Nicolae Ciucă a declarat că acest proiect de lege vizează îndeplinirea stanardelor tehnice ale aquis-ului Schengen și se va alinia tuturor demersurilor și așteptărilor cu privire la aderare.
Citește și Premierul Nicolae Ciucă, despre majorarea pensiilor şi salariilor: Se iau în calcul toate variantele
”Vom aproba un proiect de lege care vizează îndeplinirea stanardelor tehnice ale aquis-ului Schengen. Este vorba despre proiectul de lege privind organizarea și funcționarea Sistemului Informatic Național de Semnalări.
În felul acesta structurile din România vor reuși să se alinieze și să se angreneze mai ușor la prevederile cuprinse în cele trei regulamente ale Sistemului de Informații Schengen și este vorba despre regulamentele referitoare la returnare, frontiere și cooperare”, a spus premierul Nicolae Ciucă.
După ce va fi supus votului Guvernului, actul normativ care va asigura schimbul de date între statele membre prin sistemul de informații Schengen va fi transmis Parlamentului către dezbatere și aprobare.
”Este o asumare a noastră astfel încât alături de celelalte demersuri care s-au întreprins până acum, iar demersurile au fost foarte bune. Am putut să constatăm aceast rezultat și în urma evaluării pe care Comisia a efectuat-o România între 10 și 12 octombrie. Și doresc să folosesc acest prilej pentru a mulțumi tuturor celor care au contribuit la implementarea tuturor specificațiilor, cerințelor, standardelor tehnice la nivelul României așa cum sunt în celelalte state din Spațiul Schengen”, a spus premierul Ciucă.
Această schimbare vine în contextul în care actuala legislație din România nu mai corespunde noului context european al schimbului de date între statele membre prin Sistemul de informații Schengen, iar Sistemul Informatic Național de Semnalări necesită îmbunătățiri, potrivit proiectului de lege aflat pe masa Guvernului.
Consiliul UE, condus în a doua jumătate a anului 2022 de Cehia, a stabilit calendarul privind decizia de aderare la Schengen pentru trei state comunitare – România, Bulgaria şi Croaţia, a spus europarlamentarul.
”Pe 9 noiembrie, preşedinţia cehă a Consiliului UE va informa Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) despre aceste vizite şi rezultatele pozitive – cele din România ne privesc direct, mai ales că din 2011 numai rezultate pozitive avem, dar nu suntem încă în Schengen. Vă amintesc că Olanda ceruse aceste noi vizite, pentru ”informaţii actualizate” despre modul în care România îndeplineşte condiţiile de aderare. COREPER va primi raportul acestor vizite la întâlnirea din noiembrie”, a explicat Vlad Gheorghe.
Pe 15 noiembrie, concluziile vor fi prezentate şi la întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne ( JAI – consiliul ce reuneşte miniştrii justiţiei şi Afacerilor Interne ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene)
„Pe 8 şi 9 decembrie se reuneşte Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne şi vom avea o decizie privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen. România merită să fie în Schengen, îndeplinim toate condiţiile impuse tuturor celorlalte state membre şi românii au stat de-ajuns la cozi prin Europa”, a completat europarlamentarul USR.