Nicolae Ciucă, veşti bune pentru milioane de angajaţi: „Nu trebuie să bulversăm”. Ce se întâmplă cu facilităţile fiscale

Președintele PNL susține că preocuparea partidului este ca România să rămână în ținta de deficit, dar cere analiză serioasă înainte de adoptarea măsurilor.
Filip Stan
07 iul. 2023, 14:34
Nicolae Ciucă, veşti bune pentru milioane de angajaţi:

Nicolae Ciucă susține că ministerele de linie lucrează în prezent la o analiză referitoare la modul în care poate fi gestionat bugetul de stat.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, susține că până analiza nu este finalizată nu trebuie să avansate variante care să bulverseze categoriile sociale sau profesionale.

„Nu are rost să generăm o temere în rândul anumitor categorii sociale, chiar profesionale. În momentul de față este clar că la nivelul ministerelor de linie se discută diferite variante, se desfășoară o serie de calcule față de modul în care putem să gestionăm mai bine bugetul țării și până ce nu avem aceste cifre pe masă nu cred că trebuie să venim cu variantele care ne bulversează”, a precizat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă există consens pe varianta ca angajații din construcții și industria alimentară să plătească contribuțiile sociale, Nicolae Ciucă a precizat că din discuțiile purtate a ieșit „foarte clar că au nevoie de o perioadă de timp pentru a-și putea să își adapteze modul în care efectuează cheltuielile.

Răsturnare de situaţie. Marcel Ciolacu, veşti bune pentru sute de mii de angajaţi. Ce se întâmplă cu facilităţile fiscale

„Orice măsură care intră brusc într-un sector sau altul bulversează tot ceea ce înseamnă activitatea companiilor. Nu vreau să mă antepronunț pe niciuna dintre măsuri pentru că nu au fost decise. Oamenii nu merită să fie puși în anumite ipostaze”, a punctat liberalul.

Totodată, chestionat despre posibilitatea creșterii de TVA pe anumite produse, președintele PNL a subliniat că acest aspect trebuie discutat cu specialiștii din domeniu.

„Am mai discutat chestiunea aceasta trebuie să avem foarte mare grijă de efectele pe care le produce. Pe deoparte crește inflația și pe altă parte s-a demonstrat că nu de fiecare dată aduce creștere economică. Așteptăm să vină specialiștii și să vedem care sunt efectele economice și care sunt efectele asupra cetățenilor”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Președintele PNL susține că preocuparea partidului este ca România să rămână în ținta de deficit.

„Preocuparea noastră principală este să rămânem în ţinta de deficit, aşa cum a fost stabilită cu instituţiile europene, cu Comisia Europeană, să rămânem în 4,4 la finele anului pentru a putea să ne continuăm programele de finanţare din bani europeni. Este absolut obligatoriu”, a precizat liberalul.

 

Ciolacu: Nu a existat nicio discuţie şi nu va exista de scoatere a facilităţilor de la IT. Este o minciună şi o dezinformare / La construcţii şi la agricultură avem facilităţi, la CASS, vom lua o decizie cu actorii din domenii

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că nu a existat nicio discuţie şi nu va exista de scoatere a facilităţilor de la IT şi că este o minciună şi o dezinformare că s-ar fi discutat aşa ceva. El a precizat că la construcţii şi la agricultură sunt însă facilităţi, iar la CASS va fi luată o decizie cu actorii din domenii, pentru că avem un jalon trecut în PNRR, pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani şi pierdem reforme şi care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilităţi.

”Aş vrea să începem cu începutul, ce şi-a asumat statul român, care sunt obliectivele statului român şi ce trebuei să facă Guvernul României şi nu numai, şi Parlamentul României. Ştiu cum toţii că la un moment dat, România a avut un deficit de 9,2%, cel mai mare deficit din UE, el venind după unde deficit de sub 3%, după o datorie externă a României de aproximativ 37%. Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o perioadă foarte scurtă, sub un prim-ministru accidental om de stat în România, sperăm ca astfel de accidente să fie din ce în ce mai rare şi am ajuns la o provocare, România fiind saingurul stat care are un acord în ceea ce priveşte încadrarea în deficit. Anul acesta trebuie să ne încadrăm într-un deficit pe 4,4.0 Există o execuţie bugetară până la jumătatea anului, raportată de Ministerul de Finanţe şi este normal să avem şi o analiză pentru că obiectivul României este de a se încadra în acest deficit, astfel încât dobânzile de refinanţare să nu crească şi faptul că acest acest acord cu Comisia, care poate să influenţelze eventualele fonduri europene adresate României şi cel mai grav, ar afecta implementarea reformelor din PNRR”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a precizat că a solicitat o analiză de ansamblu pe tot acest lanţ, lucru care o să încearcă să îl prezinte ministrul Finanţelor.

”Am avut deja o primă întâlnire cu ministurl Finanţelor, împreună cu fostul premier Nicolae Ciucă cu fostul ministru al Finanţelor. Nu vom lua nicio decizie până când nu vorbim cu marii actori din fiecare domeniu”, a dat Ciolacu asigurări.

El a menţionat că în al doilea rând, ”nu crede că este oportun să introducă taxe noi, pentru că este un lucru care nu se face când există încă o criză economică”.

”Pe de altă parte, avem o altă provocare, au existat măsuri luate de fostul premier Nicolae Ciucă, am venit şi eu cu alte măsuri în această perioadă scurtă de două săptămâni, în aşa fel încât să scădem inflaţia. Scăderea inflaţiei aduce venituri nominale mai mici la bugetul statului. Scăderea inflaţiei va duce la o creştere economică şi o putere de cumpărare a românilor, de aceea venim cu investiţii şi cu scheme de ajutor pe zona eoconomică, astfel încât pentru prima dată în România şi în economia românească, de 30 de ani, acest trend de creştere economică pe investiţii să continue.
Acum venim la facilităţile fiscale. Banca Mondială, FMI, Comisia Europeană, prin Raportul de ţară care este anual, ne recomandă de ani de zile să începem să scoatem din facilităţile fiecale fiindcă România devine nesustenabilă prin venituri. Cunosc povestea că trebuie să avem o colectare mai bună. Această colectare mai bună nu poate face dacă nu faci digitalizarea, nu s-a făcut de 32 de ani. S-a declanşat acest proces de digitalizare”, a arătat şeful Executivului.

Premierul Ciolacu s-a referit la discuţiile din spaţiul public privind eliminarea facilităţilor privind unele domenii în privinţa fiscalizării.

”IT-ul, nu a existat nicio discuţie şi nu va exista de scoatere a facilităţilor de la IT. Este o minciună şi o dezinformare faptul că cineva a luat în discuţie. IT are o scutoire la impozitul pe venit, nu va exista o discuţie de scoatere a acestei facilităţi la IT şi nici nu a existat”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a menţionat că la construcţii şi la agricultură, există facilităţi în funcţie de venit, a fost până la 40.000 de lei, e până la 10.000 de lei.

”Acolo avem facilităţi în ceea ce priveşte impozitul pe venit dar şi CASS. CASS înseamnă sănătate. Vrem să sănătate dar nu încasăm. Nu vom lua o măsură până când nu ne vom aşeza cu actorii principali la masă. Mai mult, avem un jalon trecut în PNRR, pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani şi pierdem reforme pe care eu mi le asum, nu am nici cea mai mică reţinere, în care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilităţi. Nu ştiu dacă vom scoate facilitatea anul acesta, nu ştiu dacă vom discuta cu constructorii şi agriculturii astfel încât să avem un calendar de îndeplinire a jalonului în 2026, împreună. Ce vreţi să facem cu ţara asta, să o întreptăm spre un dezastru, într-un blocaj total şi să nu ne mai asumăm nicio reformă sau să ne facem treaba pentru care ne plătiţi (..) şi să luăm decizii? Sunt lucruri pe care trebuie să ni le asumăm, indiferent dacă deranjează sau nu, pentru că nu o fac pentru mine sau pentru Guvern, o facem pentru ce ne-am asumat în faţa Europei”, a mai explicat Ciolacu.

Marcel Ciolacu cere demiteri urgente, după scandalul bătrânilor torturaţi în azile: „Doamna ministru al Justiţiei să aibă o discuţie cu conducerea DIICOT, pentru ca ancheta să fie o prioritate”

”Nu se va scoate nimic până când nu găsim un calendar împreună, dar trebuie să vedem realitatea. 8,1 milioane de concedii medicale la 6,1 milioane de români care muncesc. Anul trecut nu a mai existat pandemie, din luna februarie”, a spus el.

Întrebat dacă 1 septembrie este data care se va regăsi în acel calendar, Ciolacu a spus: ”Este posibil ca anumite..nu v-am spus de CASS va fi plătit (..) V-am spus că voi avea o analiză (..) presupun că vom avea un calendar, impos, repet, de jalonul din PNRR. Dacă vreţi să mă fac că nu există acel jalon, nu mă fac, să mă fac că trebuie ăs plătesc 6 miliarde la concedii medicale de anul trecut, nu pot să mă fac că ăsta este adevărul”.

”Eu nu am vorbit cu PNL-ul, eu am vorbit cu ministrul Finanţelor şi cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă şi nu am luat o decizie. Dacă PNL are alte variante, dar eu nu am văzut un lider al PNL-ului, eu nu vreau să comentez ştirile pe surse şi nici accidentele României în ceea ce priveşte oamenii de stat. Dacă aveţi un lider PNL, să îmi spuneţi concret că Nicolae Ciucă a venit şi a spus că nu e de acord cu ceva, vă rog frumos să îmi spuneţi unde, ne uităm acum pe telefon şi eu vă răspund”, a precizat Marcel Ciolacu.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
RAR, anunțul momentului pentru toți șoferii care au mașini și vor să le vândă. Îi vizează direct. E oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
FCSB câștigă în fața echipei Qarabag FK și avansează în Europa League
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin