Nicolae Ciucă a declarat ulterior că noua Lege are la bază patru principii agreate în coaliție: contributivitate, stabilitate, solidaritate și egalitate.
„Partidul Național Liberal este cel care a susținut întotdeauna creșterea pensiilor în condiții sustenabile. Legea, care a fost astăzi aprobată în ședința de guvern, are la bază patru principii pe care le-am agreat în coaliție: contributivitate, stabilitate, solidaritate și egalitate.
Întotdeauna, noi, liberalii, am fost susținătorii majorărilor oneste, cu adevărat sustenabile și am demonstrat acest lucru și în ultimii ani. Din 2020 și până astăzi,
PNL a majorat pensiile cu aproximativ 40% și de fiecare dată am făcut-o pe baza unor calcule solide și bine fundamentate.
Grija pentru seniori trebuie să fie un angajament pe care îl onorăm cu fiecare ocazie, construind o Românie în care fiecare cetățean să simtă respectul și recunoștința pe care societatea i le datorează pentru anii de muncă”, a scris președintele Senatului, Nicolae Ciucă, pe Facebook.
Legea pensiilor a fost adoptată în şedinţa de guvern de azi. Marcel Ciolacu a declarat că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile. Premierul a mai precizat că în 2024 nu vor exista măriri de impozite, dar a solicitat şi un plan de măsuri pentru creşterea colectărilor la bugetul de stat.
Guvernul a adoptat Legea Pensiilor. Ședința de guvern a fost suspendată, după ce ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care susține că nu sunt bani pentru majorări, s-a certat cu toată lumea. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a făcut o criză de nervi, în timp ce Marcel Boloș era închis în birou și refuza să-și dea avizul pe Legea Pensiilor. Ulterior, ministrul liberal și-a dat avizul pe proiect, iar acesta a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.
Prima mărire a pensiilor va avea loc din 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, aşa cum prevede legea, iar a doua va avea loc la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare, „reparând nedreptăţi majore”, a spus Marcel Ciolacu. „Prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creşterii pensiilor până în anul 2070”, a adăugat Marcel Ciolacu.