Nicolae Ciucă vine cu veşti pentru aceşti români, înainte de Paşti. Premierul a anunţat că fermierii şi procesatorii vor beneficia, începând cu 1 iunie, de o schemă de ajutor de la stat în valoare de 200 de milioane de euro.
Premierul a declarat, miercuri, că Guvernul susţine procesarea produselor agricole în România şi îi încurajează pe fermieri şi procesatori să adauge valoare materiilor prime.
„Valorificarea potenţialului agricol al României şi garantarea securităţii alimentare rămân în atenţia Guvernului. Aceste preocupări sunt reflectate în măsurile incluse în pachetul ‘Sprijin pentru România’, destinate susţinerii sectorului agricol şi industriei alimentare, precum şi protejării economiei şi cetăţenilor de efectele creşterii preţurilor şi ale perioadei dificile pe care o traversăm.
Începând cu 1 iunie, vom introduce o schemă de ajutor de stat în valoare de 200 de milioane de euro, soluţie aflată în lucru la Ministerul Agriculturii. 10% din valoarea produselor procesate va rămâne la fermieri şi procesatori. Această soluţie va asigura necesarul pieţei interne şi va reduce presiunea asupra stocurilor şi preţurilor la alimente”, a declarat premirul în timpul vizitei la una dintre cele mai mari fabrici din Europa de Est specializată în procesarea legumelor şi rădăcinoaselor.
Măsura are rolul de a echilibrara raportul între producţia agricolă şi capacitatea de procesare a produselor, astfel încât procesarea să se facă în plan intern. De asemenea, premierul a menţionat că o altă măsură destinată susţinerii agriculturii româneşti este alocarea sumei de 300 de milioane de euro fermierilor sub forma capitalului de lucru.
Nicolae Ciucă a mai declarat că măsurile destinate agriculturii incluse în pachetul „Sprijin pentru România” răspund solicitărilor fermierilor, patronatelor şi sindicatelor din agricultură.
Premierul a fost însoţit în vizita în judeţul Bihor de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean, potrivit Agerpres.
Frescoverde SRL, companie românească înfiinţată în anul 2018, are o capacitate instalată de procesare automatizată de aproximativ 15.000 de tone/an legume congelate: mazăre, fasole, spanac, porumb, broccoli, conopidă, rădăcinoase.
Compania are în vedere creşterea capacităţii de procesare la 20.000 de tone pe an la începutul anului viitor, prin realizarea de investiţii suplimentare în echipamentele pentru procesarea legumelor rădăcinoase.