Premierul Nicolae Ciucă a făcut declaraţii înainte de a intra la şedinţa coaliţiei de guvernare, desfăşurată la Parlament.
„La nivelul Guvernului au fost analizate mai multe propuneri care vor fi discutate în această seară în coaliţie.
Scopul principal este să protejăm consumatorul vulnerabil, să protejăm instituţiile esenţiale, școlile și spitalele, şi să luăm măsuri astfel economia românească să poată să funcţioneze şi să nu fie afectată de impactul creşterilor de preţuri la energie şi gaze.
De asemenea, am luat măsuri pentru ca instituţiile statului să îşi poată să-şi desfășoare activitatea şi să verifice toate companiile care furnizează energie electrică şi gaze şi care care nu au respectat legea consumatorului vulnerabil.
În felul acesta, activităţile s-au desfăşurat săptămâna trecută şi vor continua să se desfășoare cu fermitate şi corectitudine”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
„Măsurile care au vizat perioada de după 31 martie au fost prezentate în sensul de a asigura continuitate celor care deja produc efecte prin legea consumatorului vulnerabil, iar cele care vizează punerea lor în aplicare de la 1 februarie, aşa cum au fost analizate, se refereau la celelalte elemente de măsuri pe care putem să le luăm astfel încât să diminuăm impactul”, a mai precizat premierul Nicolae Ciucă.
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni că, pentru românii care au facturi mari la energie, trebuie aplicate măsurile existente şi care duc la reduceri cu 33%, menţionând că trebuie văzut dacă aceste măsuri au fost aplicate „corect sau nu”.
Florin Cîţu a adăugat că astfel de provocări au fost şi în pandemie şi, deşi nu erau bani în buget, acesta a fost suplimentat cu aproape 6 miliarde de lei, bani cu care au fost acoperite cheltuielile în Sănătate.
„Trebuie aplicate măsurile pe care le avem acum, care duc la reduceri cu 33% a facturilor la energie. Aici trebuie văzut dacă măsurile au fost aplicate, corect sau nu, de către sistemul energetic sau de către furnizori. Întâi, trebuie să avem o imagine clară a situaţiei pe care o avem astăzi în economie. În acelaşi timp, trebuie să ne uităm că în toată Europa şi în toată au crescut preţurile la energie, nu numai în România, iar astfel de măsuri cred că trebuie să ne gândim că nu ajută decât pe termen scurt şi ajută populaţia şi trebuie să venim cu ele, dar trebuie să găsim o soluţie pentru România”, a precizat Florin Cîţu.