Nicolae Ciucă a susţinut vineri o mini conferinţă de presă ad hoc, singura temă discutată fiind aceea a aderării României la spaţiul Schengen, demers zădărnicit joi de votul negativ al Austriei şi Olandei, care a stârnit un adevărat scandal diplomatic la nivelul UE.
„Trebuie subliniata relatia istorica pe care o aveam cu Austria si deodata s-a intors la 180 de grade.
Am chemat ambasadorul de la Viena, iar in atare conditii, nivelul relatiilor va scadea la nivelul detasatului cu afaceri externe de la Viena.
Am discutat cu preşedintele si presedintele PSD si vom continua toate demersurile pentru aderarea la Schengen. Avem datoria sa o facem, pentru romani si pentru partenerii nostri europeni.
Se discuta cu institutiile europene si presedintia ceha pentru a identifica solutiile imediate, dar si cu partea suedeza, care urmeaza sa preia presedintia UE.
In acest moment se dicuta la nivelul MAE care ar putea fi solutiile. Altfel, sa repunem subiectul pe tapet, in conditiile in care Austria isi mentine votul politic negativ…
A doua masura care trebuie analizata este decuplarea de Bulgaria, pentru ca discutam de pozitii diferite in 2012, cand s-a realizat acest pachet. Azi Romania nu mai are raport MCV iar comisiile tehnice care au fost in Romania au confirmat ca indeplinim conditiile. Analizam deci o decuplare si sa reluam procesul, dar nu de la inceput. Deci nu presupune o reevaluare. Pentru asta se discuta la nivelul institutiilor europene.
S-a intrat ieri cu aceasta varianta, a fost discutata in JAI dar nu a fost aprobata de Bulgaria si Austria.”, a declarat Nicolae Ciucă.
Ministerul de Externe l-a chemat în ţară ambasadorul din Austria, ”un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat”.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, conducerea ambasadei României în Austria va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziţia Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în ţară pentru consultări. Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim”, se arată în comunicatul MAE.
Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat.