Nicolae Ciucă, președintele și candidatul prezidențial PNL, a vorbit, joi, 12 septembrie, la Antena 3, despre alegerile prezidențiale. Acesta a făcut declarații referitoare la Elena Lasconi, dar și la modul în care ar gestiona o viitoare guvernare din postura de președinte. Candidatul PNL a mărturisit care este viziunea lui pe termen lung în ceea ce privește dezvoltarea României.
„În primul rând, cred că primul lucru, să ne recăpătăm încrederea în noi, pentru că în momentul de față văd că există o anumită deznădeje la nivelul oamenilor și chestiunea aceasta s-a întâmplat în timp, nu s-a întâmplat acum, nici nu se rezolvă într-o zi sau într-o lună sau într-un an. Este o chestiune care, știți cum se spune, încrederea se câștigă greu și se pierde foarte, foarte ușor. Și țara noastră are un potențial absolut colosal și am să rezum răspunsul la întrebarea dumneavoastră prin ceea ce îi spuneam unui coleg de-al meu.
Când ne-am apropiat să ne încheiem mandatele și să trecem în rezervă, era un coleg american care a venit în vizită în România înainte să-și termine mandatul și m-a întrebat ce pot să fac eu în continuare pentru România și i-am spus așa: ‘Dacă vrei să faci ceva pentru România, ajută-ne să devenim Coreea de Sud a Europei’, pentru că eu cred în potențialul țării noastre.
Noi putem să avem aceeași traiectorie, aceeași perspectivă precum Coreea de Sud să avem resurse, cu un boom incredibil, avem oameni, trebuie doar să stăm împreună și să putem să ne angajăm la un asemenea demers”, a declarat acesta.
Președintele Senatului a vorbit și despre situația care a condus la alianța guvernamentală a formațiunii sale cu PSD, dar și despre competiția electorală prezidențială.
„În 4 noiembrie anul acesta se împlinesc cinci ani de când Partidul Național Liberal s-a angajat, în 2019, să guverneze țara. Este cea mai lungă perioadă în care un partid politic din România s-a aflat la guvernare. A fost un moment cu o decizie politică pe o construcție politică greu de înțeles și greu de explicat. Sunt foarte mulți membri ai Partidului Național Liberal și simpatizanți liberali care nu înțeleg chestiunea aceasta.
Eu merg pe stradă și vorbesc cu oamenii și singurul lucru (pe care mi-l reproșează este) ‘domnule, dar cu PSD-ul…’ Este o problemă pe care trebuie să o explicăm de fiecare dată. Eu sper (ca oamenii) să înțeleagă.
Este greu de convins un om care își aduce aminte de toate problemele care au fost generate în perioada în care au fost luate luate niște decizii de niște lideri ai Partidului Social Democrat, iar oamenii nu pot să uite, nu pot să treacă ușor peste. Ne aducem aminte de toate acele chestiuni cu ordonanța care a scos sute de mii de oameni în stradă în 10 august (2018, în timpul mandatului premierului Liviu Dragnea). Deci, sunt chestiuni pe care oamenii nu le uită și nici nu le cere nimeni să le uite.”, a declarat acesta.
În același timp, Ciucă a vorbit și despre principalul contracandidat la alegerile prezidențiale, acesta fiind Marcel Ciolacu.
„În momentul de față, principalul contracandidat este Marcel Ciolacu, pentru că este liderul Partidului Social Democrat, partid cu bază consistentă în electoratul din România.
(Ceilalți) nu reprezintă un pericol. Sunt contracandidați, îi tratăm cu respectul cuvenit pentru un contracandidat. Dar cel care, cu adevărat, reprezintă o provocare pentru turul al doilea este Marcel Ciolacu”, a adăugat el.
Liderul PNL a spus că Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, nu poate fi viitorul președinte pentru că nu are curajul și pregătirea necesară pentru a lua decizii în CSAT.
„Fiind vorba despre o doamnă pe care o respect, pentru că așa este normal și, indiferent că este femeie sau bărbat, trebuie să acordăm respectul cuvenit fiecăruia dintre ei. Dar legat de doamna Lasconi, o cunosc de ceva timp. Am avut și întâlniri față în față, am discutat și la telefon.
Dacă privim în ceea ce înseamnă background-ul profesional al domniei sale, când vine vorba de ceea ce înseamnă conducerea unei țări și când vine vorba de prerogativele președintelui, una dintre aceste prerogative este cea de președinte al CSAT. Acolo sunt subiecte, sunt probleme și decizii care presupun o anumită pregătire profesională și un anumit curaj de a lua decizii.
Ca atare, diferența rezidă tocmai din această parte pe care consider că doamna Lasconi nu o are”, a subliniat Ciucă.