Demisia premierului Ciucă ar fi urmată de consultări ale preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţiile principalelor partide parlamentare, în urma cărora şeful statului ar trebui să propună un nou prim-ministru, propunere ce ar fi supusă votului celor două camere ale Parlamentului, în plen reunit.
Odată cu apropierea termenului la care premierul Ciucă ar trebui să-i facă loc lui Ciolacu, în PNL a început să se pună problema oportunităţii politice a acestei „rotative”, fiind mai multe voci ale liderilor liberali care nu ar vedea cu ochi buni predarea puterii către PSD. Conform informaţiilor apărute în presă, din surse politice, se pare că nu doar unii miniştri PNL ar prefera să nu se facă această rotaţie, ci şi unii titulari de portofolii din partea PSD, mulţumiţi de ministerele pe care le conduc.
Surse apropiate premierului Nicolae Ciucă au declarat pentru Stiripesurse că acesta le-ar fi spus ”acum, când discutăm, eu nu sunt de acord cu o renegociere a protocolului”. De asemenea, Ciucă le-a transmis celor din PNL că este ”om de onoare” și nici nu se pune problema să nu demisioneze în mai din funcția de premier.
Citeşte şi: Victor Ciutacu: „Golanu’ ăla de Ghinea se dă balenă în galeata cu apă”
Practic, premierul Nicolae Ciucă a pus cruce oricăror discuții despre o păstrare a portofoliilor de către miniștrii liberali sau ai PSD, după rotativă.
Conform protocolului coaliției de guvernare, PNL preia Finanțele, Transporturile, o poziție de vicepremier și SGG-ul și va ceda Justiția, Fondurile Europene și șefia Cancelariei premierului.
Cele mai aprinse discuții sunt pe Ministerul Fondurilor Europene, acolo unde până și cei de la PSD sunt mulțumiți de liberalul Marcel Boloș. Cei de la PSD sunt nemulțumiți că ar putea pierde Transporturile, acolo unde este Sorin Grindeanu.
În jurul celor două ministere se dă bătălia cea mare. Bătălii mai mici sunt și pentru funcțiile de secretar de stat sau alte funcții de rang inferior celei de ministru.