Nicolăescu: Asigurătorii s-au umplut de bani, dar nu au dat aproape nicio daună pentru malpraxis

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă că societăţile de asigurări s-au umplut de bani, dar nu au dat aproape nicio despăgubire pentru persoanele care au suferit după cazuri de malpraxis, precizând că România are un număr mult mai mic de situaţii de malpraxis decât alte ţări UE.
Romania TV
16 feb. 2013, 17:35
Nicolăescu: Asigurătorii s-au umplut de bani, dar nu au dat aproape nicio daună pentru malpraxis

Întrebat ce părere are despre înmulţirea cazurilor de malpraxis, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că sunt foarte multe neclarităţi şi „nimeni nu citeşte legea”, care spune că acolo unde se identifică „un posibil caz de malpraxis”, cei care sunt îndreptăţiţi să îşi spună punctul de vedere sunt cei de la Colegiul Medicilor.

„În primul rând, în acest domeniu sunt foarte multe neclarităţi şi nimeni nu citeşte legea. Legea spune că acolo unde se identifică un posibil caz de malpraxis – pentru că la început este un posibil, un eventual caz -, cei care sunt îndrituiţi, conform legii, să îşi spună punctul de vedere sunt cei de la Colegiul Medicilor”, a precizat Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a explicat că, după ce Colegiul Medicilor decide dacă este vorba despre un caz de malpraxis, tot acest for poate să ia decizii de natură profesională sau administrativă şi, în funcţie de gravitatea cazului, autoritatea sesizează organele abilitate, care mai departe aplică legea.

Potrivit lui Nicolăescu, un lucru este „la fel de important”, şi anume implicarea mai susţinută şi mai implicată a societăţilor de asigurări.

Aceste societăţi de asigurări – şi sper să nu se supere nimeni pentru afirmaţie -, de ani de zile s-au umplut de bani, dar nu au făcut aproape niciun fel de plată de despăgubire pentru persoanele care au suferit pentru cazurile de malpraxis„, a mai spus Nicolăescu.

În acest sens, ministrul Sănătăţii a precizat că a avut deja o întâlnire cu preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi urmează să se întâlnească cu întreaga conducere a CSA, pentru a vedea acele modalităţi care trebuie îmbunătăţite, astfel încât un bolnav care suferă din cauza unui caz de malpraxis să poată să fie şi despăgubit.

Nicolăescu a mai spus că, potrivit datelor primite de la Colegiul Medicilor, România are, statistic, un număr de cazuri de malpraxis mult mai mic decât alte ţări din UE, precizând că acest lucru „nu trebuie să ne facă fericiţi sau să credem că suntem mulţumiţi, însă aceasta este realitatea”.

Ministrul Sănătăţii a arătat că, în urma întâlnirilor pe care le-a avut săptămâna aceasta cu reprezentantul Colegiului Medicilor din România şi cu cel al Colegiului Medicilor Bucureşti, s-a convenit crearea unui grup de lucru, care în câteva luni să încerce să vadă dacă legea actuală nu funcţionează sau nu are suficiente prevederi în asemenea situaţii, care să micşoreze numărul de cazuri de malpraxis şi să ducă la „o sancţionare mai rapidă” a celor vinovaţi.

Totodată, Nicolăescu a precizat că sunt şi foarte mulţi dintre pacienţi care nu-şi cunosc drepturile şi nu ştiu ce trebuie să solicite în cazurile de malpraxis.

„Atunci când vom avea propuneri definitive şi vom merge cu proiectul de lege în Guvern şi apoi la Parlament, va trebui să avem şi un plan de comunicare, pentru ca cetăţenii să cunoască aceste lucruri”, a conchis Nicolăescu.

Ministerul Sănătăţii anunţa, în 8 februarie, că legislaţia privind rezolvarea cazurilor de culpă medicală trebuie revizuită de urgenţă, până la jumătatea anului, având în vedere situaţiile tot mai dese în care medici români sunt suspectaţi sau acuzaţi de malpraxis.

Astfel, MS intenţionează să pună în dezbatere publică, până la jumătatea anului 2013, un nou proiect de lege a malpraxisului, care să introducă noţiuni şi criterii clare pentru o mai bună gestionare a situaţiilor de culpă medicală sau a suspiciunilor de culpă medicală, inclusiv a modului de stabilire şi aplicare a sancţiunilor.

În 12 februarie, o femeie de 37 de ani din Brăila a murit în urma unei operaţii de liposucţie efectuată la Clinica privată Hyperior din Galaţi, în urmă cu trei săptămâni. Cazul este anchetat de Comisia de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, dar şi de Colegiul Medicilor din Galaţi, Parchetul Judecătoriei Galaţi şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi.

În 10 februarie, o tânără în vârstă de 26 de ani a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, după ce în 21 ianuarie a născut prin cezariană la Spitalul Filantropia din Craiova şi, la patru zile după intervenţie, a intrat în comă. Familia tinerei i-a acuzat pe medici de malpraxis şi au spus că depun plângere la Parchet şi la Colegiul Medicilor.

În 2 februarie, o femeie de 30 de ani care a intrat în comă după ce a fost supusă unei intervenţii chirurgicale pentru mărirea sânilor, la o clinică privată din Iaşi, a murit la Spitalul de Neorchirurgie din Iaşi, unde fusese transferată de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Medicul Lucian Popa, cel care a făcut intervenţia chirurgicală, declara că operaţia a decurs fără probleme, precizând că este posibil ca femeia să nu fi respectat indicaţiile post-operatorii, după intervenţiile anterioare de mărire a sânilor. Popa afirma că imediat după implant se recomandă evitarea sarcinii, lucru care nu a fost respectat de către pacientă.

În 14 ianuarie, o fetiţă de patru ani din Năsăud care fusese diagnosticată iniţial cu entorsă a murit după ce a făcut un şoc toxico-septic. Cu patru zile înaintea decesului, fetiţa a suferit un traumatism la picior, iar familia a dus-o la Spitalul Orăşenesc „George Trifon” din Năsăud, de unde a fost trimisă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa şi apoi a ajuns la spitalul din Cluj-Napoca. Fetiţa a murit în timp ce era operată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj, unde, potrivit medicilor, a ajuns cu simptome de şoc septic din cauza unei răni la piciorul stâng, în timpul intervenţiei ea făcând stop cardiac.

În 12 ianuarie, un bărbat de 39 de ani a murit la Spitalul de Urgenţă din Craiova, după ce cu zece zile înainte şi-a fracturat umărul drept, familia acestuia acuzându-l de malpraxis pe medicul ortoped care l-a îngrijit, întrucât nu a vrut să îl opereze.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'