„Deja am deschis discuţiile cu MEN în ceea ce s-ar numi introducerea educaţiei sanitare în şcoli. Când spunem introducerea educaţiei sanitare în şcoli noi spunem mai mult decât s-au repezit unii politicieni să spună: ştiţi că şi acum putem să facem. Sigur că putem să facem, dar putem să facem opţional. Vrem să fie o disciplină obligatorie, astfel încât să ne atingem obiectivul. Cu cât lăsăm lucrurile mai voluntare cu atât rezultatele vor fi mai mici sau mai îndepărtate. Cu cât le reglementăm mai bine cu atât putem să le urmărim, să intervenim, să corectăm şi să ne aşteptăm la rezultate corecte, pozitive”, a declarat Eugen Nicolăescu.
Ministrul a precizat că o altă măsură care urmăreşte îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei o reprezintă creşterea numărului de ore de sport în învăţământ, scrie Agerpres.
„Deja este o decizie politică luată în sensul de a se majora numărul de ore de educaţie fizică de la primul an de studiu până la ultimul an din mediul universitar”, a afirmat demnitarul.
El a reiterat faptul că în România se pregăteşte o „reformă substanţială, profundă, complexă”, care va schimba din temelii sistemul sanitar românesc, şi anume introducerea pentru prima oară a pachetului de servicii medicale de bază.
În ceea ce priveşte prevenţia Nicolăescu a spus că aceasta se va derula pe mai multe paliere, una fiind medicina comunitară, „care, din păcate, până acum nu a funcţionat” şi care va fi reaşezată pe alte principii, pe alte modalităţi corecte de funcţionare, şi medicina de familie.
Citeşte şi Nicolăescu: Ne gândim să introducem sancţiuni împotriva celor care nu au grijă de sănătatea lor