“Mă bucur că România și Cehia împărtășesc poziții comune. Vedem că provocările din regiunea noastră sunt multiple, inclusiv de ordin politic. Avem aici responsabilitatea comună să respingem aceste amenințări care asediază societățile noastre și al căror scop este slăbirea unității europene și occidentale”, a declarat Nicolae Ciucă, prezent la Praga pentru lucrările summitului Platformei Internaţionale Crimeea.
Președintele Senatului României a participat astăzi, împreună cu Miloš Vystrčil, președintele Senatului Republicii Cehe, la ceremonia de dezvelire a plăcii memoriale dedicată soldaților români dispăruți în luptele pentru independenţa Cehoslovaciei. Reinstalarea plăcii memoriale prin care este amintită solidaritatea soldaților români cu poporul ceh este, pentru Nicolae Ciucă, nu doar un recurs la istoria comună, ci și o invitație la întărirea relațiilor bilaterale, așa cum a declarat.
Tot astăzi, delegația României la Praga, condusă de Nicolae Ciucă, a depus o coroană de flori la troița de la Dobroutov, în Republica Cehă, ridicată în cinstea militarilor români care și-au dat viața pentru eliberarea Cehoslovaciei în ultima parte a celui de-Al Doilea Război Mondial.
“Datoria noastră de suflet este să nu-i uităm niciodată pe eroii Armatei României care au căzut pe frontul de vest. Militarii noștri au eliberat Transilvania de Nord și au continuat să lupte în Ungaria, Austria și Cehoslovacia până la victoria finală. Dragostea lor față de patrie a fost demonstrată de sacrificiul lor, al celor care şi-au îndeplinit misiunile cu onoare şi devotament. Armata Română a luptat pe frontul de vest până pe 9 mai 1945, suferind pierderi totale de aproape 170.000 militari (morți, răniți și dispăruți)“, a transmis fostul Șef al Statului Major al Apărării.
“Precum în urmă cu peste o sută de ani, suntem și astăzi martorii unei situații în care țări luptă pentru propria libertate și pentru a fi stăpâne pe propriul destin. Atât în cazul Ucrainei cât și în cazul Israelului, avem datoria să fim solidari și să respingem acest asalt asupra lumii libere și a fundamentelor sale. Mă bucur că România și Republica Cehă împărtășesc în acest sens poziții comune. Provocările din regiune sunt multiple și avem responsabilitatea comună să respingem aceste amenințări care ne asediază societățile și al căror scop este slăbirea unității europene și occidentale”, a spus precizat președintele Senatului României, legat de momentul comemorativ de la Palatul Liechtenstein, din Praga.