Nicolae Idu, CE: Perspectivele economice din Europa nu sunt mai încurajatoare decât acum 12 luni

Europa este afectată, în prezent, de un cerc vicios, iar perspectivele economice nu sunt mult mai încurajatoare decât erau în urmă cu şase sau 12 luni, a declarat, vineri, într-o dezbatere de specialitate, Nicolae Idu, şeful reprezentanţei din România a Comisiei Europene.
Romania TV
10 feb. 2012, 09:11
Nicolae Idu, CE: Perspectivele economice din Europa nu sunt mai încurajatoare decât acum 12 luni

‘Europa este afectată, astăzi, de un cerc vicios. Principalele cauze pentru dificultăţile cu care ne confruntăm sunt, printre altele, scăderea economică, dar şi persistenţa îndoielilor în ceea ce priveşte finanţele publice. Perspectivele actuale nu sunt mai încurajatoare decât erau acum şase sau 12 luni. Pentru zona euro va însemna o diminuare, iar creştrea economică va oscila între recesiune şi evoluţie moderată’, a afirmat Idu.

Potrivit oficialului, cu toate semnalele negative, există şi veşti bune care parvin din segmentul bancar, după decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a finanţa pentru trei ani băncile europene aflate în dificultate. ‘Criza datoriilor a generat un val de incertitudine, la fel şi lipsa de încredere în moneda euro. Avem nevoie de o abordare care să îmbine o soluţie viabilă şi de un pact fiscal la nivel de tratat. Sunt şi veşti relativ încurajatoare, cum ar fi hotărârea Băncii Centrale Europene de a finanţa timp de trei ani băncile care au dificultăţi. În acest tablou, disciplina fiscală şi creşterea economică sunt într-o combinaţie. Este nevoie de eforturi structurale, iar fără creştere economică vom avea consecinţe fiscale şi economice’, a explicat Nicolae Idu.

În ceea ce priveşte strategia de creştere economică pentru Uniunea Europeană pentru 2020, şeful reprezentanţei din România a Comisiei Europene a menţionat că este în continuare nevoie de reforme structurale şi de aplicarea acestora. ‘Strategia de creştere economică în Uniunea Europeană pentru 2020 se aplică, în principiu, de doi ani. Se vine pe fondul elementului deja acceptat că vechiul model de creştere nu mai este valabil. Este nevoie de reformă, de o nouă abordare şi de punerea în aplicare a reformelor. Modelul european are multe puncte forte, iar economia europeană poate deveni una dintre economiile de vârf ale lumii. Cele mai multe recomandări se concentrează pe trei domenii: consolidare fiscală, piaţa muncii şi educaţie’, a spus Idu.

Reprezentanţa din România a Comisiei Europene organizează, vineri, o masă rotundă cu tema ‘Perspectivele economice şi financiare ale României în contextul evoluţiilor din Uniunea Europeană’.

Printre invitaţi se află Leonard Orban – ministrul Afacerilor Europene, Cătălin Păuna – economist senior Banca Mondială, Florin Pogonaru – preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România /AOAR/, Daniel Dăianu – profesor universitar Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Mişu Negriţoiu – director general ING Bank România, Lucian Croitoru – consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea – economist şef BNR, şi Ionuţ Dumitru – preşedintele Consiliului Fiscal.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din România supranumit litoralul de la munte. Puține persoane știu de existența lui, deși zona e plină de atracții turistice
Capital.ro
Proprietarii de terenuri din România au interzis. Amenzi între 7.500 și 15.000 de lei
Playtech.ro
ȘOC! Vedeta din România care DIVORȚEAZĂ pentru a 7-a oară!
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Divorț-șoc! Adriana Bahmuțeanu s-a despărțit de George Restivan după 1 an și 3 luni de căsnicie 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Mai mulți români din Marea Britanie s-au luptat cu polițiștii englezi, ba chiar le-au răsturnat mașina: „Să vină mascații de la București, că și pe ăia îi dărâmăm”
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care fac ITP. Legea se aplică în toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
MedLife lansează primul centru mobil de testare pentru boli cu transmitere sexuală din Europa Centrală și de Sud-Est
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'