Nicolae Ciucă: Unanimitate în PNL pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la termen. Ce spune despre propunerea Elenei Lasconi

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi va invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. PNL a decis deja.
Filip Stan
01 iul. 2024, 15:37
Nicolae Ciucă: Unanimitate în PNL pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la termen. Ce spune despre propunerea Elenei Lasconi

Conducerea PNL a fost de acord, în unanimitate, ca alegerile prezidenţiale să aibă loc la termen, anume în luna noiembrie, a declarat, luni, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, după şedinţa Biroului Politic Naţional.

„În unanimitate, toţi membrii Biroului Politic Naţional au fost de acord ca în continuare să susţinem desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la termen”, a spus liderul liberal.

Premierul Marcel Ciolacu are consultări, luni şi marţi, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an.

Nicolae Ciucă, despre scenariul susţinerii Elenei Lasconi la alegerile prezidenţiale de către PNL: Să ne aşezăm şi vedem unde duc discuţiile / Voi discuta şi voi avea un dialog cu toată lumea

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni despre scenariul susţinerii Elenei Lasconi la alegerile prezidenţiale de către PNL, că va discuta şi va avea un dialog cu toată lumea.

”Eu am avut o atitudine cât se poate de normal şi decentă şi voi avea şi de aici înainte. Am sunat-o pe doamna Lasconi imediat după ce a câştigat funcţia de preşedinte al USR, am felicitat-o şi ceea ce îmi spuneţi acum nu este nimic altceva, din perspectiva mea, decât o invitaţie la dialog. Ca atare, voi discuta şi voi avea un dialog cu toată lumea”, a spus Nicolae Ciucă, despre declaraţiile liderului USR Elena Lasconi privind o susţinere la alegerile prezidenţiale.

Întrebat despre scenariul susţinerii Elenei Lasconi la alegerile prezidenţiale de către PNL, Ciucă a spus: ”Să ne aşezăm şi vedem unde duc discuţiile”.

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat luni, despre susţinerea sa la prezidenţiale de către PNL, că pe Nicolae Ciucă nu mai poţi să îl dezlipeşti din poză de Marcel Ciolacu. Ea a menţionat că a făcut apelul către toate partidele de centru şi centru-dreapta pentru că în momentul de faţă singura opţiune liberală din România este USR-ul, în opinia sa.

Ciucă răspunde criticilor PSD că nu are onoare: Cei care au ridicat un astfel de subiect, mai întâi de toate să se uite la propria prestaţie / Sunt singurul om politic care a demonstrat că are onoare atunci când am făcut transferul de mandat

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă răspunde criticilor PSD că nu are onoare, el afirmând că cei care au ridicat un astfel de subiect, mai întâi de toate să se uite la propria prestaţie. Ciucă a mai spus că este singurul om politic care a demonstrat că are onoare atunci când a făcut transferul de mandat la Palatul Victoria. ”Când o vor face şi alţii, putem să discutăm, dar îmi aduc aminte că alţii au stat şi au avut altfel de abordări când au ocupat aceeaşi funcţie, în acelaşi palat”, a mai spus Ciucă.

”Onoarea mea a fost, este şi va rămâne pentru România şi pentru români. Am în spate o carieră şi în cariera mea am demonstrat şi onoare, şi demnitate şi nu mi s-a reproşat niciodată până acum. În viaţa politică, lucrurile stau altfel, dar totuşi diferenţa cred că trebnuie să fie făcută de faptul că cei care au ridicat un astfel de subiect, mai întâi de toate să se uite la propria prestaţie şi dacă o fac, vor ajunge singuri la o concluzie”, a spus Nicolae Ciucă, după şedinţa PNL, întrebat despre criticile aduse de cei de la PSD la adresa sa, în care i s-a reproşat că nu are onoare.

Nicolae Ciucă a precizat că ”onoarea nu este o sintagmă cu care să te joci la orice fel de întâlnire, orice fel de supărare pe care o ai”.

”Este o chestiune pe care o ai sau nu o ai. În felul acesta, încă odată, eu nu am vorbit de rău pe niciunul dintre dumnealor şi nici nu vreau să o fac. Sunt lucruri mult mai importante pe care merită să le dezvoltăm şi să le discutăm. Ceea ce are sau nu are fiecare dintre noi rămâne de văzut. Eu spun cu certitudine că chiar am o carieră şi niciodată nu mi s-a reproşat vreodată căî nu m-aş fi ţinut de cuvât. Şi mai e o chestiune, în politica din România, sunt sungurul om politic care a demonstrat că are onoare atunci când am făcut transferul de mandat de la Palatul Victoria. Când o vor face şi alţii, putem să discutăm, dar îmi aduc aminte că alţii au stat şi au avut altfel de abordări când au ocupat aceeaşi funcţie, în acelaşi palat”, a mai comentat Ciucă.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi va invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. „Aceasta este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu iniţieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România”, a subliniat el. Liderul PSD a mai spus că vineri era ultima zi în care putea fi adoptată hotărârea de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale la 15 septembrie.

Joi, preşedintele social-democraţilor spunea, la Bruxelles, despre blocajul din coaliţie privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, că este evident că PNL doreşte să schimbe regulile jocului iar dacă decizia lor rămâne aceeaşi, nu are rost să facă o nouă şedinţă a coaliţiei. El a adăugat că abordarea sa este foarte clară, şi anume că liberalii nu şi-au ţinut cuvântul dat. „Onoarea nu este numai pe panouri, este şi în discuţii”, a transmis Ciolacu.

În replică, Nicolae Ciucă a reacţionat la afirmaţiile lui Marcel Ciolacu şi a precizat că nu înţelege reacţia acestuia. „Afară este foarte cald. Asta da, pot să înţeleg”, a mai spus liderul PNL care e reiterat că atunci când vine vorba de alegeri prezidenţiale liberalii vor respecta termenele şi prevederile legale şi vor opera „exclusiv pe baza principiilor democratice, nu pe baza intereselor conducerii PSD”.

Elena Lasconi, desemnată de USR să fie candidata partidului la prezidenţiale, a declarat că a fost invitată la discuţiile cu premierul Ciolacu privind stabilirea datei alegerilor, însă consideră că este doar o mimare a unor discuţii şi consultări. Ea a spus că va participa la aceste aşa-zise negocieri şi consideră că alegerile prezidenţiale trebuie să aibă loc la termen, pentru a fi respectată legislaţia, însă nu are nicio problemă să intre in luptă şi mâine.

Marcel Ciolacu are luni şi marţi consultări cu liderii principalelor partide. Rareş Bogdan, despre posibilitatea ca PNL să accepte prezidenţiale în septembrie: „Doar dacă ne pierdem minţile”

AUR a anunţat că va participa la consultările anunţate de premierul Marcel Ciolacu cu privire la data alegerilor prezidenţiale din acest an. Delegaţia AUR va fi compusă din preşedintele AUR, George Simion, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, şi prim-vicepreşedintele AUR, Marius Lulea, mai precizează comunicatul formaţiunii. Totodată, partidul condus de George Simion condamnă lipsa de asumare a prim-ministrului Marcel Ciolacu, precum şi iresponsabilitatea coaliţiei PSD-PNL în privinţa modului deficitar în care cele două partide conduc ţara şi au organizat alegerile din 9 iunie, iar acum jonglează, după propriile interese politice, cu data alegerilor prezidenţiale.

Senatorul Cseke Attila susţine că UDMR este de acord cu orice variantă privind alegerile prezidenţiale, care pot avea loc în octombrie, sfârşit de noiembrie sau început de decembrie, pentru turul al doilea, stabilirea datei fiind atributul Guvernului.

Citeşte şi: De ce insistă liberalii pentru alegeri prezidenţiale în luna noiembrie. Rareş Bogdan: „Nu vedem niciun motiv să acceptăm capriciile cuiva”

De asemenea, Partidul Umanist Social Liberal l-a informat pe premierul Marcel Ciolacu, în perspectiva discuţiilor iniţiate de acesta cu partidele politice pe tema datei scrutinului prezidenţial, că numai deputatul Graţiela Gavrilescu, preşedinte al Biroului Executiv al PUSL, îşi poate lua angajamente în numele partidului.

DailyBusiness
NU ajung veniturile de la o lună la alta! 99% dintre români lucrează PENTRU BANI!
Spynews
Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor! Decizie de ultimă oră a Instanței Supreme
Bzi.ro
Gabriela Cristea a făcut celebra ciocolată din Dubai: „Ce frumos se vede cu aurul acesta!”
Fanatik.ro
Afacerea cu care Mihai a dat lovitura în România. Face un produs unic în lume: ”Unii au râs de mine la început”
Capital.ro
Se confiscă banii în România. Iei și amendă 10.000 lei. Obligație legală din 1 octombrie
Playtech.ro
Delia a AJUNS de nerecunoscut! Doamneee ce și-a făcut la față!!! Arată ca Loredana Groza
DailyBusiness
Mugur Isărescu declară: ,,Dăm INFLAȚIA jos, fără să creăm recesiune”
Adevarul
După un an în armata lui Putin, un cetățean tadjik povestește cum îi păcălește Rusia pe mercenari
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cât a mers darul la nunta lui Marian Mexicanu cu Ana Maria. Sute de invitați s-au distrat la petrecere
Spynews
22 de elevi și trei profesori morți! Autocarul cu care au plecat în excursie a luat foc / FOTO
Evz.ro
A început marele război. Imagini înfiorătoare cu ploaia de rachete. Video
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
kanald.ro
Când vom putea călători fără viză în SUA! România, la un pas de decizia finală a autorităților americane
Cancan.ro
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai suportă situația. Imagini dezolante
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe benzină, taxați în plus în România. Se aplică de azi, 1 octombrie
StirileBZI
Aceste anvelope devin interzise de la 1 octombrie! Toți șoferii vor fi sancționați
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
stirilekanald.ro
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
substantial.ro
Rusia intenționează să recruteze soldați din rândul deținuților pentru războiul din Ucraina
MediaFlux
Se dau VOUCHERE de 660 de LEI! Românii care vor BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum se încasează șpaga la DSVSA Ilfov