Nicolae Ciucă: „Nu am crescut nicio taxă. Instituţiile financiare internaţionale confirmă că soluţiile noastre sunt cele potrivite”

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că Guvernul ia măsuri pentru a sprijini economia şi mediul de afaceri care sunt afectate de crizele generate de pandemie, de creşterea preţului la energie şi de războiul din Ucraina.
Filip Stan
18 apr. 2022, 08:41
Nicolae Ciucă:

Nicolae Ciucă a subliniat că „într-o situaţie de criză, e limpede că singura soluţie sunt investiţiile.

„Principala noastră preocupare este să protejăm românii de impactul crizelor din ultima vreme. Trebuie subliniat că românii au avut de înfruntat o criză sanitară, apoi a venit criza economică şi începând cu luna februarie, iată că ne confruntăm cu o criză de securitate în Ucraina, ca urmare a invaziei forţelor armate ruse.

Ceea ce doresc să subliniez este faptul că în acest moment pentru a putea să protejăm economia, locurile de muncă, să creem mai multe locuri de muncă avem nevoie ca mediul de afaceri, antreprenorii români să fie sprijiniţi şi aş dori să înţelegem această perioadă ca fiind îndreptată spre a asigura stabilitatea şi pe cât posibil dezvoltarea economiei ţării noastre”, a afirmat premierul României, la emisiunea Apel Matinal, difuzata de Radio România Actualităţi.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, convins că alianţa PSD-PNL va funcţiona şi după alegerile din 2024: „O altă coaliţie nu ar fi la fel de practică”

„Am avut dese întâlniri cu investitorii români şi cei străini. Această stabilitate şi relansare a economiei o putem face doar împreună.

Aici e rolul Guvernului de a veni cu politici care să încurajeze şi să sprijine investiţiile, iar mediul de afaceri trebuie să sprijine planurile de dezvoltare, iar pentru asta are nevoie de predictibilitate, stabilitate legislativă şi avem nevoie să întreţinem acest dialog permanent pentru a putea înţelege realitatea şi oportunităţile.

E adevărat că instituţiile financiare internaţionale confirmă că soluţiile noastre au fost şi sunt cele potrivite, iar aceste aprecieri anunţate public sunt semnale foarte bune pentru nevoile de investiţii. Nu am crescut nicio taxă, iar această predictibilitate este un atuu important”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă anunţă o OUG de compensare a preţurilor crescute la materialele de construcţii cu buget de 1,77 miliarde de lei VIDEO

Nicolae Ciucă: „Prin această creştere economică putem să asigurăm României reducerea decalajului între ţările dintre zona de est şi de vest”

„Anul acestea avem cel mai mare buget de investiţii din ultimii 30 de ani prevăzuţi în buget – 88 de miliarde de lei. De asemenea, am luat toate măsurile pentru a putea să atragem o sumă cât mai mare din banii europeni, discutăm de miliarde de euro care asigură atât stabilitatea, dar oferă posibilitatea să dezvoltăm economia, să putem să asigurăm locuri de muncă.

Prin această creştere economică putem să asigurăm României reducerea decalajului între ţările dintre zona de est şi de vest”, a adăugat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.

Nicolae Ciucă, despre pachetul „Sprijin pentru România”. „Trebuie să ne asigurăm că cetăţenii vulnerabili beneficiază de sprijinul Guvernului”

„Pachetul se bazează pe rezultatul analizelor pe care le-am făcut la nivelul Guvernului pe care le-am desprins din dialogul cu societatea civilă. Reprezintă ansamblul de măsuri prin care intenţionăm să asigurăm stabilitatea economică până la sfârşitul anului şi să creem premisele pentru ca economia să se dezvolte.

Trebuie să ne asigurăm că cetăţenii vulnerabili beneficiază de sprijinul Guvernului, de solidaritate. Trebuie să nu uităm că în astfel de situaţii de criză avem nevoie şi de astfel de acte de solidaritate pentru că atunci când ajuţi trebuie să fii conştient că în final chestiunea asta, acest ajutor se întoarce înapoi (…) Dacă ni se întoarce înapoi de două sau de trei ori, este suficient pentru gestul pe care-l facem”, a menţionat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, despre sprijinul acordat agriculturii. „Cetăţenii români trebuie să beneficieze de garantarea securităţii alimentare”

„Agricultura face parte din măsurile pe care noi le-am cuprins în acest pachet pe care l-am discutat la nivelul coaliţiei. Puţini au fost cei care s-au aşteptat să realizăm un astfel de demers politic. Avem nevoie de stabilitate politică, de înţelegerea situaţiei concrete prin care trecem.

Agricultura reprezintă un domeniu strategic pentru România. Suntem o ţară foarte mare la nivelul Europei şi nu numai. Agricultura reprezintă un domeniu esenţial pentru coaliţia de guvernare. Prin măsurile pe care le-am luat am făcut în aşa fel încât atât fermierii, cât şi IMM-urile şi investitorii din industria agro-alimentară, toţi cetăţenii care lucrează în acest domeniu să poată să beneficieze de sprijin guvernamental.

În final, cetăţenii români trebuie să beneficieze de garantarea securităţii alimentare.

Nicolae Ciucă, explicaţii despre legea offshore. „Din Marea Neagră avem posibilitatea să primim primele gaze la jumătate acestui an”

„Am avut în vedere ca partea socială să aibă un conţinut substanţial. Practic, 40% dintre aceste măsuri au ca ţintă sprijinirea populaţiei vulnerabile.

Pentru a putea să asigurăm toate aceste resurse, am făcut în aşa fel încât să sprijim tot ceea ce înseamnă investiţii, iar pentru partea de asigurare a independenţei energetice, la nivelul coaliţiei, am luat decizia să ne asumăm legea offshore.

România nu este o ţară care să fie foarte afectată de lipsa surselor de energie şi de gaze. România are potenţial în ambele domenii şi de aceea venim cu două componente. Una este să ne înscriem în programele UE pentru a dezvolta noi surse de energie. Aici avem ca obiectiv să dezvoltăm sursele de energie regenerabilă.

În ceea ce priveşte independenţa pe resursa de gaz faţă de Rusia, am decis ca prin această lege să asigurăm stabilitate şi predictibilitate mediului de afaceri în domeniu.

Astfel există posibilitatea ca în scurt timp să putem să începem investiţiile în perimetrul Neptun Deep şi să asigurăm exploatarea gazelor din Marea Neagră. Această investiţie poate să asigure gaze începând cu 2024.

Din Marea Neagră avem posibilitatea să primim primele gaze la jumătate acestui an. Există deja o investiţie făcută de Black Sea Oil and Gas. Au semnat deja documentele de recepţie, existând posibilitatea să putem să asigurăm un miliard de metri cubi de gaze anual prin această investiţie.

La sfârşitul anului 2026, începutul lui 2027, să avem primele gaze din perimetrul Neptun Deep”, a afirmat şeful Executivului.

Nicolae Ciucă, despre războiul din Ucraina. „România are astăzi garanţii de securitate cum nu a avut niciodată”

Întrebat cât de liniştiţi ar trebui să fie românii în condiţiile unui războiului din Ucraina, şeful Executivului a afirmat că „România ca şi celelalte ţări trece printr-o perioadă dificilă la care nu ne-am mai gândit în secolul XXI”.

„Reacţia României, a românilor, este exemplară atât la nivelul societăţii civile, a oamenilor obişnuiţi, cât şi a instituţiilor. Am putut să vedem drama refugiaţilor. Emoţia produsă de drama acestor refugiaţi a produs o reacţie care ne face mândri pe toţi. Ea vine din furia împotriva acestei invazii şi din dorinţa a contribui cu ceva la limitarea acestor efecte dramatice.

Avem reacţia oamenilor din zona judeţelor de graniţă, dar şi sud-est. Reacţia lor a fost exemplară. Oamenii care lucrează în sistemul de stat, atât militarii, dar şi lucrătorii din alte structuri, în administraţie şi în domeniul medical… Jurnaliştii şi oamenii din societatea civilă au luat atitudine şi asta nu pentru că le-a cerut-o cineva, ci pentru că aşa au simţit. Lucrul acesta l-am perceput la nivelul Guvernului.

România are astăzi garanţii de securitate cum nu a avut niciodată. Suntem ţară membră NATO, suntem ţară membră UE. Sunt mai multe trupe NATO pe teritoriul României. Putem s-o constatăm că nu e doar pe termen scurt. Este o prezenţă consolidată şi constantă.

România este o ţară proocidentală, poporul român este în proporţie de 70% sprijină această instituţie a apartenţei noatre la NATO şi la UE. Sunt elemente de garanţie că aparţinem acestei civilizaţii a vestului”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Felul românesc de mâncare pe care spaniolii au început să-l adore. Cei care îl gustă vor neapărat rețeta
Capital.ro
România devine o MARE FORȚĂ în Europa. Planul care se pregătește CHIAR ACUM: Va fi noul combustibil
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Clarificări în scandalul Drugtest! Informații importante pentru toți șoferii!
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Scumpiri în mijlocul vacanței. Taxa care afectează bugetele de călătorie
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
Interdicție impusă PRIN LEGE în România. Toți cei cu animale trebuie să respecte: SANCȚIUNE maximă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ambasada SUA la București celebrează 30 de ani de la lansarea filmului „Forrest Gump”
MediaFlux
JOE BIDEN, ÎNLOCUIT! Cine îi IA LOCUL
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!