Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că în prezent sunt închide 11 ţinte şi jaloane din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), urmând ca în şedinţa de miercuri a Executivului să fie închise încă cinci, iar joi alte opt.
„Suntem aproape de încheierea trimestrului I al acestui an şi la nivelul Guvernului am avut de îndeplinit 24 de jaloane şi ţinte pentru PNRR. În acest moment sunt 11 jaloane şi ţinte închise. În şedinţa de Guvern de astăzi vom închide încă cinci, urmând ca celelalte opt să fie închise până mâine – şi aici discutăm de ordine de ministru şi alte documente interne”, a precizat premierul în debutul şedinţei.
Potrivit şefului Executivului, încă două documente vor face obiectul discuţiilor între Ministerul Cercetării şi Digitalizării şi Comisia Europeană, adăugând că este important ca joi să fie finalizate şi transmise la Bruxelles.
„Le mulţumesc tuturor pentru efort şi – fiind vorba de un trimestru în care am desfăşurat toate activităţile şi procedurile necesare îndeplinirii întregului set de jaloane şi obiective – avem acum identificate toate mecanismele astfel încât să putem să gestionăm mai facil şi să avem un dialog mai coerent cu comisiile de specialitate de la Bruxelles pentru tot ceea ce înseamnă alinierea din punct de vedere al respectării reglementărilor impuse de la nivelul Comisiei şi conţinutul ghidurilor pe care noi le elaborăm pentru fiecare proiect în parte”, a arătat Nicolae Ciucă.
Declaraţiile premierului Ciucă par a fi confirmate şi de colega de partid Raluca Turcan, care a anunţat miercuri votul favorabil pe legea activităţilor casnice şi astfel încheierea unui nou jalon din PNRR.
”Legea activităților casnice a fost votată de Parlament. Jalon PNRR – ÎNDEPLINIT! Am lăsat proiectul de lege privind reglementarea activităților casnice la Ministerul Muncii. A fost bugetat prin PNRR și astăzi a fost votat de Camera Deputaților. Este un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are și un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice.
Acest proiect de lege țintește două mari probleme pentru persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, la negru:
– să poată fi plătite legal cu ajutorul unor tichete de activități casnice;
– sa aibă posibilitatea să fie asigurați în sistemul de pensii și de sănătate.
Cei care muncesc în activități necalificate, de tip menaj, croitorie, prepararea hranei sau bone ocazionale pot deveni asigurați! Pentru aceasta nu vor avea nevoie de contracte de muncă și nu vor fi puși pe drumuri. Pentru a dobândi statutul de asigurat și vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună.În zonele cu persoane care au competențe/abilități digitale, acest raport juridic poate fi încheiat printr-o platformă digitală!!!! În zone în care acest lucru nu poate fi realizat, tichetul se achiziționează și preschimbă prin operatori de servicii publice. S-a speculat că îi punem pe oameni să plătească în plus contribuții și impozitul”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.