Nicolae Ciucă, după vizita în Ucraina: Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă

Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă și acțiune comise de forțele sale în Ucraina, a spus marți premierul Nicolae Ciucă, după întâlnirea avută la Kiev cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal.
Filip Stan
27 apr. 2022, 12:01
Nicolae Ciucă, după vizita în Ucraina: Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă

„Mulțumesc pentru invitația de a vizita Ucraina în această perioadă de luptă eroică a poporului ucrainean pentru a respinge agresiunea declanșată în mod ilegal, nejustificat, neprovocat și deliberat de către Rusia.

România condamnă în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, precum și a obligațiilor sale internaționale, conform dreptului internațional. Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile, pentru că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea europeană și euroatlantică. Lupta Ucrainei este, de asemenea, lupta pentru apărarea valorilor și a libertăților noastre comune”, a afirmat Nicolae Ciucă, miercuri.

Zelenski, un nou mesaj după vizita oficialilor români la Kiev: „Ameninţarea de la Marea Neagră este reală”
Nicolae Ciucă a transmis condoleanțe pentru pierderea atâtor vieți omenești nevinovate și regret pentru distrugerile materiale uriașe din Ucraina.

„Întreaga lume ar trebui să vadă și să elogieze curajul poporului ucrainean de a-și urma liber propriul drum. Agresiunea rusă continuă zi de zi cu tot mai multe victime, ca rezultat al unor atacuri premeditate. Nu există suficiente cuvinte pentru a descrie atrocitățile din Bucha, Borodianka, Irpin și alte părți ale Ucrainei. Invazia rusă în Ucraina încalcă orice regulă a dreptului internațional și a dreptului internațional umanitar – contravine valorilor morale fundamentale ale umanității. Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă și acțiune comise de forțele sale în Ucraina, care sunt condamnate covârșitor, în mod legitim, de comunitatea internațională. Trebuie să luăm toate măsurile posibile pentru a-i trage la răspundere și a-i pedepsi pe toți cei responsabili pentru proiectarea, finanțarea și implementarea acestui război ilegal de agresiune împotriva unui popor care, asemenea nouă, dorește pace, libertate și prosperitate. Aduc astăzi aici, cu mine, nu doar dovada solidarității Președintelui României, Guvernului și Parlamentului, dar și solidaritatea sinceră a fiecărui român”, a adăugat premierul român.

Volodimir Zelenski, reacţie entuziastă după întâlnirea cu Nicolae Ciucă, Ciolacu şi Aurescu. Ce aşteptări are în continuare de la România

El precizează că România, încă de la momentul ocupării ilegale a Peninsulei Crimeea, în 2014, şi până la agresiunea pe scară largă din zilele noastre, „a susţinut ferm independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei”.

„Când spun integritate teritorială, fac referire la graniţele Ucrainei recunoscute la nivel internaţional. România va continua să depună toate eforturile în plan bilateral şi multilateral, în cadrul tuturor organizaţiilor internaţionale şi la toate nivelurile – politic, umanitar, economic şi juridic – pentru a se asigura că dreptul internaţional şi principiile morale sunt din nou respectate, pe deplin, în regiunea noastră greu încercată. #StandWithUkraine s-a transformat într-un motto universal de recâştigare a libertăţii, într-un apel general pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în dificultate. După cum ştiţi, toţi ucrainenii care au fugit din calea atrocităţilor comise de Rusia au fost şi sunt bineveniţi în casele, bisericile, şcolile, adăposturile din România. Peste 820.000 de cetăţeni ucraineni au trecut graniţa României. Ei au fost şi sunt bineveniţi în inimile şi sufletele noastre. Doresc să vă asigur încă o dată că cetăţenii ucraineni vor găsi sprijin în România, până când vor avea condiţii prielnice să se întoarcă acasă, în ţara lor. Guvernul României a adoptat numeroase măsuri pentru a asigura un tranzit rapid către şi prin România, acces gratuit la servicii medicale şi educaţionale, precum şi la piaţa muncii, pentru cei ce doresc să-şi câştige traiul. La fel de important este şi ajutorul acordat Ucrainei, iar în acest sens aş dori să subliniez disponibilitatea noastră de a veni în continuare în sprijinul ţării dumneavoastră”, a menţionat Ciucă.

El a amintit de hub-ul umanitar lansat la 9 martie, la graniţa cu Ucraina, pentru a eficientiza asistenţa umanitară acordată cetăţenilor ucraineni.

„Am venit aici pentru a transmite un mesaj de disponibilitate de a ne îmbunătăţi şi avansa relaţiile bilaterale la un nou nivel. Circumstanţele actuale ne arată cât de importante sunt legăturile româno-ucrainene în regiune. Am discutat despre modalităţi practice de consolidare a relaţiilor economice, conectivitate fizică, interconectare în domeniul transporturilor şi energetic. România a luat deja măsuri pentru a facilita tranzitul transportatorilor de marfă ucraineni pe teritoriul său, de a permite transportul produselor de origine animală şi cerealelor din Ucraina şi de a extinde capacităţile portului Constanţa pentru mărfuri din ţara dumneavoastră. După cum am discutat, trebuie, în continuare, să-i rugăm pe miniştrii noştri – ai energiei, economiei şi transporturilor – să se reunească pentru a stabili toate acele detalii tehnice care să dezvolte infrastructura şi să faciliteze tranzitul transportului de marfă. Cred că aceasta este o oportunitate excelentă pentru noi de a le spune că trebuie să se întâlnească şi să găsească soluţii împreună. De asemenea, România este profund interesată şi angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucţia completă a Ucrainei şi suntem pregătiţi pentru a discuta în termeni concreţi despre acest proces”, potrivit lui Ciucă.

El a vorbit şi despre etnicii români din Ucraina, despre care a spus că s-au dovedit a fi, în primul rând, foarte buni cetăţeni ai Ucrainei: „S-au implicat în efortul general de respingere a agresiunii ruse. Sunt convins că împreună ne vom asigura că identitatea lor culturală va fi păstrată în cele mai bune condiţii”.

Ce spune Vasile Dîncu despre vizita lui Ciucă şi Ciolacu în Ucraina

„O vizită normală. Mi se pare firesc să fim şi noi acolo, să dăm un exemplu de solidaritate. România, însă, a dat din prima zi a războiului semne de solidaritate şi gesturi concrete de solidaritate. Acest gest al delegaţiei noastre a completat, să spunem aşa, ajutorul pe care îl dăm printr-o întâlnire simbolică acolo, la Kiev, cu prietenii noştri din Ucraina”, spune Vasile Dîncu, după ce preşedintele premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au fost în vizită în Ucraina.

Ministrul Apărării afirmă că a primit şi el o invitaţie de a vizita Ucraina. „Am invitaţii. Când o să avem timp, cu siguranţă… M-am întâlnit şi ieri cu ministrul apărării. Am stabilit să ne vedem, dar deocamdată fiecare lucrează mai bine în ţara lui”, conchide Dîncu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, s-a aflat marţi, într-o vizită oficială în Ucraina, alături de premierul Nicolae Ciucă. Ei au avut întrevederi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denys Shmyhal, şi preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Cei doi oficiali români au avut întrevederi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, upremierul Denys Shmyhal, şi cu preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi premierul României au mers în Irpin şi Borodianka, localităţi unde armata rusă a comis atrocităţi împotriva populaţiei civile.

În cadrul discuţiilor cu oficialii ucraineni, preşedintele Marcel Ciolacu a subliniat rolul regional pe care România este pregătită să şi-l asume în procesul de reconstrucţie a Ucrainei după război şi a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se schimbă banii! Bancnotele care vor fi transformate în Euro. Se întâmplă după aderarea la Schengen
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Mulți șoferi se încurcă. Zona care le dă bătăi de cap
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Rămâi fără permisul de conducere. Lege pentru toți șoferii. Se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România