Nicolae Ciucă intervine în scandalul finanțărilor din PNRR pe care România riscă să le piardă. Mai mult, premierul a spus că în ceea ce privește întârzierea campaniilor și proiectelor de împădurire și reîmpădurire, acestea depind de noi toți și de exemplul personal al fiecăruia.
Citește și Surpriză! Nicolae Ciucă ia în calcul să rămână în guvern după rotativă
„Știu despre ce este vorba, este vorba despre spitale, metrou. Proiectul de la Cluj este un proiect al autorității locale și din ce știu, din discuțiile pe care le-am avut cu domnul Emil Boc, procedura este în derulare, contractul este până la finele acestui an. Contractele și pentru metrou și pentru celelalte 27 de spitale trebuie finalizate până la finele lui 2023, astfel încât să existe spațiu ca până în luna iunie 2026 sa fie finalizate. În acest moment, cel puțin 8 spitale din cele 27 au contractele semnate. Ele nu sunt spitale de anvergură, cu excepția a două sau trei dintre ele care din analiză proprie ar necesita o muncă continuă până la finalizare, dar celelalte care prevăd componenta de renovare, retehnologizare sau completarea unor spații în spitalele deja existente, acelea trebuie făcute.
Împăduririle depind de noi toți și aici cred că putem să dăm un exemplu personal de mobilizare a noastră ca cetățeni cărora le pasă de ceea ce se întâmplă cu mediul înconjurător și să putem să derulam programele de împădurire. Sigur, responsabilul principal este Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor”, a declarat Nicolae Ciucă.
Reacția premierului a venit la scurt timp după ce ministrul Investițiilor Europene, Marcel Boloș, a confirmat în cursul zilei de joi că raportul Băncii Mondiale a ajuns pe masa autorităților române, care în acest moment, poartă discuții cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a stabili cu exactitate câte proiecte vor fi validate în cele din urmă.
„Într-adevăr avem acest raport al Băncii Mondiale, făcut de către experți și evaluează riscul pe care l-am avea pentru implementarea proiectelor din PNRR. A fost discutat și este în curs discuția aceasta cu reprezentanții Comisiei Europene, să vedem câte se vor valida din acele sume. 6 miliarde de euro e un buget imens, nu știu cât se va valida și cât va rămâne în final”, a declarat Marcel Boloș pentru Ecopolitic.