Nicolae Ciucă nu exclude posibilitatea ca PNL şi PSD să dea un candidat comun pentru Cotroceni. „Este o funcţie care nu se negociază între două partide, este bine să aşteptăm să vedem ce se întâmplă la alegerile locale şi europarlamentare. Preşedintele Iohannis îşi va duce mandatul până la capăt, nu vom avea doi preşedinţi, deoarece cel ales are nevoie de o perioadă pentru a-şi forma echipa. PNL are o istorie de o sută de ani, nu poate să nu aibă un candidat la cea mai importantă funcţie în stat. Partidul Liberal şi-a asumat rolul la toate momentele importante din istoria României”, a spus Nicolae Ciucă la Digi24, excluzând însă din start o susţinere pentru un candidat independent ca Mircea Geoană.
Nicolae Ciucă a fost întrebat de ce a fost decisă devansarea alegerilor prezidențiale, din decembrie în septembrie. „Este un motiv pe care l-am spus de fiecare dată, nu are nicio legătură cu scenarii, ipoteze, e o chestiune care permite ca alegerile să se desfășoare pe baza unei perioade de timp în care să se facă campanie, fără să se suprapună peste alegerile parlamentare. Era o perioadă de suprapunere care nu lăsa să se înțeleagă pentru ce se făcea campanie. E important să subliniem că am avut mereu o prezență mare la vot la prezidențiale pentru că se alege cea mai reprezentativă persoană, așa că e nevoie de ceva distinct”, a afirmat Ciucă.
Referitor la perioada aleasă pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale, o perioadă în care mulți oameni sunt în vacanță, Nicolae Ciucă a afirmat: „Nu am avut cum să le ducem mai târziu pentru că mai târziu însemna că ne ducem mult mai aproape de momentul alegerilor generale”.
Potrivit acestuia, era nevoie de „un moment distinct” pentru alegerea viitorului președinte al României. „Noi apreciem că e un moment cât se poate de important pentru democrația din România. Cea mai importantă funcție din România să fie aleasă în mod distinct de celelalte alegeri”, a mai adăugat Ciucă.
În ceea ce privește cele trei luni în care țara noastră va avea doi președinți, unul în funcție și unul ales, liderul liberalilor a precizat: „Nu trebuie să suprapunem și să fie înțeleasă ca perioadă de suprapunere, e o perioadă care există și în alte țări. E o perioadă în care președintele ales are la dispoziție acest slot de timp în care să se pregătească, să-și pregătească echipa cu care va lucra la noul mandat”.
Liderul PNL a cerut să nu fie arse etapele şi paşii care se fac pentru această construcţie politică aducătoare de stabilitate în România şi în zona est-europeană. „Nu cifrele contează neapărat, ci să arătăm românilor că poate să existe consens într-o anumită rânduială”, spune Nicolae Ciucă, dând exemplul Parlamentului European, unde o coaliţie asemănătoare funcţionează foarte bine. „Oamenii îşi doresc, ordine, rânduială şi prosperitate, care nu poate exista fără stabilitate politică”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că nu are date despre faptul că preşedintele Klaus Iohannis ar fi solicitat o locuinţă pentru perioada de după încheierea mandatului, la care ar avea drept conform legii. ”Nu cred că trebuie să anticipăm acum şi să speculăm că domnul preşedinte se va muta de la Sibiu la Bucureşti doar pentru că are dreptul la o casă”, susţine Nicolae Ciucă. El menţionează şi că, deşi pentru premieri s-au pus la dispoziţie case de la RA-APPS, el a preferat să locuiască acasă.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a declarat că mediul de afaceri, investitorii români, care generează şi dezvoltă capitalul românesc, investitorii străini, la unison le cer să existe o predictibilitate a tot ceea ce înseamnă fiscalitatea, pentru a avea o proiecţie de dezvoltare a afacerii, pe termen mediu şi lung.
”Mediul de afaceri, investitorii români, care generează şi dezvoltă capitalul românesc, investitorii străini, la unison ne cer să avem o predictibilitate a tot ceea ce înseamnă fiscalitatea, pentru a avea o proiecţie de dezvoltare a afacerii, pe termen mediu şi lung”, a spus preşedintele PNL, Nicolae Ciucă. El a precizat că ”toate aceste volte ale schimbărilor în regulile de fiscalitate produc anumite dezechilire şi trăim într-o lume care se află într-o competiţie permanentă lar competitivitatea este absolut esenţială în ceea ce priveşte existenţa în piaţă şi dezvoltarea oricărei afaceri”. Liderul PNL a mai spus că avem nevoie de infrastructura feroviară, de tot ceea ce înseamnă partea de interconectare la nivel regional şi al vecinilor noştri, cu Republica Moldova şi Ucraina, pentru că dezvoltarea se va putea realiza şi în proiecte care ţin de arealul regiunii de nord-est a Moldovei. ”S-a vorbit despre priorităţile noastre în ceea ce priveşte capitalul românesc, mediul de afaceri. Trebuie să aibă ca principal obiectiv creşterea clasei de mijloc, în societatea noastră, pentru că avem nevoie de creşterea bunăstării, a salariilor”, a mai arătat Ciucă.
Ciucă afirmă că racolarea primarilor PNL de către PSD a fost ”discutată foarte franc în coaliţie”: Este absolut o calicie fără rost, au mai migrat 500 de primari
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, este de părere că racolarea primarilor PNL de către PSD este ”o calicie fără rost” şi afirmă că problema a fost ”discutată foarte franc în coaliţie”.
”Este o chestiune pe care am discutat-o foarte franc în coaliţie. Este un moment în care trebuie să ne oprim cu această practică. Dacă îmi daţi voie, este absolut o calicie fără rost! În momentul de faţă, şi PSD şi PNL au o bază a primarilor, iar primarii merită această recunoaştere a activităţii pe care o fac în teritoriu, pentru că ei sunt cei care realizează legătura directă cu cetăţeanul, ei sunt cei care, pe baza programelor de finanţare, pun în practică proiectele”, a afirmat Nicolae Ciucă, miercuri seară, răspunzând unei întrebări, la Antena 3 şi a reluat subiectul luni seară: „Este absolut incorent, nu trebuie să încurajăm traseismul, au mai schimbat barca 500 de primari, dar nu toţi traseiştii câştigă, este o chestiune care ţine de moralitatea partidelor. PNL nu încurajează, nu suţine traseismul politic!”.
Nicolae Ciucă, întrebat despre unirea României cu Rep. Moldova: „Vom fi cu adevărat uniţi în Uniunea Europeană”
Liderul PNL a spus că nu vede rostul acestor treceri de la un partid la altul. ”Nu văd de ce ar trebui să se realizeze această migraţiune, nu cred că vreunui primar îi place să i se pună întruna această etichetă de traseist”, a adăugat Ciucă.
El e de părere că aceste treceri de la un partid la altul se întâmplă şi având în vedere trecutul celor două partide în relaţiile dintre ele. Ciucă a făcut apel ”la toată lumea” ca astfel de practici să înceteze, argumentând: ”lumea nu face altceva decât să râdă de noi”.
Un număr de 18 primari şi viceprimari, de la PNL, USR, PRO România, PMP sau Partidul Republican, au anunţat că la alegerile locale din 9 iunie vor candida din partea PSD. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a anunţat, sâmbătă, că primarul comunei Găvojdia, Dănuţ-Stoica Toma, ales pe listele PNL, va candida la alegerile din 9 iunie sub sigla PSD. De asemenea, întreaga organizaţie PNL din Găvojdia, precum şi consilierii locali ai PNL, s-au transferat la PSD.
Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, a reacţionat pe Facebook, avertizând că aceste ”permutări în stil golănesc” vor fi sancţionate la alegerile locale şi a subliniat că orice plecare din PNL este o pierdere.
Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat că astfel de lucruri se întâmplă în ani electorali acolo unde primari nu se mai înţeleg cu preşedintele de organizaţie. El a precizat că şi-ar dori să nu se mai întâmple astfel de situaţii deoarece vor aduce tensiuni în coaliţie.