Nicolae Ciucă, primele concluzii după întâlnirea Comitetului responsabil de coordonarea PNRR: „Am solicitat tuturor colegilor responsabilitate pentru a putea să fim în măsură să rezolvăm absorbţia fondurilor”

Premierul Nicolae Ciucă a condus, joi, prima reuniune a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şeful Executivului le-a cerut tuturor demnitarilor implicare, determinare şi responsabilitate pentru a putea să fim în măsură să rezolvăm absorbţia fondurilor din acest program.
Filip Stan
27 ian. 2022, 16:11
Nicolae Ciucă, primele concluzii după întâlnirea Comitetului responsabil de coordonarea PNRR:

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că în 2022, coordonatorii de reforme şi investiţii trebuie să îşi concentreze eforturile pentru finalizarea a 130 de jaloane şi ţinte asociate unui număr de 48 reforme şi respectiv 26 de investiţii. De asemenea, trebuie finalizate toate demersurile procedurale pentru ca cele 21 de jaloane aferente anului 2021 să fie considerate îndeplinite de către Comisie.

„Am efectuat o primă analiză legată de stadiul măsurilor iniţiate în acte sens, măsuri care vizează pregătirea reformelor asumate şi aşteptate de către cetăţenii ţării noastre. Am solicitat tuturor colegilor implicare, determinare şi responsabilitate pentru a putea să fim în măsură să rezolvăm absorbţia fondurilor din acest program”, a spus premierul, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Citeşte şi: Dan Vîlceanu, veste bună despre PNRR. „Vor fi bani foarte mulţi care vor intra în România”

Nicolae Ciucă, despre aderarea României la OECD. Reprezintă pentru ţara noastră un obiectiv important, după aderarea la NATO şi UE”

Premierul a precizat că este foarte important să coordonăm proiectele care se pot desfăşura cu cele de care putem beneficia prin programul multianual 2021-2027.

Nicolae Ciucă a anunţat că mâine va veni într-o vizită importantă preşedintele OECD, după deschiderea negocierilor de aderare pentru ţara noastră la această organizaţie.

”Aderarea la OECD reprezintă pentru ţara noastră un obiectiv important, l-aş numi un obiectiv strategic după aderarea la NATO şi UE, pentru că reprezintă pentru noi o etapă de reforme şi beneficii pentru cetăţenii şi pentru alinierea societăţii la modelul democraţiilor consolidate. Împreună cu secretarul general al OECD vom lansa Studiul economic pentru România, un document care reprezintă o radiografie a realităţii sociale şi economice a ţării noastre şi oferă o serie de soluţii menite să genereze dezvoltare şi bunăstare, pe baze sustenabile şi incluzive”, a mai spus prim-ministrul.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, ”oficialii Guvernului au discutat despre stadiul măsurilor iniţiate de statul român cu privire la reformele din cadrul PNRR şi au stabilit continuarea eforturilor pentru asigurarea unei bune implementări a acestui amplu program”.

În cadrul reuniunii, a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Citeşte şi: În afară de autostrăzi, România va avea nouă muzee şi memoriale interactive, toate realizate prin PNRR. Când ar trebui să fie gata

Ce reforme trebuie îndeplinite ca România să obţină banii din PNRR

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat necesitatea accelerării demersurilor şi a solicitat membrilor comitetului implicare şi determinare pentru ca România să beneficieze la maximul de aceste fonduri.

Şeful Executivului a prezentat priorităţile acestui an pentru ducerea la îndeplinire a jaloanelor şi ţintelor asumate conform Deciziei CUE de punere în aplicare a PNRR.

Acţiunile vor fi concentrate pe mai multe direcţii, cu termen de finalizare în primul trimestru: definitivarea cadrului legislativ care guvernează sistemul de management şi control al fondurilor alocate României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, definitivarea şi încheierea acordurilor de finanţare cu coordonatorii de reforme şi/sau investiţii şi definitivarea cadrului procedural la nivelul întregului sistem de management şi control, definitivarea operaţionalizării sistemului informatic al PNRR şi auditarea întregului sistem de management şi control pentru implementarea Planului.

În 2022, coordonatorii de reforme şi investiţii trebuie să îşi concentreze eforturile pentru finalizarea a 130 de jaloane şi ţinte asociate unui număr de 48 reforme şi respectiv 26 de investiţii. De asemenea, trebuie finalizate toate demersurile procedurale pentru ca cele 21 de jaloane aferente anului 2021 să fie considerate îndeplinite de către Comisie.

„Având în vedere că neîndeplinirea unui jalon sau a unei ţinte în termenul stabilit, în conformitate cu prevederile Deciziei CUE de punere în aplicare a PNRR, duce la blocarea tranşelor de plată pentru întregul plan, solicit ferm coordonatorilor de reforme şi investiţii responsabilitate maximă pentru îndeplinirea cu prioritate a acestora”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

La reuniunea de la Palatul Victoria au mai participat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, secretarul General al Guvernului, Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean, consilierul de stat în Cancelaria Prim-ministrului, Florina-Alina Pădeanu, reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, ai Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, ai Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, ai Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Economiei, Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, ai Ministerului Educaţiei, ai Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, ai Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, ai Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice şi ai Agenţiei Naţionale de Integritate.

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce să nu arunci varza murată chiar dacă a trecut iarna. Ce poți să faci cu ea pe timp de vară
Capital.ro
Se schimbă data de expirare la permisul auto. Ordin UE pentru șoferii pensionari. Trebuie să reînnoiască
Playtech.ro
Cât ar costa Metrorex siguranța călătorilor. Costurile dotării stațiilor de metrou cu un sistem de protecție EXCLUSIV
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cumpărarea unui apartament în 2025. Schimbările lunare de pe piața imobiliară
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Anunț important pentru românii care beneficiază de acest tip de pensie! Ce trebuie să facă pentru a nu rămâne fără venit
Cancan.ro
S-au aflat finaliștii Asia Express 2025! Două echipe se luptă pentru marele premiu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă majorată pentru proprietarii auto. Se achită până la 125 de lei. Intră în vigoare din 7 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Întârzieri la plata pensiilor! Românii așteaptă și două luni să primească banii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Actriţa din piesa care a deranjat Biserica, ameninţată: Nu-mi venea să cred