Nicolăescu: Asigurătorii s-au umplut de bani, dar nu au dat aproape nicio daună pentru malpraxis

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă că societăţile de asigurări s-au umplut de bani, dar nu au dat aproape nicio despăgubire pentru persoanele care au suferit după cazuri de malpraxis, precizând că România are un număr mult mai mic de situaţii de malpraxis decât alte ţări UE.
Romania TV
16 feb. 2013, 17:35
Nicolăescu: Asigurătorii s-au umplut de bani, dar nu au dat aproape nicio daună pentru malpraxis

Întrebat ce părere are despre înmulţirea cazurilor de malpraxis, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că sunt foarte multe neclarităţi şi „nimeni nu citeşte legea”, care spune că acolo unde se identifică „un posibil caz de malpraxis”, cei care sunt îndreptăţiţi să îşi spună punctul de vedere sunt cei de la Colegiul Medicilor.

„În primul rând, în acest domeniu sunt foarte multe neclarităţi şi nimeni nu citeşte legea. Legea spune că acolo unde se identifică un posibil caz de malpraxis – pentru că la început este un posibil, un eventual caz -, cei care sunt îndrituiţi, conform legii, să îşi spună punctul de vedere sunt cei de la Colegiul Medicilor”, a precizat Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii a explicat că, după ce Colegiul Medicilor decide dacă este vorba despre un caz de malpraxis, tot acest for poate să ia decizii de natură profesională sau administrativă şi, în funcţie de gravitatea cazului, autoritatea sesizează organele abilitate, care mai departe aplică legea.

Potrivit lui Nicolăescu, un lucru este „la fel de important”, şi anume implicarea mai susţinută şi mai implicată a societăţilor de asigurări.

Aceste societăţi de asigurări – şi sper să nu se supere nimeni pentru afirmaţie -, de ani de zile s-au umplut de bani, dar nu au făcut aproape niciun fel de plată de despăgubire pentru persoanele care au suferit pentru cazurile de malpraxis„, a mai spus Nicolăescu.

În acest sens, ministrul Sănătăţii a precizat că a avut deja o întâlnire cu preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi urmează să se întâlnească cu întreaga conducere a CSA, pentru a vedea acele modalităţi care trebuie îmbunătăţite, astfel încât un bolnav care suferă din cauza unui caz de malpraxis să poată să fie şi despăgubit.

Nicolăescu a mai spus că, potrivit datelor primite de la Colegiul Medicilor, România are, statistic, un număr de cazuri de malpraxis mult mai mic decât alte ţări din UE, precizând că acest lucru „nu trebuie să ne facă fericiţi sau să credem că suntem mulţumiţi, însă aceasta este realitatea”.

Ministrul Sănătăţii a arătat că, în urma întâlnirilor pe care le-a avut săptămâna aceasta cu reprezentantul Colegiului Medicilor din România şi cu cel al Colegiului Medicilor Bucureşti, s-a convenit crearea unui grup de lucru, care în câteva luni să încerce să vadă dacă legea actuală nu funcţionează sau nu are suficiente prevederi în asemenea situaţii, care să micşoreze numărul de cazuri de malpraxis şi să ducă la „o sancţionare mai rapidă” a celor vinovaţi.

Totodată, Nicolăescu a precizat că sunt şi foarte mulţi dintre pacienţi care nu-şi cunosc drepturile şi nu ştiu ce trebuie să solicite în cazurile de malpraxis.

„Atunci când vom avea propuneri definitive şi vom merge cu proiectul de lege în Guvern şi apoi la Parlament, va trebui să avem şi un plan de comunicare, pentru ca cetăţenii să cunoască aceste lucruri”, a conchis Nicolăescu.

Ministerul Sănătăţii anunţa, în 8 februarie, că legislaţia privind rezolvarea cazurilor de culpă medicală trebuie revizuită de urgenţă, până la jumătatea anului, având în vedere situaţiile tot mai dese în care medici români sunt suspectaţi sau acuzaţi de malpraxis.

Astfel, MS intenţionează să pună în dezbatere publică, până la jumătatea anului 2013, un nou proiect de lege a malpraxisului, care să introducă noţiuni şi criterii clare pentru o mai bună gestionare a situaţiilor de culpă medicală sau a suspiciunilor de culpă medicală, inclusiv a modului de stabilire şi aplicare a sancţiunilor.

În 12 februarie, o femeie de 37 de ani din Brăila a murit în urma unei operaţii de liposucţie efectuată la Clinica privată Hyperior din Galaţi, în urmă cu trei săptămâni. Cazul este anchetat de Comisia de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, dar şi de Colegiul Medicilor din Galaţi, Parchetul Judecătoriei Galaţi şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi.

În 10 februarie, o tânără în vârstă de 26 de ani a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, după ce în 21 ianuarie a născut prin cezariană la Spitalul Filantropia din Craiova şi, la patru zile după intervenţie, a intrat în comă. Familia tinerei i-a acuzat pe medici de malpraxis şi au spus că depun plângere la Parchet şi la Colegiul Medicilor.

În 2 februarie, o femeie de 30 de ani care a intrat în comă după ce a fost supusă unei intervenţii chirurgicale pentru mărirea sânilor, la o clinică privată din Iaşi, a murit la Spitalul de Neorchirurgie din Iaşi, unde fusese transferată de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Medicul Lucian Popa, cel care a făcut intervenţia chirurgicală, declara că operaţia a decurs fără probleme, precizând că este posibil ca femeia să nu fi respectat indicaţiile post-operatorii, după intervenţiile anterioare de mărire a sânilor. Popa afirma că imediat după implant se recomandă evitarea sarcinii, lucru care nu a fost respectat de către pacientă.

În 14 ianuarie, o fetiţă de patru ani din Năsăud care fusese diagnosticată iniţial cu entorsă a murit după ce a făcut un şoc toxico-septic. Cu patru zile înaintea decesului, fetiţa a suferit un traumatism la picior, iar familia a dus-o la Spitalul Orăşenesc „George Trifon” din Năsăud, de unde a fost trimisă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa şi apoi a ajuns la spitalul din Cluj-Napoca. Fetiţa a murit în timp ce era operată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj, unde, potrivit medicilor, a ajuns cu simptome de şoc septic din cauza unei răni la piciorul stâng, în timpul intervenţiei ea făcând stop cardiac.

În 12 ianuarie, un bărbat de 39 de ani a murit la Spitalul de Urgenţă din Craiova, după ce cu zece zile înainte şi-a fracturat umărul drept, familia acestuia acuzându-l de malpraxis pe medicul ortoped care l-a îngrijit, întrucât nu a vrut să îl opereze.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Florile pe care e bine să le plantezi în luna mai. Înfloresc în mijlocul verii, iar grădina ta va fi superbă
Capital.ro
Proprietar de locuință 2025. ANAF și Primăria te obligă să dai declarație, plus plata banilor datorați la stat
Playtech.ro
Unde găseşti cea mai ieftină mâncare din Bucureşti? Cu 70 de lei cumperi 6 preparate
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
După cât timp devii bucureștean? Dezbaterea care s-a viralizat chiar de Paște. „Există doar moldoveni și olteni cu vechime”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Un val de aer rece ne strică minivacanța de 1 Mai. Prognoza ANM
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Ce scrie pe certificatul de deces al Papei Francisc. Care este cauza oficială a morții
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ziua în care România s-a despărțit de cea mai mare valoare a țării. Rămâne pentru totdeauna în memoria românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Se schimbă regulile de pensionare în România: Ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor
MediaFlux
Cauza morții Papei Francisc. Anunțul oficial făcut de Vatican
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta