Nicolae Ciucă prezintă planul pentru aderarea la Schengen: „Analizăm decuplarea de Bulgaria, dar fără să presupună o reevaluare. Relaţiile cu Austria scad la nivelul detaşatului cu afaceri externe la Viena”

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat vineri planul autorităţilor române pentru a continua demersurile în vederea aderării României la Schengen, prima măsură concretă ce urmează a fi analizată fiind decuplarea de Bulgaria.
Filip Stan
09 dec. 2022, 14:22
Nicolae Ciucă prezintă planul pentru aderarea la Schengen:

Nicolae Ciucă a susţinut vineri o mini conferinţă de presă ad hoc, singura temă discutată fiind aceea a aderării României la spaţiul Schengen, demers zădărnicit joi de votul negativ al Austriei şi Olandei, care a stârnit un adevărat scandal diplomatic la nivelul UE.

„Trebuie subliniata relatia istorica pe care o aveam cu Austria si deodata s-a intors la 180 de grade.

Am chemat ambasadorul de la Viena, iar in atare conditii, nivelul relatiilor va scadea la nivelul detasatului cu afaceri externe de la Viena.

Am discutat cu preşedintele si presedintele PSD si vom continua toate demersurile pentru aderarea la Schengen. Avem datoria sa o facem, pentru romani si pentru partenerii nostri europeni.

Se discuta cu institutiile europene si presedintia ceha pentru a identifica solutiile imediate, dar si cu partea suedeza, care urmeaza sa preia presedintia UE.

In acest moment se dicuta la nivelul MAE care ar putea fi solutiile. Altfel, sa repunem subiectul pe tapet, in conditiile in care Austria isi mentine votul politic negativ…

A doua masura care trebuie analizata este decuplarea de Bulgaria, pentru ca discutam de pozitii diferite in 2012, cand s-a realizat acest pachet. Azi Romania nu mai are raport MCV iar comisiile tehnice care au fost in Romania au confirmat ca indeplinim conditiile. Analizam deci o decuplare si sa reluam procesul, dar nu de la inceput. Deci nu presupune o reevaluare. Pentru asta se discuta la nivelul institutiilor europene.

Citeşte şi: Ministrul Bode riscă să aibă nevoie de viză pentru a intra în Guvern. Primele declaraţii după eşecul Schengen: „România nu este responsabilă de probleme interne ale Austriei”

S-a intrat ieri cu aceasta varianta, a fost discutata in JAI dar nu a fost aprobata de Bulgaria si Austria.”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ministerul de Externe l-a chemat în ţară ambasadorul din Austria, ”un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat”.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, conducerea ambasadei României în Austria va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziţia Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în ţară pentru consultări. Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim”, se arată în comunicatul MAE.

Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat.

Citeşte şi: Presa austriacă: „Supermarketurile scot produse Red Bull și Pfanner de pe rafturi”. Preşedintele Austriei îşi critică guvernul

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Joe Biden face o nouă gafă într-un discurs despre condițiile meteorologice din Statele Unite
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!