Statutul Uniunii Scriitorilor din România (USR) a fost modificat, pe 12 martie, şi îi permite şi lui Nicolae Manolescu, care se află la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.
Surse din USR au declarat că în noul Statut nu mai apare articolul potrivit căruia „Preşedintele USR e ales prin vot de Conferinţa Naţională, în prima sesiune ordinară, pentru un mandat de 4 ani. Orice membru USR poate fi ales în această funcţie pentru cel mult două mandate. Preşedintele poate fi revocat, tot prin vot, de către CN în sesiune extraordinară”. Aceste aspecte apăreau în articolul 32 din fostul Statut al USR, prezent încă pe site-ul instituţiei.
Uniunea Scriitorilor, evacuată din sediul din Bucureşti, revendicat de urmaşii familiei Monteoru
Nicolae Manolescu a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în noiembrie 2009. Cel de-al doilea mandat al lui Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor expiră în noiembrie 2013.
Pe de altă parte, Nicolae Manolescu şi-ar fi anunţat deja în forurile interne ale Uniunii Scriitorilor din România intenţia de a candida la un nou mandat pentru funcţia de preşedinte al USR, potrivit Mediafax.
Scriitorul Dan Mircea Cipariu – care a candidat şi în urmă cu patru ani pentru funcţia de preşedinte al USR – a confirmat că îşi va depune şi anul acesta candidatura pentru preluarea conducerii Uniunii Scriitorilor.
„Nu pot să îi dezamăgesc pe susţinătorii mei de acum patru ani, care m-au votat, şi nici pe cei noi, care vor să mă voteze. Noua formulă de votare aprobată de Consiliu este una mai democratică decât cea de acum patru ani. E sănătos pentru democraţia Uniunii Scriitorilor să fie mai multe candidaturi cu soluţii la problemele cu care se confruntă scriitorul român contemporan. Eu aş fi foarte bucuros să avem programe manageriale de calitate”, a declarat Dan Mircea Cipariu.
Alegerile pentru desemnarea noului preşedinte al USR vor avea loc în septembrie – octombrie 2013.
Cei interesaţi de funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România îşi vor putea depune candidaturile în perioada 10 iunie – 16 august.
Nicolae Manolescu (născut în 1939), actualul preşedinte al USR, a fost ales în această funcţie în 2005, aflându-se, atunci, la primul mandat în fruntea Uniunii. Acesta este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani. Din 1990, Manolescu este director al publicaţiei România literară.
Dan Mircea Cipariu (născut în 1972) este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2009, a fost reales, pentru un al doilea mandat, ca preşedinte al secţiei de Poezie – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti. În 2007, volumul său de poeme „Tsunami” (Editura Brumar, 2006) a primit premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. În 2008, a iniţiat şi coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar în 2009, 2010, 2011 şi 2012, proiectul „Maratonul de Poezie, Blues şi Jazz”. În 2011 şi 2012, de Ziua Culturii Naţionale, a iniţiat şi coordonat „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2010 şi 2011”.
În prezent, USR cuprinde 2.400 de membri, care activează în cele 12 filiale regionale organizate în România şi în filiala Chişinău.