„De unul singur, PNL nu poate câştiga. Din păcate, a dovedit acest lucru pe parcursul ultimilor 25 de ani, dar trebuie să rămână de unul singur. Părerea mea este că din toată experienţa de până acum trebuie să tragem câteva învăţăminte”, a afirmat Nicolae Robu.
El a subliniat faptul că alianţele politice s-au dovedit a fi neviabile, aşa cum a fost cazul CDR, ADA, USL sau alianţa PDL-PSD. În schimb, a argumentat liberalul, PNL are experienţa pozitivă a coagulării unor partide de Dreapta, partidul întărindu-se după ce acestea au fuzionat, nominalizând Partidul Alianţei Civice (PAC), Uniunea Forţelor de Dreapta (UFD) sau Alianţa pentru România (ApR).
Liderul liberalilor timişeni a punctat faptul că după aceste fuziuni, în cadrul PNL nu au mai apărut clivaje între vechii şi noii membri de partid, spre deosebire de conflictele care au apărut întotdeauna între partidele aliate.
„Plecând de la aceste constatări, că experienţele tip alianţă nu au funcţionat, în schimb cele de fuziune au fost pozitive, eu cred că trebuie mers pe fuziune”, a spus primarul Timişoarei.
El a adăugat că nimeni nu poate da garanţii că în viitoarele alianţe sau fuziuni nu vor mai exista tensiuni care să-i facă pe români să asiste la noi scindări politice după unu-doi ani, fiind important să se mizeze în aceste structuri şi pe principiul bunei credinţe.
În altă ordine de idei, Nicolae Robu crede că varianta pe care a ales-o Călin Popescu Tăriceanu pentru „a apăra unitatea şi istoria PNL” este una falsă, iar cei care l-au urmat pe fostul premier vor fi excluşi din partid. El a afirmat că în judeţul Timiş nu au apărut adepţi ai iniţiativei lui Tăriceanu.
De asemenea, Robu a mai menţionat că a avut deja o primă întâlnire cu liderul PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc (PDL), pentru a discuta despre fuziune.