Premierul Nicolae Ciucă respectă decizia românilor de a boicota firmele austriece după votul pe Schengen. „Ceea ce se întâmplă referitor la modul în care ne poziționăm (n.r.: cu privire la subiectul Schengen) o facem pe cale diplomatică și pe relația oficială, fără alte aspecte care să lase loc de interpretare. Ce face fiecare cetățean în parte e o decizie pe care o respectăm, fără să încurajăm într-un fel sau altul. Nu există o regulă sau decizie a companiilor de stat în acest sens”, a transmis Nicolae Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă a evitat joi să spună dacă își va păstra sau nu fondurile de investiții deținute la banca austriacă Raiffeisen Bank, în contextul în care România a fost împiedicată de votul Austriei să adere la spațiul Schengen. „Ca să fac această operațiune trebuie să am timp să ajung la bancă. Până acum nu am avut timp să ajung nici acasă”, a spus premierul. Întrebat dacă o va face, acesta răspuns că încă nu a luat o decizie.
Conform celei mai recente declarații de avere, premierul deține la Raiffeisen Bank fonduri de investiţii (inclusiv pensii private sau alte sisteme de acumulare) în valoare de 121.711 de RON (aproximativ 24.000 de euro).
Premierul Nicolae Ciucă, care a mers la Paris pentru a depune un memorandum privind accederea României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a catalogat acest pas drept „finalizarea unui proces semnificativ de modernizare”, după aderarea la NATO şi integrarea în UE, informează Agerpres.
„Acest moment are o deosebită importanţă în plan personal. După-amiază, voi avea prima întâlnire la OCDE de când România a primit invitaţia de a începe procesul de aderare la organizaţie. Pentru noi, miza aderării la OCDE este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României, consolidat deja prin integrarea în UE, dar şi prin aderarea la NATO. Reformele pe care România le-a întreprins în ultimii 30 de ani ne-au consolidat rezilienţa economică şi socială. Această rezilienţă ne ajută să gestionăm impactul crizelor succesive cu care nu numai continentul nostru, ci întreaga lume s-a confruntat şi cărora încă trebuie să le facă faţă”, a declarat Nicolae Ciucă, care a luat parte, în cadrul vizitei de la Paris, la Conferinţa Forumului Economic Internaţional al Americilor.
Precursoarea OCDE a fost înfiinţată în 1948 pentru implementarea planului Marshall în Europa. Organizaţia a devenit, începând cu 1960, un forum dedicat cooperării şi dezvoltarii economice între state, axându-se pe schimbul de date şi strategii comune. Majoritatea celor 38 de state membre au economii puternic dezvoltate.
În discursul său la Conferinţa Forumului Economic Internaţional al Americilor, Nicolae Ciucă a vorbit despre digitalizare, ca strategie economică în România.
Ciolacu: Boicotul fiecăruia dintre noi pentru umilinţa la care ne-a supus Austria e cu totul altceva. Fiecare dintre noi avem dreptul să reacţionăm personal faţă de gestul făcut nu de austrieci, făcut de cei care conduc acum statul austriac
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susţine că fiecare dintre noi avem dreptul să reacţionăm personal faţă de gestul făcut nu de austrieci, ci de conducătorii Austriei, după ce au blocat aderarea României la Spaţiul Schengen.
Marcel Ciolacu a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, susţinută la Bacău, cum comentează declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la neatacarea la Curtea de Justiţie Europeană a verdictului de la JAI şi că nu va exista un boicot la adresa Austriei.
“În acest moment preşedintele României participă la Consiliul European. Am înţeles că deja este anunţată o intervenţie a preşedintelui şi vom vedea dacă Consiliul European va lua vreo decizie în ceea ce priveşte, în primul rând, votul Austriei nejustificat împotriva României. Vorbim de două lucruri diferite. În primul rând, eu am declarat şi susţin în continuare, dacă decidenţii, conducătorii din Austria din acest moment au găsit de cuviinţă să voteze total nejustificat şi împotriva unei recomandări a Comisiei Europene, aceea ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la Spaţiul Schengen, atunci cred că şi statul român este îndreptăţit să răspundă cu aceeaşi monedă. Ştiţi foarte bine că deciziile se iau printr-un consens. Un vot împotrivă înseamnă un vot, un drept de veto. În continuare consider că acest lucru trebuie să îl facă statul român. Repet, Austria a votat din interese mici, meschine, care ţin de alegerile interne din Austria. Nu ai dreptul la acest nivel, la nivelul Consiliului JAI, să-ţi exprimi un vot în funcţie de interesele tale politice locale. Vorbim de ceea ce ne-a unit când s-a format Uniunea Europeană”, a afirmat Marcel Ciolacu.
El a precizat că românii trebuie să apeleze la companiile româneşti şi a susţinut că fiecare are dreptul să reacţioneze la gestul făcut de conducătorii Austriei.
“În ceea ce priveşte boicotul asupra companiilor austriece, este cu totul altă discuţie. Şi aici îmi menţin părerea că, în primul şi în primul rând, românii trebuie să apeleze la companiile româneşti. Noi trebuie să ne implicăm ca aceste companii, chiar şi bănci, cum este CEC, cu capital românesc, trebuie să fie mai dinamice şi mai prezente în mediul de afaceri, este cu totul altceva. Dar dacă companiile româneşti au oferte mai bune decât celelalte companii, nu neapărat austriece, şi produsele româneşti sunt mai bune decât celelalte produse importate, mi se pare corect. Boicotul fiecăruia dintre noi pentru umilinţa la care ne-a supus Austria e cu totul altceva. Fiecare dintre noi avem dreptul, indiferent ce funcţie avem sau nu avem, avem dreptul să reacţionăm personal faţă de gestul făcut nu de austrieci, făcut de cei care, vremelnic, la fel ca şi noi, conduc acum statul austriac”, a mai afirmat liderul PSD.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că singura cale în a rezolva problema aderării României la Schengen este diplomaţia. „Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice”, a adăugat şeful statului, miercuri, la Bruxelles.