Nicolae Ciucă i-ar fi cerut lui Ciolacu să dea ordonanță de urgență pentru ca Iohannis să poată candida. Rareş Bogdan dezminte: „PNL nu a solicitat, dar nu lăsăm pe nimeni în urmă. Nu uităm”

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a lansat un atac dur la adresa PSD, în urma informațiilor apărute în media care sugerează că liberalii ar fi cerut premierului Marcel Ciolacu să emită o ordonanță de urgență pentru modificarea legii electorale. Aceasta ar permite președintelui Klaus Iohannis să participe la alegerile parlamentare ca independent pe listele PNL.
Mircea Filipescu
19 sept. 2024, 20:58
Nicolae Ciucă i-ar fi cerut lui Ciolacu să dea ordonanță de urgență pentru ca Iohannis să poată candida. Rareş Bogdan dezminte:

Prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Rareş Bogdan, afirmă, joi seară, că PNL nu a solicitat modificarea Legii Electorale şi nici nu vrea ca preşeditele Klaus Iohannis să candideze incepdendent pe listele PNL, ci a depus un amendament care să permită şefului statului să candideze pe listele unui partid, în ultimele trei luni de mandat. Liberalul afirmă că PNL respectă legea şi toţi cei care comentează şi vor să fie „eroii respectării legii” vor vota acest amendament. În plus, Rareş Bogdan subliniază că liberalii îşi respectă preşedinţii de partid şi de ţară.

 

„Nu s-a pus problema unui OUG de modificare a Legii Electorale. Nimeni din PNL nu a solicitat premierului să dea Ordonanța de Urgență astfel încât Președintele Klaus Iohannis să poată candida independent pe listele PNL”, a scris Rareş Bogdan pe pagina sa de Facebook.

PNL a inițiat un amendament la legea privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului, prin care se propune modificarea articolului 5, alineatul 2 din Legea 208/2015, astfel încât șeful statului să poată candida pe listele unui partid politic în ultimele trei luni de mandat.

Rareş Bogdan a subliniat că informațiile venite din partea PSD sunt „pură ficțiune” menită să îl transforme pe premier în „eroul de la Termopile”.

„Nu este prima dată și probabil nici ultima când strategii PSD încearcă asemenea jocuri de imagine, dar opinia publică trebuie să știe. PNL nu a solicitat așa ceva”, a adăugat el.

Prim-vicepreședintele PNL a promis că demersul pentru modificarea legii va continua, reafirmând angajamentul liberalilor în acest sens.

„Suntem un partid al legii și vom respecta cu sfințenie legea. Așa că, legea fiind organică, aceasta se va modifica în Camera Deputaților cu majoritate calificată. Sunt absolut convins că toți cei care astăzi încearcă să fie „eroii respectării legii”, vor vota. Nu am nici cea mai mică îndoială că legea va trece. Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Nu uităm. Avem caracter. Știm ce avem de făcut. Șocul de ieri și de astăzi se va transforma în izbânda de mâine. Folosim experiența. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor.”, a mai spus Rareş Bogdan.

Citește și: Finanțarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană ridică semne de întrebare, spune rectorul SNSPA: ”Este aproape imposibil să strângi cel puțin 20 de milioane de lei pentru o campanie. Faptul că Geoană ignoră total acest subiect nu e semn bun”

Problema PNL este că legea electorală este una organică, ceea ce ar însemna că ar avea nevoie de jumătate plus unu din numărul total de voturi, nu doar din cei prezenți, iar o asemenea majoritate este aproape imposibil de obținut, mai ales în condițiile în care nici măcar toți liberalii nu sunt de acord cu inițiativa legislativă.

”Nu voi vota proiectul de lege pe care PNL i-l face cadou Președintelui Iohannis, pe model Iliescu. Am depășit acele vremuri. Nu cred că românii vor să revină.

Este cel puțin trist să văd cum prioritatea principală a conducerii PNL, în aceste zile, este să îi asigure un post de parlamentar domnului Iohannis, fără ca acesta să fie nevoit să demisioneze din funcția de Președinte al României pentru a putea candida.

Nu pot accepta, nici măcar la nivel de discuție, că partide întregi fac legi cu dedicație pentru o singură persoană, în România anului 2024. Unde mai punem că legea ar urma să fie promulgată fix de persoana căreia îi este dedicată. S-a întrecut orice limită. Nu așa înțeleg eu să fac politică.

Stau și mă gândesc în ce situație stânjenitoare sunt puși atâția liberali de bun simț. Cât or mai răbda în captivitatea unui singur om?”, a scris pe Facebook deputatul Alin Ignat, plecat acum două săptămâni din PNL.

Citește și: Victor Ciutacu despre „paratrăsnetul” Iohannis: „De ce să fii tu, PSD, principala țintă în campanie, când ți se oferă benevol, pe tavă, Klaus Iohannis să fie ciuca bătăilor?”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că la începutul săptămânii viitoare social-democraţii vor decide în Biroul Permanent Naţional dacă vor susţine sau nu proiectul PNL prin care preşedintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare.

Augustin Zegrean: Iohannis va fi viitorul prim-ministru. Candidatura sa la Senat e ilegală. El ar fi trebuit să îşi dea demisia

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, a comentat în emisiunea Prima News, moderată de Ciprian Aron, posibilitatea ca Iohannis să candideze în alegerile parlamentare pentru un post de senator.

”Candidatura lui Klaus Iohannis la Senat e ilegală. Termenul e prea scurt. Se vor suprapune mandatele. El ar fi trebuit să îşi dea demisia. Klaus Iohannis va fi viitorul prim-ministru. Nu va avea cine să atace la Curtea Constituţională. Celelalte partide, în afara PNL şi PSD, nu au numărul necesar să atace. Celelalte instituţii nu sunt interesate”, a precizat Zegrean la Prima News.

Tudorel Toader consideră de asemenea că legea suferă de vicii de neconstituționalitate. „Sunt două întrebări (se poate da o lege în România pentru o singură persoană? Este constituțională această lege?). Prima întrebare, dacă se poate adopta: răspunsul este că da. A doua întrebare, dacă ar fi constituțional. Și răspunsul este că nu. Există multă jurisprudență a Curții Constituționale care spune că legile trebuie să respecte cerințele de generalitate prevăzute de tehnica legislativă pe Legea nr. 24/2000 (n.r., Legea nr. 24 din 27 martie 2000 privind normele de tehnica legislativă pentru elaborarea actelor normative) cu multe modificări ulterioare”.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore