Potrivit ultimelor informații din interiorul Guvernului, pe lângă reducerea celor 200.000 de posturi de la stat, măsură prezentată în mod public de ministrul Muncii, Guvernul ar urma să schimbe modul de înființare a direcțiilor din instituții, a birourilor și serviciilor din administrație. Concret, ar urma ca numărul total de posturi de conducere să scadă. Detaliile urmează să fie stabilite, astfel încât să nu mai existe birouri cu 7 angajați și un șef, cum este în prezent, de exemplu.
Mai mult, în urma deciziei asumate de a reduce cheltuielile statului, așa cum a cerut Nicolae Ciucă în Coaliție, în Guvern se vorbește și despre o reformă a instituțiilor deconcentrate. Ar urma, astfel, o comasare a instituțiilor cu atribuții similare. De asemenea, și numărul membrilor în Consiliile de Administrație va scădea, conform informațiilor încă neoficiale, și indemnizațiile acestora.
Toate aceste măsuri de reformare a aparatului administrativ central și local și a instituțiilor deconcentrate vor fi cuprinse într-un plan pe care Guvernul urmează să îl prezinte. În acest fel, ajustarea deficitului bugetar ar începe cu reducerea cheltuielilor de funcționare a statului, în special a administrației publice centrale.