Procentual, înseamnă o dublare într-un interval de doi ani. „Bugetul pentru medicina de familie va constitui 9% din Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate. În 2012, medicina de familie a consumat aproximativ 5% din Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate”, a spus Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a răspuns astfel unei întrebări privind bugetul pentru medicina de familie în 2014, în condiţiile în care serviciile din aceste sector vor fi diversificate prin noul pachet de servicii medicale de bază.
Prin aplicarea acestui pachetul de servicii medicale de bază va fi oferit pacienţilor acces mai uşor la tratament prin medicul de familie şi de ambulatoriu, iar finanţarea acestor două segmente va creşte.
Practic, medicilor de familie li se dă posibilitatea să acorde o gamă mai largă de servicii. De asemenea, va creşte şi numărul serviciilor acordat în ambulatoriul de specialitate.
Pachetul de bază, al cărui proiect a fost lansat marţi de Ministerul Sănătăţii şi se află în dezbatere publică până la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014, potrivit reprezentanţilor MS. Realizarea acestui proiect este prevăzută în acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
VEZI SI:
Eugen Nicolăescu: Dacă nu investim acum în sănătate va trebui să investim mai târziu în boli