Nicolae Ciucă, primele concluzii după întâlnirea Comitetului responsabil de coordonarea PNRR: „Am solicitat tuturor colegilor responsabilitate pentru a putea să fim în măsură să rezolvăm absorbţia fondurilor”

Premierul Nicolae Ciucă a condus, joi, prima reuniune a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şeful Executivului le-a cerut tuturor demnitarilor implicare, determinare şi responsabilitate pentru a putea să fim în măsură să rezolvăm absorbţia fondurilor din acest program.
Filip Stan
27 ian. 2022, 16:11
Nicolae Ciucă, primele concluzii după întâlnirea Comitetului responsabil de coordonarea PNRR:

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că în 2022, coordonatorii de reforme şi investiţii trebuie să îşi concentreze eforturile pentru finalizarea a 130 de jaloane şi ţinte asociate unui număr de 48 reforme şi respectiv 26 de investiţii. De asemenea, trebuie finalizate toate demersurile procedurale pentru ca cele 21 de jaloane aferente anului 2021 să fie considerate îndeplinite de către Comisie.

„Am efectuat o primă analiză legată de stadiul măsurilor iniţiate în acte sens, măsuri care vizează pregătirea reformelor asumate şi aşteptate de către cetăţenii ţării noastre. Am solicitat tuturor colegilor implicare, determinare şi responsabilitate pentru a putea să fim în măsură să rezolvăm absorbţia fondurilor din acest program”, a spus premierul, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Citeşte şi: Dan Vîlceanu, veste bună despre PNRR. „Vor fi bani foarte mulţi care vor intra în România”

Nicolae Ciucă, despre aderarea României la OECD. Reprezintă pentru ţara noastră un obiectiv important, după aderarea la NATO şi UE”

Premierul a precizat că este foarte important să coordonăm proiectele care se pot desfăşura cu cele de care putem beneficia prin programul multianual 2021-2027.

Nicolae Ciucă a anunţat că mâine va veni într-o vizită importantă preşedintele OECD, după deschiderea negocierilor de aderare pentru ţara noastră la această organizaţie.

”Aderarea la OECD reprezintă pentru ţara noastră un obiectiv important, l-aş numi un obiectiv strategic după aderarea la NATO şi UE, pentru că reprezintă pentru noi o etapă de reforme şi beneficii pentru cetăţenii şi pentru alinierea societăţii la modelul democraţiilor consolidate. Împreună cu secretarul general al OECD vom lansa Studiul economic pentru România, un document care reprezintă o radiografie a realităţii sociale şi economice a ţării noastre şi oferă o serie de soluţii menite să genereze dezvoltare şi bunăstare, pe baze sustenabile şi incluzive”, a mai spus prim-ministrul.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, ”oficialii Guvernului au discutat despre stadiul măsurilor iniţiate de statul român cu privire la reformele din cadrul PNRR şi au stabilit continuarea eforturilor pentru asigurarea unei bune implementări a acestui amplu program”.

În cadrul reuniunii, a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Citeşte şi: În afară de autostrăzi, România va avea nouă muzee şi memoriale interactive, toate realizate prin PNRR. Când ar trebui să fie gata

Ce reforme trebuie îndeplinite ca România să obţină banii din PNRR

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat necesitatea accelerării demersurilor şi a solicitat membrilor comitetului implicare şi determinare pentru ca România să beneficieze la maximul de aceste fonduri.

Şeful Executivului a prezentat priorităţile acestui an pentru ducerea la îndeplinire a jaloanelor şi ţintelor asumate conform Deciziei CUE de punere în aplicare a PNRR.

Acţiunile vor fi concentrate pe mai multe direcţii, cu termen de finalizare în primul trimestru: definitivarea cadrului legislativ care guvernează sistemul de management şi control al fondurilor alocate României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, definitivarea şi încheierea acordurilor de finanţare cu coordonatorii de reforme şi/sau investiţii şi definitivarea cadrului procedural la nivelul întregului sistem de management şi control, definitivarea operaţionalizării sistemului informatic al PNRR şi auditarea întregului sistem de management şi control pentru implementarea Planului.

În 2022, coordonatorii de reforme şi investiţii trebuie să îşi concentreze eforturile pentru finalizarea a 130 de jaloane şi ţinte asociate unui număr de 48 reforme şi respectiv 26 de investiţii. De asemenea, trebuie finalizate toate demersurile procedurale pentru ca cele 21 de jaloane aferente anului 2021 să fie considerate îndeplinite de către Comisie.

„Având în vedere că neîndeplinirea unui jalon sau a unei ţinte în termenul stabilit, în conformitate cu prevederile Deciziei CUE de punere în aplicare a PNRR, duce la blocarea tranşelor de plată pentru întregul plan, solicit ferm coordonatorilor de reforme şi investiţii responsabilitate maximă pentru îndeplinirea cu prioritate a acestora”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

La reuniunea de la Palatul Victoria au mai participat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, secretarul General al Guvernului, Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean, consilierul de stat în Cancelaria Prim-ministrului, Florina-Alina Pădeanu, reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, ai Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, ai Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, ai Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Economiei, Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, ai Ministerului Educaţiei, ai Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, ai Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, ai Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice şi ai Agenţiei Naţionale de Integritate.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!