Întrebat cum ar fi arătat România astăzi, dacă Ion Ratiu ar fi câştigat alegerile prezidenţiale din 1990, Nicolae Raţiu a răspuns: „In mod sigur intr-un alt fel. Poate cu 8 sau 10 ani mai avansata decat este astazi si probabil cu un cod total diferit al eticii politice. Alegerea lui Ion Iliescu a micsorat sansele Romaniei. Tara si-a petrecut sase ani rezistand schimbarii si evolutiei. Nomenclatura nu dorea schimbare, ci doar prilejul de a acumula avere pe spatele oamenilor, Ion Ratiu a fost un democrat adevarat, nu numai un om care s-a autointitulat asa. Intelegea fenomenul economic si avea foarte clar in minte ce trebuie sa faca pentru a atrage investitori in domeniile cheie. Ar fi fost un fel de Vaclav Havel al României„.
Fiul fostului lider ţărănist este de părere că prin votul românilor din 1990 „România a fost aruncată înapoi”.
„In loc sa-l voteze, romanii au cantat acel cantecel ridicol „Nu ne vindem tara”, care a aruncat Romania inapoi. In 1990, Ion Ratiu nu a avut nicio sansa, avand in vedere ca procesul electoral si mass media erau controlate de Iliescu si FSN, care era un PCR renascut. In 1992, pe de alta parte, ar fi avut sanse reale sa devina presedinte, avand in vedere ca Emil Constantinescu, un necunoscut, a obtinut aproape 40 la suta in fata lui Ion Iliescu. Cred ca acela a fost unul dintre momentele-cheie pierdute ale istoriei„, a mai declarat Nicolae Raţiu pentru ziare.com.
Fiul fostului lider ţărănist a vorbit şi despre relaţia lui Ion Raţiu cu Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, dar şi cu Emil Constantinescu. Despre aceasta din urmă spune că „a avut un complex de inferioritate fata de tatal meu, îi ura inteligenta, farmecul si popularitatea”.
„Au supt cati bani au putut de la el, in campania electorala si apoi l-au acuzat ca a vrut sa-si cumpere postul. (…) Corneliu Coposu si Ion Diaconescu erau convinsi ca Ion Ratiu dorea sa preia conducerea partidului, ceea ce nu era un lucru bun pentru ei, dar nu a vrut. (…) Atunci cand PNTCD a venit la putere, in 1996, Constantinescu a respins orice pozitie ministeriala propusa lui Ion Ratiu, chiar si cea de presedinte al Camerei Deputatilor, pentru care fusese ales in mod democratic. Constantinescu a avut un complex de inferioritate fata de tatal meu. Ii ura inteligenta, farmecul si popularitatea. Mai tarziu, in 2000, „gratie” lui Constantinescu, PNTCD a fost sters de pe harta politica a tarii„, a mai spus Nicolae Raţiu.
Cea mai importanta mostenire lasata de Ion Ratiu poporului roman este, în opinia lui Nicolae Raţiu, activitatea lui în calitate de reprezentant al Romaniei la Adunarea Parlamentara a NATO.
„Din acel scaun a pledat, timp de ani de zile, pentru aderarea Romaniei la Alianta Nord Atlantica. Ion Ratiu a crezut ca aderarea Romaniei la NATO ar fi despartit definitiv tara de fostul bloc sovietic. In afara de alta, cred ca Ion Ratiu a lasat in urma un exemplu de cum sa te porti decent in politica si cum sa-i tratezi pe ceilalti cu respect, indiferent de convingerile politice. Ion Ratiu a fost un gentleman in politica – un specimen rar„, mai spune Nicolae Raţiu.