Fostul premier al României, Nicolae Ciucă, explică de ce inflația din România a explodat deși țara noastră are suficientă producție încât să asigure hrănirea populației. Pe scurt, România produce și dă export mare parte din recoltă pentru ca mai apoi să o importe mai frumos ambalată de marile branduri mondiale.
„Am discutat acest aspect cu premierul. Am împărtășit din experiența pe care am avut-o când am încercat să scădem prețul la lapte. PNL își dorește ca românii să nu mai plătească atât de mult pentru produsele de bază. În momentul de față România este un producător de legume, cereale, lapte, fructe. Toate sunt neprocesate, este absolut greu cum o țară care produce atât de mult își importă propria producție ambalată mai bine. Trebuie să vedem care este costul de producție al acestor produse și care este cel de ambalare pentru a vedea dacă este justificat prețul la care s-a ajuns”, a spus Ciucă după ședința PNL.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, preşedinte al Senatului a transmis luni, despre discuţia cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi premierul Marcel Ciolacu de la Palatul Victoria, că a vizat un plan de acţiune pentru încadrarea în ţinta de deficit de 4,4%, măsuri pentru reducerea ratei inflaţiei la 8% şi un plan de investiţii de 250 miliarde lei. El precizează că, prin aceste măsuri actuala guvernare urmăreşte ca impactul preţurilor să fie cât mai mic asupra puterii de cumpărare a cetăţenilor şi să se păstreze echilibrul macroeconomic, care ne-a transformat într-una dintre cele mai performante economii ale Europei.
Care sunt, de fapt, preţurile pe o plajă din Thassos. Comparaţia tristă cu Mamaia: „Să ne trăiască!”
Preşedintele CJ Timiş, liberalul Alin Nica a declarat miercuri despre dorinţa PSD de scădere a preţurilor la alimentele de bază că liberalii doresc ca aceste discuţii să fie cinstite, oneste şi nu doar un foc de paie politicianist. PSD doreşte un start fenomenal şi o decolare fantastică a guvernării, a mai spus el, precizând că de aceea vin cu aceste promisiuni ca să creeze aşteptări, emulaţie.
”Aşteptăm să vedem propunerile lor în mod concret, nu vreau să mă hazardez să spun ceva despre un proiect pe care nu îl cunosc şi nu ne-a fost prezentat public, am văzut nişte declaraţii pe care eu le consider politice, pe care nu aş vrea să le comentez pentru că suntem parteneri la guvenare şi nu aş vrea să îi supăr. Declaraţii politice am mai auzit cu majorăm pensiile cu 40% când erau în Opoziţie şi când am ajuns la guvernare ne-am chinuit să majorăm cu 12,5%”, a spus preşedintele CJ Timiş, în emisiunea Proiect de ţară: România.
El a arătat că preţurile la alimentele de bază au crescut peste rata inflaţie şi este bine că cei de la guvern se gândesc la ţinerea sub control a acestor preţuri pentru că afectează în primul rând categoriile cele mai vulnerabile.,
Eurostat: România, statul cu cele mai mici prețuri în 2022
”Dorim ca aceste discuţii să fie cinstite, oneste şi nu doar un foc de paie politicianist la televizor, pentru că dă bine să spui acest lucru dar fără nimic concret în final, iar scăderea preţurilor să fie nesemnificativă şi să nu se simtă în buzunarele populaţiei. Cred că PSD doreşte un start fenomenal şi o decolare fantastică a guvernării şi de aceea vin cu aceste promisiuni ca să creeze aşteptări, emulaţie. Eu sunt mai rezervat cu privire la posibilităţile pe care le avem în momentul de faţă. Am mai văzut astfel de discuţii, să vedem cum se vor finaliza”, a arătat Nica.
Lista celor 8 produse alimentare pentru care Guvernul forțează reducerea prețurilor la raft
Potrivit unor surse apropiate negocierilor este vorba despre opt produse alimentare iar acestea sunt laptele, făina, mălaiul, ouăle, carnea, uleiul, pâine și zahărul, au declarat în exclusivitate pentru Income Magazine acestea. Guvernul încearcă să obțină acordul procesatorilor și retailerilor pentru reducerea adaosurilor comerciale, astfel încât prețurile să scadă în această perioadă.
Analiștii economice se arată însă sceptici că această măsură va avea rezultatele așteptate, ea putând acționa ca un bumerag asupre procesatorilor, dar și producătorilor. Surse din industria alimentară spun că se face o confuzie între adaosul comercial și profit.
„În zona industriei alimentare profitul este foarte mic, vorbim de 2-3% în cele mai fericite cazuri, dar când vorbim despre adaosul comercial trebuie să ținem cont că el include pe lângă profit și costul cu materi primă, plata salariilor, a taxelor, include investițiile, amortismentele și altele”, au precizat sursele citate. Măsuri extreme pentru ieftinirea coșului de produse de bază au adoptat în ultima perioadă mai multe țări din UE, dar ele au eșuat. Cel mai elocvent eșec l-a înregistrat Ungaria care, după ce a plafonat prețurile, s-a confruntat cu o penurie de alimente, iar inflația alimentară a urcat cu 62,4%.