pune degetul pe unul sau altul care si-au aratat intentia sa candideze.

M-ati intrebat daca voi candida sau nu. Este o decizie a partidului, care va fi luata la momentul oportun. Daca va fi sa primesc de la partid aceasta sarcina si daca o voi merita, voi candida.”

Există în PNL îngrijorări cu privire la ascensiunea partidelor extremiste?

„Cetatenii romani sunt extrem de lucizi si au demonstrat ca au capacitatea sa inteleaga ce poate sa fie componenta reala a unui demers si componenta retorica a unui demers.

Este a doua oara cand imi adresati aceasta intrebare. In tot ce am discutat ca posibil construct politic nu am luat in calcul partidele extremiste. PNL este de centru-dreapta, deci sub nicio forma nu ne putem alia cu extremele.”.

Despre cheltuielile imense ale lui Klaus Iohannis

„Discut destul de des cu presedintele chestiuni care tin de actul de guvernare, dar nu am discutat niciodata de un astfel de subiect si consider ca ceea ce presedintele a spus, ca va instructa biroul de presa sa raspunda, atunci va raspunde.

Presedintele Romaniei pentru PNL este reprezentantul PNL si PNL a fost, este si va ramane alaturi de presedintele Romaniei. In acest moment, experienta sa este de mare ajutor pentru PNL.”

Ar trebui să-şi facă România griji în privinţa situaţiei războiului din Ucraina?

„Este un moment dificil pentru intreaga Europă si putem vorbi de un efort comun al tarilor din lumea libera pentru a acorda sprijin Ucrainei sa reziste. Este clar ca s-a ajuns la un moment in care resursele si nevoia de sprijin a trebuit sa mearga pe doua cai, si spre conflictul din Orientul mijlociu, si atunci tot ce inseamna logistica de razboi a cunoscut o diminuare pentru Ucraina. Prezenta lui Zelenski la Washington cred ca este un semnal foarte bun si sunt convins ca se analizeaza si consecintele daca Ucraina nu va mai putea sa reziste impotriva Rusiei.

Este important sa continuam acest sprijin, pentru ca nu putem anticipa de acum care ar putea fi evolutia.”, a încheiat Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă a anunţat când se rupe Coaliţia PNL-PSD. Momentan, s-au înţeles pe bani, bugetul 2024 – în transparenţă decizională