Nicolae Văcăroiu: Asistăm la un EXCES de studii de fezabilitate. O VINĂ are şi Ministerul Dezvoltării

Președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a afirmat sâmbătă că există un exces de studii de fezabilitate în unitățile administrativ-teritoriale din țară, aceste studii nefinalizându-se în proiecte.
Ionela Marcu
12 dec. 2015, 11:40
Nicolae Văcăroiu: Asistăm la un EXCES de studii de fezabilitate. O VINĂ are şi Ministerul Dezvoltării

Constatările noastre sunt că asistăm la un exces de studii de fezabilitate. De multe ori, acest exces ar fi bun dacă s-ar concretiza în proiecte aprobate. Din păcate, multe dintre studiile de fezabilitate nu se transformă în proiecte. Aici au o vină, după părerea mea, și cei din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care ar trebui să aibă permanent discuții cu ordonatorii principali de credite de la unitățile administrativ-teritoriale, să le explice că aceste studii de fezabilitate trebuie cântărite cu grijă atunci când se ia decizia elaborării lor”, a declarat Nicolae Văcăroiu, la Parlament, după prezentarea proiectului de buget al Curții de Conturi pe anul 2016, în fața Comisiilor reunite de buget-finanțe, scrie Agerpres.

El a precizat că, din totalul de 2.681 de unități administrativ-teritoriale din țară, Curtea de Conturi a controlat aproximativ 1.000, suma investită pentru aceste studii fiind de 30 de milioane de euro.

„Studiile de fezabilitate se aprobă prin hotărârea Consiliilor Locale, deci practic sunt legale, dar faptul că nu se pun în practică… și înseamnă numai din eșantionul nostru peste 30 de milioane de euro. Este o sumă enorm de mare. Este vorba de un eșantion de vreo mie de entități, deci comune, orașe, municipii, din țară, din totalul de 2.681. Își aleg trei — patru teme, se ia decizia prin hotărârea Consiliului Local să se elaboreze studii de fezabilitate, se ia contact ori direct, și ar trebui prin licitație, cu firmele care elaborează aceste studii de fezabilitate, se fac contracte, se plătesc, după care ele nu ajung să meargă mai departe. Deci este o pierdere netă pentru bugetul entității”, a explicat Văcăroiu.

Nicolae Văcăroiu a menționat că aceste studii de fezabilitate „nu sunt de natura elementelor infracționale decât atunci când depistezi că studiile de fezabilitate se fac de copilul primarului și încasează câte 200 de milioane de lei la fiecare studiu”.

„Sunt și cazuri de genul ăsta, care au fost trimise la DNA. (…) Întotdeauna am avut o cooperare bună (cu DNA — n.r.) ceea ce vedeți pe televiziuni, în mare parte, pornește de la dosarele trimise de Curtea de Conturi. Este firesc să fie această cooperare, pentru că noi nu mai avem Secția jurisdicțională. Înainte, Curtea de Conturi avea propriii judecători și procurori care judecau aceste cazuri. Dar nu intervenea Curtea de Conturi în activitatea lor, ei își desfășurau activitatea sub coordonarea Ministerului Public”, a mai spus Văcăroiu.

Curtea de Conturi are în medie circa 2.500 de procese în contencios-administrativ în permanență.

„Toate entitățile consideră că au dreptate în relația cu Curtea de Conturi, dar în realitate vor să tragă de timp pentru a nu aplica măsurile de recuperare a prejudiciului. Procesul durează doi — trei ani în contencios-administrativ. Ne-am obligat să ne construim și un Departament juridic care în permanență este pe teren”, a adăugat Văcăroiu.

Președintele Curții de Conturi a subliniat că, „din constatările instituției, veniturile suplimentare de încasat și prejudiciile la nivelul anul 2014 se ridică la circa 1,2 miliarde de euro, în afară de încălcarea prevederilor legale în ceea ce privește abaterile financiare contabile, estimate la circa 10 miliarde de euro pe an”.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul „groaznic”, dispărut acum peste 10.000 de ani, care a reapărut în aceste zile. La prima vedere pare drăgălaș, dar este foarte periculos. Mulți îl știu din celebrul serial Game of Thrones
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Adrian Alexandrov n-a mai rezistat. A anunțat în direct la TV
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Cea mai mare autostradă din istoria României. Când e gata proiectul grandios
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Studenta de 26 de ani, dată dispărută în Timișoara, a fost găsită. În ce stare se află tânăra
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o valoare imensă a țării. Un nume uriaș. A fost un geniu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Pensie dublă pentru acești pensionari în luna aprilie: Banii urmează să fie virați direct pe card
MediaFlux
România se răzbună pe Trump! Anunțul președintelui Bolojan dă fiori în SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card