România caută surse alternative pentru asigurarea necesarului de gaz, dar în acest moment nu este afectată, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă, întrebat ce se va întâmpla dacă Rusia va decide sistarea livrării de gaze către ţara noastră.
Bulgaria atacă Rusia: Oprirea livrărilor de gaze ruseşti va reprezenta o încălcare a contractului cu Gazprom
„Am avut o discuţie în această dimineaţă cu ministrul Energiei. România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub caăpacitatea de producţie pe care noi o avem, ştiţi foarte bine că suntem una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur nu pe deplinătatea nevoilor noastre, asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Acesta a precizat că se caută alternative la gazul rusesc. „Acum, se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar încă o dată în acest moment România nu este afectată”, a adăugat premierul.
Ministrul ungar de externe declară că aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale din Rusia va continua
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a întrerupt toate livrările de gaze atât către Bulgaria, cât şi către Polonia, după ce ambele ţări au refuzat să plătească în ruble, informează BBC.
Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, declară că aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale provenite din Rusia nu este afectată de decizia gigantului energetic rus Gazprom de a opri livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria, iar tranzitul de gaze prin Bulgaria va continua, relatează The Associated Press.
Rusia avertizează asupra riscului „real” de izbucnire a celui de-Al Treilea Război Mondial
”Vestea că livrările companiei Gazprom în Bulgaria au încetat ar putea fi îngrijorătoare”, dar tranzitul de gaze provenite din Rusia către Ungaria prin Bulgaria va continua, a declarat Peter Szijjarto, miercuri, într-un videoclip postat pe pagina de Facebook.
”Aş dori să reasigur pe toată lumea de faptul că dacă gazele nu sunt livrate Bulgariei, nu înseamnă că tranzitul prin Bulgaria va fi oprit”, a mai spus el. Szijjarto a mai subliniat că Ungaria primeşte aproximativ 3.5 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia pe an printr-o conductă care trece prin Turcia, Bulgaria şi Serbia.
El a adăugat că aprovizionarea a fost asigurată după ce Ungaria a ajuns la un acord cu Rusia prin care plata pentru gazul furnizat către Gazprombank trebuie achitată în euro, iar ulterior convertită în ruble.
Gazprom a anunţat că va suspenda livrările de gaze către Bulgaria şi Polonia începând de miercuri, după ce aceste ţări au refuzat să se conformeze cererii preşedintelui rus Vladimir Putin să plătească livrările de gaze provenite din Rusia în ruble.